Το Netflix σκέφτεται να αποσυρθεί από την Τζόρτζια λόγω της νομοθεσίας κατά των αμβλώσεων

netflix-hq Paul Sakuma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2019

Reed Morano και Kristen Wiig αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν γυρίσματα των επόμενων project τους στο «Χόλυγουντ του Νότου».

Οι αμφιλεγόμενες νομοθετικές διατάξεις που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αμβλώσεις σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της χώρας, αλλά και στον χώρο του θεάματος. Την περασμένη εβδομάδα οι Reed Morano και Kristen Wiig ανακοίνωσαν πως απέσυραν τις παραγωγές των επόμενων ταινιών τους από την πολιτεία της Τζόρτζια λόγω της σχετικής νομοθεσίας, ενώ κάτι τέτοιο φέρεται να εξετάζει και το Netflix.

«Έχουμε τόσες πολλές γυναίκες που εργάζονται σε παραγωγές στην Τζόρτζια, των οποίων τα δικαιώματα, όπως και εκατομμυρίων άλλων, θα περιοριστούν σημαντικά από αυτόν τον νόμο. Για αυτό θα συνεργαστούμε με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και άλλους για να πολεμήσουμε στα δικαστήρια. Δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, θα συνεχίσουμε τα γυρίσματα εκεί – ενώ παράλληλα στηρίζουμε συνεργάτες και καλλιτέχνες που επιλέγουν να μην συνεχίσουν οι ίδιοι. Εάν ποτέ τεθεί σε εφαρμογή, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρη την επένδυση μας στην Τζόρτζια» δήλωσε ο chief content officer της υπηρεσίας streaming Ted Sarandos.

BFA/REX/Shutterstock / John Salangsang

Ο Ted Sarandos σχολίασε πως το Netflix θα πρέπει να επανεξετάσει την επένδυση του στην Τζόρτζια, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την νομοθεσία που έχει περάσει στην Τζόρτζια, πλέον απαγορεύονται οι αμβλώσεις όταν μπορεί να ανιχνευτεί χτύπος καρδιάς, το οποίο συνήθως συμβαίνει γύρω στην έκτη ή έβδομη εβδομάδα κύησης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πως την εγκυμοσύνη πριν την έκτη εβδομάδα, οπότε η νομοθεσία ουσιαστικά περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των γυναικών.

Σε αντίθεση με άλλες πολιτείες όπου έχουν περάσει αντίστοιχες περιοριστικές νομοθεσίες που περιορίζουν αισθητά την δυνατότητα για άμβλωση – όπως της Αλαμπάμα και του Μιζούρι – στην Τζόρτζια ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Η πολιτεία έχει προσελκύσει πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές τα τελευταία χρόνια λόγω της χαμηλής φορολογία και επιδοτήσεων, σε βαθμό που να θεωρείται το «Χόλυγουντ το Νότου». Μένει να φανεί εάν η προοπτική αποχώρησης του Netflix και άλλων ενδεχομένως στούντιο θα αλλάξει την στάση των αρχών της Τζόρτζια.