Κάννες 2019: Τα βραβεία και οι καλύτερες στιγμές

kannes-niktites STEPHANE MAHE
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΙΟΥ 2019

Ο Χρυσός Φοίνικας στον Μπονγκ Τζουν-χο και την ταινία «Parasite».

Έπειτα από 12 ημέρες κινηματογραφικών προβολών, αναλύσεων, αφιερωμάτων και φυσικά γκλαμουριάς, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο έριξε την λαμπερή του αυλαία το περασμένο Σάββατο με την απονομή των βραβείων, στη λίστα των οποίων βρίσκονται ο Μπονγκ Τζουν-χο, η Ματί Ντιόπ, οι αδελφοί Νταρντέν και ο δικός μας Βασίλης Κεκάτος.

Μπορεί ο Κουεντίν Ταραντίνο να προκάλεσε πανικό στις Κάννες οι οποίες του πρόσφεραν απλόχερα ενθουσιασμό και χειροκρότημα, μπορεί ο Πέδρο Αλμοδόβαρ να συγκίνησε μέχρι δακρύων το κοινό με την «ήσυχη» ταινία του, μπορεί οι Κεν Λόουτς και Τζιμ Τζάρμους να άγγιξαν τη μετριότητα, μπορεί ο Ξαβιέ Ντολάν να έπεσε κάτω από αυτή, μπορεί οι Μάρκο Μπελόκιο και Τέρενς Μάλικ να πήραν καλές κριτικές, ο μεγάλος νικητής όμως του φετινού Φεστιβάλ Καννών είναι ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-χο με την ταινία «Parasite».

Αναλυτικά τα βραβεία του  72ου Φεστιβάλ των Καννών

REUTERS / STEPHANE MAHE
Χρυσός Φοίνικας: «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο

«Συγγνώμη που δεν ετοίμασα τον λόγο μου στα γαλλικά, όμως δεν περίμενα να νικήσω τον Χρυσό Φοίνικα. Είναι πραγματικά τιμή μου. Πάντα με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά», είπε ο Μπονγκ Τζουν-χο ο οποίος απέσπασε άλλη μία πρωτιά καθώς έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα.

REUTERS / ERIC GAILLARD
Μεγάλο Βραβείο: «Atlantique» της Ματί Ντιόπ

Η Ματί Ντιόπ είναι η πρώτη μαύρη σκηνοθέτιδα που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό και μία εκ των τεσσάρων γυναικών που συμμετείχαν στο τμήμα.

REUTERS / ERIC GAILLARD
Βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες

REUTERS / STEPHANE MAHE
Καλύτερη Ηθοποιός: Εμιλι Μπίτσαμ για το «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

REUTERS / STEPHANE MAHE
Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

«Καθώς ερχόμουν εδώ κάποιος με ρώτησε πόσο μου πήρε για να φτάσω εδώ. Του απάντησα 40 χρόνια».

REUTERS / STEPHANE MAHE
REUTERS / STEPHANE MAHE
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το ο «Νεαρός Αχμεντ»

Βραβείο Σεναρίου: «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά

«Ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω ως σεναριογράφος». 

REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER
Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

REUTERS / STEPHANE MAHE
Χρυσή Κάμερα: Nuestras Madres του Σεζάρ Ντίαζ

REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER

Η Κριτική Επιτροπή που αποφάσισε τα βραβεία για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής διοργάνωσης είχε πρόεδρο τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και μέλη τους Γιώργο Λάνθιμο, Ελ Φάνινγκ, Μαϊμούνα Ν'Ντιάγε, Κέλι Ράιχαρντ, Αλίτσε Ρορβάχερ, Ενκι Μπιλάλ, Ρομπέν Καμπιγιό και Πάβελ Παβλικόφσκι.

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου
Μεγάλη διάκριση και τιμή απέσπασε ο Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών καθώς κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους.

EPA / SEBASTIEN NOGIER

Με την τέταρτη μικρού μήκους ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» (μετά τον «Ανάδρομο» (2015), το «Zero Star Hotel» (2016) και την περσινή «Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν»), ο Κεκάτος γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει ανάλογο βραβείο στις Κάννες για να συνεχίσει δυναμικά την κινηματογραφική του πορεία.

REUTERS / REGIS DUVIGNAU
Για εκείνους που ξέμειναν στη μέση του δρόμου
Η υπόθεσή της βραβευμένης ταινίας, γραμμένη από τον Κεκάτο, αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί, για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ.  Όσο, ακριβώς, κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης.

REUTERS / ERIC GAILLARD

Η ταινία αρχικά ξεχώρισε ανάμεσα στις 4240 ταινίες που κατατέθηκαν, πέρασε στη δεύτερη φάση μαζί με άλλες 10 ταινίες για να κριθεί ομόφωνα από την Κριτική Επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Μικρού Μήκους, με Πρόεδρο την Κλερ Ντενι και τον Πάνο Κούτρα ένα από τα μέλη της, πως είναι η ταινία που αξίζει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Λίγες ώρες πριν τον Χρυσό Φοίνικα η ταινία είχε κερδίσει το Queer Palm, βραβείο το οποίο δίνεται στις LGBTQ+ ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους του Φεστιβάλ Καννών.

Η Κριτική Επιτροπή που αποφάσισε για τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους είχε Πρόεδρο την Κλερ Ντενι και τα μέλη τους Πάνο Κούτρα, Στέισι Μάρτιν, Καταλίν Μιτουλέσκου και Εράν Κολίριν.

Επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]