Michael Douglas: τι συνέβη πίσω από τις κάμερες στη νέα του ταινία;

michael-douglas-ti-sunebi-piso-apo-tis-kameres-sti-nea-tou-tainia

Φωτογραφία ΙΜDb/ΗΒΟ Films: Ο Μichael Douglas μαζί με τον Steven Sodebergh στα γυρίσματα της ταινίας «Βehind the Candelabra»

ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2013

Χρειάστηκε λίγη κινηματογραφική μαγεία, αρκετό make up και έναν ταλαντούχο σωσία για να μεταμορφωθεί ο Michael Douglas στον πληθωρικό Λιμπεράτσε, στο πολυσυζητημένο βιογραφικό δράμα του Steven Sodebergh «Βehind the Candelabra» που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών.

Ο Michael Douglas στην ταινία ενσαρκώνει τον θρυλικό μουσικό και εμφανίζεται να παίζει πιάνο σαν γνήσιος βιρτουόζος. Προφανώς δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο διάσημος ηθοποιός στην πραγματικότητα δεν έπαιζε ο ίδιος, όμως πώς κατόρθωσε ο σκηνοθέτης να κάνει αυτή την σκηνή να μοιάζει τόσο ρεαλιστική;

Η απάντηση βρίσκεται στα ειδικά ψηφιακά εφέ που τοποθέτησαν το κεφάλι του Michael Douglas στο σώμα του Philip Fortenberry, έναν εξαιρετικό πιανίστα που έπαιζε για χρόνια στο Mουσείο Λιμπεράτσε. Ο πρώην διευθυντής της σκηνής «Phanton-The Las Vegas Spectacular Music», ο Jack Gaughan είχε ακούσει ότι ο τελειομανής Steven Sodebergh, αναζητούσε ένα αυθεντικό ταλέντο που να μπορούσε να παίξει πιάνο όπως ο Λιμπεράτσε και αμέσως σκέφτηκε ότι ο Philip Fortenberry ήταν το ιδανικό πρόσωπο για το ρόλο. Όπως αποκάλυψε ο Fortenberry σε συνέντευξή του στη Las Vegas Sun, ο σκηνοθέτης «μου ζήτησε κυριολεκτικά να τραβήξω φωτογραφίες των χεριών μου αλλά και να βιντεοσκοπήσω τα χέρια μου στο πιάνο». Υπήρχε φυσικά και άλλη μια σημαντική «λεπτομέρεια»: ο Sodebergh χρειαζόταν κάποιον που να μπορούσε να χωρέσει στα κοστούμια που φορούσε ο Michael Douglas. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: «καθόμουν στο πιάνο και μετά κινηματογραφούσαν τον Michael Douglas να κάνει ένα νούμερο, ενώ ύστερα επέστρεφαν σε μένα. Κάναμε μερικές διαφορετικές λήψεις ώστε να μπορέσουν να πάρουν το δικό μου κεφάλι από το σώμα μου και να βάλουν το δικό του. Ήταν κατά κάποιο τρόπο αλλόκοτο…».

Ωστόσο παρά τον …ψηφιακό αποκεφαλισμό του, ο Fortenberry, το alter ego, του διάσημου ηθοποιού, θεωρεί πολύ μεγάλη τιμή το γεγονός ότι τον επέλεξαν για τον ιδιαίτερο αυτό ρόλο. «Έχω μελετήσει το ρεπερτόριο του Λιμπεράτσε και έχω παίξει την ίδια μουσική» δήλωσε συγκινημένος. Μετά από την σκληρή μουσική εκπαίδευση από την οποία έχει περάσει, η εμφάνισή του στην ταινία λειτούργησε ως μια ακόμη σημαντική αναγνώριση για τον ίδιο.