Αδελφοί Κοέν: φλερτάρουν και πάλι με τον Χρυσό Φοίνικα

adelfoi-koen-flertaroun-kai-pali-me-ton-xruso-foinika

Φωτογραφία imdb: Ο Oscar Isaac στην ταινία «Inside Llewyn Davis»

ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2013

Η νέα ταινία των αδελφών Coen «Inside Llewyn Davis» θεωρείται ένα από τα φαβορί στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών.

Μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των κριτικών στη φετινή διοργάνωση, η νέα δουλειά των αδελφών Coen που προβλήθηκε με επιτυχία το περασμένο σαββατοκύριακο, ξαναζωντανεύει με μοναδικό τρόπο τη μουσική φολκ σκηνή της δεκαετίας του ’60, μέσα από την οδύσσεια του ονειροπόλου μουσικού Llewyn Davis.

Πρόκειται για μια διεισδυτική ματιά στην περίοδο που προετοίμασε την έλευση του Μπομπ Ντύλαν. Σε λίγες μέρες θα μάθουμε αν οι Coen θα τιμηθούν και πάλι με την κορυφαία διάκριση του φεστιβάλ-που το 1991 είχαν αποσπάσει με την ταινία τους «Barton Fink» (μαζί με τα βραβεία σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου). Εξάλλου και άλλες, παλαιότερες ταινίες τους έχουν προκαλέσει αίσθηση στις Κάννες: το «Fargo» (1996) και το «Τhe man who wasn’t there» (2001) είχαν τιμηθεί με το βραβείο Σκηνοθεσίας, το «Lady Killers» (2004) είχε αναδείξει την ερμηνεία της Irma P. Hall (βραβείο κριτικής επιτροπής), ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το αριστούργημά τους «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (2007) όταν είχε προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το φιλμ «Inside Llewyn Davis» είναι εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφία του γνωστού τραγουδιστή της φολκ Dave Van Ronk. Ο Oscar Isaac ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα του έργου ο οποίος με την κιθάρα στον ώμο, απένταρος, οργισμένος και αμφιταλαντευόμενος, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τον σκληρό χειμώνα και με τα διάφορα εμπόδια-που πολλές φορές ο ίδιος βάζει στον εαυτό του. Δεν είναι σίγουρος αν θέλει να συνεχίσει να παλεύει σε έναν κόσμο που τον καταλαβαίνει. Είναι ο «ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο», όπως τον χαρακτήρισε ο Ethan Coen.

Στο ρόλο του τραγουδιστή φίλου του, John εμφανίζεται ο σταρ της ποπ Justin Timberlake. Για την ουσία της επιτυχίας και της αποτυχίας αναφέρθηκε ο ίδιος σε δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η εμμονή με την εμπορικότητα της μουσικής λειτουργεί αρνητικά για την καλλιτεχνική πλευρά: «Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν ταλέντο αλλά τους οποίους δεν ακούει κανείς. Το σημαντικότερο είναι να μη μας περιορίζει ό,τι συνήθως σταματάει την έκφρασή μας».

Η Carey Mulligan, υποδύεται την σύζυγο του John, την Jean, πραγματοποιώντας τη δεύτερη κινηματογραφική εμφάνισή της στις Κάννες, μετά τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» του Baz Luhrmann. «Είπα στους αδελφούς Κοέν ότι μπορούσα να τραγουδήσω και έτσι πήρα τον ρόλο», ανέφερε η ίδια. Μάλιστα η βρετανίδα ηθοποιός είναι παντρεμένη με τον καλλιτέχνη της φολκ Marcus Mumford, ο οποίος εργάστηκε πάνω στη μουσική του φιλμ.

Δεν λείπουν οι κωμικές πινελιές από την ταινία, ωστόσο ο Joel Coen έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση παρωδίας: «Νομίζω ότι μπορεί να διακρίνει κάποιος στην ταινία ότι έχουμε βαθύ σεβασμό και στοργή για αυτό το είδος της μουσικής. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα αστείο στη φολκ μουσική-αντίθετα υπάρχουν αρκετά αστεία πράγματα σε αυτή».