Στην ταινία «Η ζωή της Αντέλ» ο Χρυσός Φοίνικας του φεστιβάλ Καννών

stin-tainia-i-zoi-tis-antel-o-xrusos-foinikas-tou-festibal-kannon-xrusos-foinikas-tou-festibal-kannon

Η Αντέλ Exarchopoulos (δεξιά) παρέα με την 25χρονη Λεά Σειντού που πρωταγωνιστούν στην ταινία «Η ζωή της Αντέλ»

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2013

Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στην ταινία "La vie d' Adele" του Γάλλου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς, όπου πρωταγωνιστεί η 19χρονη ελληνικής καταγωγής Adele Exarchopoulos.

Σε μια διοργάνωση, που αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, η ταινία «Blue Is the Warmest Color» («La vie d'Adele», Η ζωή της Αντέλ, ο γαλλικός τίτλος), του Αμπντελατίφ Κεσίς, με πρωταγωνίστρια την Adele Exarchopoulos απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η ταινία παρά το ιδιαίτερο θέμα της-την ομοφυλοφιλική σχέση δύο γυναικών-και τις ιδιαίτερα τολμηρές σκηνές της, κατάφερε να ξεχωρίσει από νωρίς στο φετινό φεστιβάλ, κατακτώντας κοινό και κριτικούς.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μεξικανό Αμάτ Εσκαλάντε για την ταινία "Heli", ενώ το μεγάλο βραβείο δόθηκε στην ταινία "Inside Llewyn Davis" των αδελφών Κοέν.

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών κέρδισε ο Αμερικανός Μπρους Ντερν, 76 ετών, για την ταινία "Νεμπράσκα" του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μπερενίς Μπεζό, 36 ετών, για την ταινία "Το παρελθόν" του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί.

Το μεγάλο βραβείο δόθηκε στην ταινία "Inside Llewyn Davis" των αδελφών Κοέν.

Οι αδερφοί Κοέν

Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Κινέζο Ζία Ζάνγκ- Kε για την ταινία "A touch of sin", ενώ το βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία "Tel pere, tel fils".

«Ένα κάποιο βλέμμα»

Τα δικά της βραβεία απένειμε η επιτροπή του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα», με πρόεδρο τον Δανό σκηνοθέτη, Τόμας Βίντερμπεργκ.

Καλύτερης ταινίας: «Η απούσα εικόνα» του Ρίθι Παν (Καμπότζη)

Βραβείο της επιτροπής: «Ομάρ» του Χανί Αμπού-Ασάντ (Παλαιστίνη)

Βραβείο σκηνοθεσίας: Στον Αλέν Γκιροντί για την τανία «Ο ξένος κοντά στη λίμνη»

Βραβείο μέλλοντος: «Fruitvale Station» του Ράιαν Κούγκλερ (ΗΠΑ).