Το ...γκανγκστερικό παρελθόν του Αλ Πατσίνο

to-gkangksteriko-parelthon-tou-al-patsino

Φωτογραφία: ΙΜDb: Ο Al Pacino στο δεύτερο μέρος της τριλογίας«Νονός»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΙΟΥ 2013

Από τον επιβλητικό και παγωμένο Michael Corleone μέχρι τον, αγνώριστο, προστατευόμενο του Dick Tracy στην ομώνυμη ταινία, δε χωρά αμφιβολία ότι ο Al Pacino θα είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένος με την γκανγκστερική ιδιότητα.

Ξεκινώντας οποιοδήποτε αφιέρωμα το πρώτο δίλημμα είναι αν πρέπει οι ταινίες να μπουν με σειρά χρονολογίας ή σπουδαιότητας. Ευτυχώς στην περίπτωση των γκανγκστερικών ρόλων του Al Pacino, το αδιέξοδο εξαφανίζεται αμέσως μιας κι ο πρώτος ρόλος του ηθοποιού, στο «Νονό» του Francis Ford Coppola αποτελεί κι έναν από τους πιο εμβληματικούς της 45χρονης καριέρας του.

Πρόκειται για την ταινία που βρίσκεται σε κάθε κινηματογραφική λίστα με τα best of του σινεμά. Πολύ καλό φιλμ, ανθολόγιο από καλές ατάκες, με την πολύ γνωστή «άσε το όπλο, πιάσε το γλυκό» να είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, και φυσικά εξαιρετικές ερμηνείες. Σκηνοθετεί ο Coppola που αρχικά δεν ήθελε να αναλάβει το έργο κρίνοντας ότι εξωραΐζει τη μαφία και τη βία, στην πορεία όμως αποφάσισε να το «δει» ως αλληγορία εναντίον του αμερικανικού καπιταλισμού.

Η ίδια διστακτικότητα από μεριάς του σκηνοθέτη εμφανίστηκε και στην επόμενη ταινία για διαφορετικό λόγο όμως. Ο Coppola είχε ταλαιπωρηθεί τόσο στα πρώτα γυρίσματα που δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα δεύτερα. Η πρότασή του, ο Martin Scorsese, απορρίφθηκε από τους παραγωγούς κι έτσι ο Coppola ανέλαβε και τη δεύτερη ταινία, το πρώτο sequel στην ιστορία των Oscars που κερδίζει βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Η δυσοίωνη αρχή συνεχίστηκε και στην τρίτη ταινία όπου ο Al Pacino ζήτησε αμοιβή ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η στάση αυτή εξόργισε τον Coppola, που με την απειλή να ξαναγράψει το σενάριο αρχίζοντας με την κηδεία του χαρακτήρα του Pacino, κατάφερε να μεταπείσει τον ηθοποιό που τελικά συμβιβάστηκε με 5 εκατομμύρια.

Κι αν ο «Νονός» μας έμαθε τον ίδιο τον Pacino, ο «Σημαδεμένος» μας σύστησε το μικρό του φίλο, ένα αυτόματο Μ-16A1, που πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία για 25.000 δολάρια. Με τις βωμολοχίες να σπάνε κάθε ρεκόρ, δηλαδή να αναφέρονται σχεδόν μια φορά το λεπτό, ο Tony Montana είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο αθυρόστομος γκάνγκστερ στην καριέρα του Al Pacino.

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Al Pacino στην ταινία «Ο σημαδεμένος»

Ως κουβανός μετανάστης στο Μαϊάμι, που σταδιακά σκαρφαλώνει στην κορυφή ενός πελώριου βουνού από κοκαΐνη απλά για να πέσει απότομα εξαιτίας της ίδιας της αλαζονείας του, ο Pacino προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας, ενώ ο σκηνοθέτης DePalma για Χρυσό Βατόμουρο.

Σε σενάριο του Oliver Stone, που όταν έγραφε το φιλμ πάλευε ο ίδιος με του δαίμονες της κοκαΐνης, η ταινία αρχικά είχε πάρει κακές κριτικές. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της καλτ κινηματογραφικής κουλτούρας, όσο και της ραπ κοινότητας που είδε σε αυτή ένα κομμάτι του εαυτού της.

Στο μύθο σαφώς συμβάλλει και το γεγονός ότι οι συντελεστές για να μη χαλάσουν το ρεαλισμό, ποτέ δεν αποκάλυψαν τι χρησιμοποίησαν στα γυρίσματα αντί για κοκαΐνη. Οι φήμες για αποξηραμένο γάλα έχουν διαψευσθεί επίσημα και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης.

Φλερτάροντας με το ρεκόρ του «Σημαδεμένου», η ταινία Donnie Brasco κερδίζει επάξια τη θέση στις ακατάλληλες για ανηλίκους λόγω της υβριστικής γλώσσας με την οποία εκφράζονται οι χαρακτήρες. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία του Mike Newell, που πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο με τις «Μεγάλες Προσδοκίες», στρατολογεί δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς, τον βετεράνο γκάνγκστερ του σινεμά Al Pacino και τον κινηματογραφικό χαμαιλέοντα, Johnny Depp. Η ιστορία του μυστικού πράκτορα του FBI που κατάφερε να παρεισφρήσει στη Μαφία της Νέας Υόρκης κέρδισε κοινό, κριτικούς και την Ακαδημία μιας και το σενάριο προτάθηκε για Oscar.

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Αl Pacino στην ταινία «Υπόθεση Καρλίτο»

Μία δεκαετία ακριβώς μετά το «Σημαδεμένο», το 1993, Al Pacino και Brian De Palma γιορτάζουν την επέτειο με μία ακόμα γκανγκστερική συνεργασία. Αρχικά ο De Palma ήταν αρνητικός στο να αναλάβει τη σκηνοθεσία της «Υπόθεσης Καρλίτο», μιας και δεν ήθελε να επαναλάβει τον εαυτό του κάνοντας ένα ακόμα φιλμ για έναν Λατίνο εγκληματία, μια ανάγνωση του σεναρίου όμως στάθηκε αρκετή για να τον πείσει.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην κάνει και μια μικρή αναφορά στην ταινία που καθιέρωσε το γκανγκστερικό ντουέτο, δέκα χρόνια πριν. Έτσι, το όνομα του κλαμπ που ανοίγει ο Καρλίτο, «El Paraíso», είναι ίδιο με αυτό της καντίνας που δούλευε ο Tony Montana στο «Σημαδεμένο», σε ένα κλείσιμο του ματιού για πραγματικά αυθεντικούς fans.

Φέτος ο Al Pacino επιστρέφει στα γνώριμα παράνομα μονοπάτια του με την ταινία «Νομοταγείς Τύποι», όπου μαζί με τους Christopher Walken και Alan Arkin, ως συνταξιούχοι γκάνγκστερ ζουν την πιο εκρηκτική νύχτα της ζωής τους πριν, ο ένας από αυτούς αναλάβει την τελευταία του αποστολή. Μετά τον ρόλο του ως μαφιόζου, στην παταγώδη αποτυχία «Gigli», πού χάρη στην εδραίωσή του στο χώρο και στο συγκεκριμένο στυλ ρόλου, δεν τον επηρέασε, ο Pacino «κλείνει» τους λογαριασμούς του, υποδυόμενος έναν ακόμα εγκληματία με το ταλέντο αλλά και τη γοητεία που αναμφίβολα διαθέτει.

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Al Pacino και ο Steven Fisher στην ταινία «Νομοταγείς τύποι»

Όπως έχει πει κι ο ίδιος αστειευόμενος «όλοι έλεγαν ότι τα 70’s ήταν για τα όμορφα αγόρια, και τότε εμφανίστηκα εγώ».

Πληροφορίες: Η ταινία «Νομοταγείς Τύποι» έρχεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 23 Μαΐου.

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ