Κριτική ταινίας:«The Fast and Furious 6»

kritiki-tainiasthe-fast-and-furious-6

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2013

Οι οπαδοί της σάγκα «Fast and Furious» και των ταινιών δράσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 130 λεπτά αμείωτης έντασης και άγριας περιπέτειας κατά τη διάρκεια της προβολής του έκτου επεισοδίου της σειράς που βγαίνει αυτήν την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

«The Fast and Furious 6»

Το «The Fast and Furious 6» περιλαμβάνει νέες απίθανες καταδιώξεις ακόμη πιο εκρηκτικές από τις προηγούμενες, με αυτοκίνητα high-tech, θεαματικές αναμετρήσεις, διαρκή κυνηγητά, επίδειξη και ανταγωνισμό δυνάμεων, «έξυπνα» όπλα, ατρόμητες και μαχητικές γυναίκες, πάλη για έναν σκοπό και ένα ιδανικό, σκληρόπετσους άνδρες που γίνονται ευάλωτοι εμπρός στη θέα ενός μωρού… και άλλα πολλά.

Ο κοινός παρονομαστής είναι η υπερβολική ταχύτητα με το γκάζι να είναι μονίμως στο τέρμα και τα πρόσωπα να γίνονται «ήρωες», καθώς καταφέρνουν να οικειοποιηθούν το φρενήρη ρυθμό δράσης και αντίδρασης και να τον εφαρμόσουν όχι μόνο στις πράξεις αλλά και στη σκέψη τους.

Πράγματι, οι (σούπερ)ήρωες μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου παίρνουν τις πιο κρίσιμες αποφάσεις και με μια απίστευτη ευλυγισία -αλλά και λίγη τύχη- καταφέρνουν να δώσουν τις πιο κατάλληλες λύσεις σε ποικίλα αδιέξοδα.

Ο θεατής παρασύρεται στην κούρσα θανάτου που προτείνει ο σκηνοθέτης Τζάστιν Λιν, μένοντας «με ανοιχτό το στόμα» εμπρός στα απίστευτα ντεραπαρίσματα αυτοκινήτων, στις βουτιές στο κενό και στο χαμό που προκαλείται στους δρόμους από την επέλαση των ατρόμητων μαχητών.

Αφού μας ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου (Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Τόκιο, Ρίο,), τώρα η παλιά(ο)παρέα συγκεντρώνεται στο Λονδίνο. Με ένα πρόσχημα αναλαμβάνει πάλι δράση εναντίον κακών και φοβερών αντιπάλων. Το έπαθλο, αυτή τη φορά, είναι η ασυλία που προσφέρεται από το Χομπς αν φέρουν εις πέρας έναν δύσκολο σκοπό.

Στο μεταξύ, η Λέτι (Μισέλ Ροντρίγκεζ), ο μεγάλος έρωτας του Ντομ (Βιν Ντίζελ), επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς «ανασταίνεται» από το σεναριογράφο. Μια ανατροπή που είχε προμηνυθεί ήδη στο τελευταίο πλάνο του πέμπτου επεισοδίου της σειράς.

Η παρουσία της Λέτι στην αντίπαλη ομάδα γίνεται μοχλός νέων εξελίξεων. Ένας επιπλέον σκοπός των ηρώων μας, τώρα, είναι η επιστροφή της Λέτι στην ομάδα τους και η επανένωσή της με τα μέλη, μόνο που η τελευταία πάσχει από αμνησία…

Ένα πανίσχυρο όπλο, ικανό να αφανίσει εκατομμύρια αθώων βρίσκεται στην κατοχή του αρχηγού των αντιπάλων. Αυτό το γεγονός καθιστά ιερή την αποστολή των «ταχύτατων και μανιασμένων» οδηγών αναδεικνύοντάς τους σε ήρωες. Οι εκρηκτικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη παραδίδοντας ένα διασκεδαστικό θέαμα.

Οι καταδιώξεις, αν και είναι γεμάτες αναληθοφάνειες, εντυπωσιάζουν με τις υπερβολές και τον έντονο ρυθμό τους. Ο θεατής μένει άφωνος εμπρός σε ποικίλα πλάνα «μάχης» και επίδειξης ηρωισμού. Χαρακτηριστικό είναι το αλλεπάλληλο μοντάζ των σκηνών μέσα στο μετρό του Λονδίνου.

Σκηνές άγριας πάλης μεταξύ δύο γυναικών διαδέχονται σκηνές αντίστοιχης πάλης μεταξύ ανδρών παραδίδοντας μια καθηλωτική χορογραφία. Οι γυναίκες στην ταινία είναι τολμηρότατες, δυνατές, ατίθασες και μαχητικές. Μια εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχούσα νοοτροπία που θέλει τις γυναίκες εύθραυστες, αδύναμες, και ενίοτε λίγο χαζές.

Τα εξωτικά τοπία στην αρχή της ταινίας, με τη χαλαρή και ξένοιαστη ζωή που προτείνουν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δράση που περιμένει τους ήρωες στο κέντρο του Λονδίνου. Μια αντίθεση που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της ηρεμίας που αναζητούν τα πρόσωπα. Ο θεσμός της οικογένειας εξυμνείται ιδιαίτερα, καθώς η ταινία ανοίγει και κλείνει, επίσης, με σκηνές οικογενειακής θαλπωρής και ευτυχίας.

Οι έντονοι και οργισμένοι, θα λέγαμε, ήχοι από το πατημένο γκάζι των αυτοκινήτων που επαναλαμβάνονται διαρκώς συνάδουν με το έξαλλο και ατίθασο ταπεραμέντο των οδηγών. Οι ρυθμοί της μουσικής του Lucas Vidal συμπληρώνουν, τέλος, ένα θέαμα παραγεμισμένο με ανατροπές που έχουν σκοπό να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Παίζουν: Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Ντουέιν Τζόνσον, Τζορντάνα Μπρούστερ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Τάιριζ Γκίμπσον, Κρις «Λούντακρις» Μπρίτζες, Σουνγκ Κανγκ, Γκαλ Γκαντότ, Λιούκ Έβανς, Έλσα Πατάκι, Τζίνα Καράνο. Η ταινία προβάλλεται από την UIP.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ