FeCHA 2019: Πρεμιέρα με διεφθαρμένους πολιτικούς

o-ekptotos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2019

Η ταινία «Έκπτωτος» ανοίγει το 4ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας.

Ένας διεφθαρμένος άνθρωπος, επαγγελματίας πολιτικός και πάνω από όλα παίκτης που το όνομά του συνδέεται με ένα μεγάλο σκάνδαλο στην Ισπανία, καλείται να κηρύξει φέτος την επίσημη έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA 2019.

Το φεστιβάλ χτίζοντας την δική του παράδοση επιστρέφει με πλούσιο υλικό για τέταρτη χρονιά στις 28 Μαΐου και μέχρι τις 6 Ιουνίου το φεστιβάλ θα προσφέρει στο φανατικό πια κοινό του ισπανόφωνου σινεμά τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πάνω από 30 ταινίες σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

Ποια είναι η ταινία έναρξης
Πολιτικό θρίλερ που ξεκινάει με έμφαση στο πολιτικό περιεχόμενο και τις παρασκηνιακές συζητήσεις αλλά σταδιακά ενδυναμώνει τα στοιχεία της έντασης και του σασπένς, η βραβευμένη με δύο Goya ταινία «Ο Έκπτωτος / El Reino» του σκηνοθέτη Rodrigo Sorogoyen ανοίγει τον κύκλο των προβολών του φεστιβάλ στις 30 Μαΐου.

Στην ομολογουμένως μεγάλης διάρκειας ταινία παρακολουθούμε τη ζωή του Manuel (Antonio de la Torre) σε μια πολύ συγκεκριμένη και κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του καριέρας, όταν το όνομά του μπλέκεται σε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς. Η ταινία ξεκινάει με ηλιόλουστο πλάνο ακολουθώντας τον Manuel σε μια συνάντηση με εύπορους συναδέλφους του πολιτικούς να τρώνε θαλασσινά και να πειράζονται. Και από την ηλιόλουστη, χαρούμενη και με πολλά πρόσωπα σκηνή του εστιατορίου πηγαίνουμε στη σκοτεινή σκηνή της τουαλέτας, εκεί στα σκοτεινά και ήσυχα παίζεται το πραγματικό πολιτικό παιχνίδι της ταινίας.

Η ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη ο οποίος θα την προλογίσει.

Ο  Manuel είναι αφοσιωμένος στην οικογένειά του, φιλόδοξος πολιτικός, έμπειρος στα πολιτικά παιχνίδια, ριγμένος στη διαφθορά για να επιβιώσει, όπως ισχυρίζεται, και έτοιμος για να λάμψει σε εθνικό επίπεδο. Όλα αυτά μέχρι που σκάει το σκάνδαλο το οποίο αρχικά αντιμετωπίζει διακριτικά και με ψυχραιμία. Έπειτα όμως θα συνειδητοποιήσει ότι το κόμμα του προσπαθεί να τον χρίσει αποδιοπομπαίο τράγο ξεπλένοντας πάνω του τη διαφθορά όλων των υπόλοιπων μελών. Κι έτσι ξεκινάει ένα επικίνδυνο παιχνίδι που αγγίζει την εκδίκηση από την πλευρά του Manuel.

Ο ήρωάς μας δεν μεταμορφώνεται ξαφνικά σε άγιο, ωστόσο,πρόκειται για ένα διεφθαρμένο ήρωα που προσπαθεί να βρει ένα δίκιο όταν όλοι του οι σύμμαχοι αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και το σύστημα που τον εξέθρεψε σκοτεινό και επικίνδυνο γιατί είναι έτοιμο να τον θυσιάσει ώστε να διατηρηθεί το ίδιο. Παρ' όλα αυτά οι σκηνές βίας είναι ελάχιστες στην ταινία, και η ένταση δημιουργείται από την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, τις ερμηνείες και τις καταστάσεις που διαμορφώνονται. 

Ο Sorogoyen καταπιάνεται με το θέμα της διεφθαρμένης ανθρώπινης φύσης- η οποία δεν αφορά μόνο τα πολιτικά πρόσωπα- και την επίδραση που έχει στο άτομο και στο σύνολο. Στην ταινία επιθυμεί ένα θεατή σε εγρήγορση καθώς στην κινηματογραφική οθόνη θα παρελάσουν πολλά άτομα σε διαδρόμους και γραφεία, η ταυτότητα των οποίων,ή η μεταξύ τους σχέση, σπάνια είναι ξεκάθαρη. Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι μονάχα οι προθέσεις,τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Και σε αυτή την ταινία όλα τα συμφέροντα θέλουν ένοχο τον Manuel για να μπορέσει η βρώμικη μηχανή του συστήματος να λαδώσει και να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Συνδυάζοντας τους διαλόγους με την κίνηση, έχοντας επιλέξει προσεκτικά τη μουσική και παίζοντας έντονα με την αντίθεση φως-σκοτάδι, ο σκηνοθέτης φτιάχνει τελικά μια ταινία που φλερτάρει με το είδος της κατασκοπείας για να μιλήσει για ένα θέμα που λίγο ή πολύ (και) στην Ελλάδα μας αφορά όλους.

* Η ταινία θα προβληθεί στον Θερινό Κινηματογράφο Ελληνίς Cinemax.

Η φετινή διοργάνωση
Πέρα από το επίσημο πρόγραμμα προβολών που διαθέτει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή ταινιών για όλα τα γούστα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθούν οι δράσεις «cortoFeCHA», με προβολές ταινιών μικρού μήκους, και «docuFeCHA», με προβολές ντοκιμαντέρ και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις για τον ισπανόφωνο κινηματογράφο από την Marina Díaz López (Υπεύθυνη Πολιτιστικού Τμήματος Ινστιτούτου Θερβάντες της Μαδρίτης) και τη διανομή ταινιών μικρού μήκους στις ισπανόφωνες κινηματογραφικές αγορές από την Marian Velázquez (Υπεύθυνη διαχείρισης της κινηματογραφικής πλατφόρμας Clickforfestivals), και πάλι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Η επίσημη ταινία λήξης θα είναι η αργεντίνικη ταινία μυστηρίου «Δεσμοί Αίματος»,με την Dolores Fonzi (Τρούμαν, Μαύρο Χιόνι, Παουλίνα) και τον Oscar Martínez (Ιστορίες για αγρίους, Ο επιφανής πολίτης), ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει με το αφιέρωμα «Diversidad» σε συνεργασία με το Exile Room και στο πλαίσιο του Athens Pride Week. Το αφιέρωμα εστιάζει στις προβολές ταινιών μικρού μήκους που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ θεματολογία.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]