Το φεστιβάλ της Βενετίας τιμά τον Pedro Almodóvar με τον Χρυσό Λέοντα

pedro-almodovar
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

«Αυτό το Λιοντάρι θα γίνει κατοικίδιο μου, μαζί με τις δύο γάτες που ζουν μαζί μου» δήλωσε κατενθουσιασμένος ο Ισπανός σκηνοθέτης.

Στον Pedro Almodóvar θα απονεμηθεί ο Χρυσός Λέοντας του φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, για την συνολική συνεισφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου. Η απόφαση πάρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ υπό την προεδρία του Paolo Baratta, μετά από πρόταση του διευθυντή Alberto Barbera.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και νιώθω μεγάλη τιμή για αυτό του δώρο του Χρυσού Λέοντα. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Το διεθνές ντεμπούτο μου πραγματοποιήθηκε εκεί το 1983 με το “Αμαρτωλές Καλόγριες”. Ήταν η πρώτη φορά που μια ταινία μου ταξίδευε εκτός Ισπανίας, ήταν το διεθνές βάπτισμα μου και μια υπέροχη εμπειρία, όπως ήταν και η επιστροφή μου με το “Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης” το 1988. Αυτό το Λιοντάρι θα γίνει κατοικίδιο μου, μαζί με τις δύο γάτες που ζουν μαζί μου. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιά μου για αυτό το βραβείο» δήλωσε ο Ισπανός σκηνοθέτης.

Ο Pedro Almodóvar έκανε τα πρώτα του βήματα προς την διεθνή καταξίωση με το «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης».

Σύμφωνα με τον Barbera «ο Almodóvar δεν είναι μονάχα ο σπουδαιότερος και πιο εμβληματικός Ισπανός σκηνοθέτης μετά τον Buñuel, είναι ένας σκηνοθέτης που μας έχει προσφέρει τα πιο πολύπλευρα, συζητήσιμα και προκλητικά πορτραίτα τα Ισπανίας μετά τον Franco». Στην συνέχεια ο διευθυντής του φεστιβάλ εκθείασε το καυστικό χιούμορ και μαεστρική χρήση της κάμερας στις ταινίες του Almodóvar, αλλά και την ικανότητα να απεικονίζει εκπληκτικούς και αυθεντικούς γυναικείους χαρακτήρες.

Ο Almodóvar ίδρυσε την El Deseο με τον αδερφό του Agustín το 1986 και η πρώτη τους παραγωγή ήταν το κωμικό θρίλερ «Ο Νόμος του Πόθου». Έκτοτε έχουν συνεργαστεί σε όλες τις ταινίες που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Pedro, αλλά και σε παραγωγές άλλων, νεότερων σκηνοθετών. Ο Ισπανός σκηνοθέτης έγινε παγκοσμίως γνωστός με το «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» το 1988, ενώ το «Όλα για τη μητέρα μου» του 1999 του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ, αλλά και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στις Κάννες.

REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER

Η Penélope Cruz πρωταγωνιστεί στο νέο δράμα του Almodóvar με τίτλο «Dolor y gloria» και που παρουσιάστηκε στις Κάννες.

Τρία χρόνια αργότερα κέρδισε ένα Όσκαρ για το σενάριο του «Μίλα της», ενώ το «Κακή εκπαίδευση» επιλέχθηκε για να ανοίξει την αυλαία στις Κάννες το 2004. Το σενάριο του «Γύρνα πίσω» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών το 2006, αλλά και το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου για τις έξι ηθοποιούς της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης της Penélope Cruz. Η πιο πρόσφατη ταινίας του Almodóvar ήταν το δράμα «Dolor y gloria» με τους Cruz και Antonio Banderas.