Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους στον Βασίλη Κεκάτο

kannes-kekatos SEBASTIEN NOGIER
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΙΟΥ 2019

...για την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».

Μεγάλη διάκριση και τιμή απέσπασε ο Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών καθώς κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους

Με την τέταρτη μικρού μήκους ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» (μετά τον «Ανάδρομο» (2015), το «Zero Star Hotel» (2016) και την περσινή «Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν»), ο Κεκάτος γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει ανάλογο βραβείο στις Κάννες για να συνεχίσει δυναμικά την κινηματογραφική του πορεία. 

REUTERS / ERIC GAILLARD
REUTERS / REGIS DUVIGNAU
REUTERS / STEPHANE MAHE
Για εκείνους που ξέμειναν στη μέση του δρόμου
Η υπόθεσή της βραβευμένης ταινίας, γραμμένη από τον Κεκάτο, αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί, για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ.  Όσο, ακριβώς, κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης.

REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER

Η ταινία αρχικά ξεχώρισε ανάμεσα στις 4240 ταινίες που κατατέθηκαν, πέρασε στη δεύτερη φάση μαζί με άλλες 10 ταινίες για να κριθεί ομόφωνα από την Κριτική Επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Μικρού Μήκους, με Πρόεδρο την Κλερ Ντενι και τον Πάνο Κούτρα ένα από τα μέλη της, πως είναι η ταινία που αξίζει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Λίγες ώρες πριν τον Χρυσό Φοίνικα η ταινία είχε κερδίσει το Queer Palm, βραβείο το οποίο δίνεται στις LGBTQ+ ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους του Φεστιβάλ Καννών.