Κάννες 2019: Στο «Parasite» του Bong Joon-ho ο Χρυσός Φοίνικας

cannes-2019-bong-Joon-ho Petros Giannakouris
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΙΟΥ 2019

Το «Atlantique» της Γαλλοσενεγαλέζας Mati Diop κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο και ο Βασίλης Κεκάτος τον Χρυσό Φοίνικα ταινιών μικρού μήκους.

Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Bong Joon-ho κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών για την κοινωνική σάτιρα «Parasite». Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ξεπεσμένης οικογένειας απατεώνων που μετακομίζει στο σπίτι ενός πλούσιου επιχειρηματία και της οικογένειας του. Καθώς οι επισκέπτες ενσωματώνονται στην καθημερινότητα των οικοδεσποτών τους, μια σειρά από περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το φεστιβάλ των Καννών τιμά μια κορεάτικη παραγωγή με τον Χρυσό Φοίνικα και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το βραβείο καταλήγει σε Ασιάτη σκηνοθέτη, μετά την περσινή νίκη του Ιάπωνα Hirokazu Kore-eda για το «Κλέφτες καταστημάτων». Δύο χρόνια νωρίτερα, το «Όκτζα» του Bong είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις Κάννες λόγω Netflix, με την υπηρεσία streaming αργότερα να αποσύρει τις παραγωγές του από το φεστιβάλ λόγω της αλλαγής κανονισμών που απαιτούν την διανομή ταινιών σε γαλλικούς κινηματογράφους ως προϋπόθεση συμμετοχής.

EPA-EFE/REX/Shutterstock / Guillaume Horcajuelo

Η Mati Diop κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο και έγραψε ιστορία.

Το δεύτερο μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, το Μεγάλο Βραβείο, πήγε στο «Atlantique» της Γαλλοσενεγαλέζας Mati Diop, η οποία γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα σκηνοθέτης που το κατακτά. Παρά το γεγονός ότι το δράμα εποχής «Portrait de la jeune fille en feu» της Céline Sciamma ήταν υψηλά στις προτιμήσεις πολλών κριτικών, απέσπασε τελικά μόνο το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Invision/AP / Vianney Le Caer

Ο Βασίλης Κεκάτος κέρδισε τον ομόφωνα τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους για το «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».

Το φεστιβάλ είχε μια σημαντική ελληνική διάκριση, αφού το «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου κέρδισε ομόφωνα τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική παραγωγή που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο.

EPA-EFE/REX/Shutterstock / Sebastien Nogier

O Antonio Banderas κέρδισε το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Dolor y gloria» του Pedro Almodóvar.

Οι Βέλγοι Jean-Pierre και Luc Dardenne μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Le jeune Ahmed», ενώ τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας πήγαν στον Antonio Banderas για το «Dolor y gloria» του Pedro Almodóvar και την Emily Beecham για τον ρόλο της στο δράμα επιστημονικής φαντασίας «Little Joe» της Jessica Hausner.