Το τελευταίο αντίο στον Φράνκο Τζεφιρέλι

tzefireli Daniele la Monaca
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η Φλωρεντία αποχαιρετά τον… μαέστρο της.

Μια πλήρης ζωή μοιρασμένη ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Αυτή θα μπορούσε να ήταν η σύνοψη της ζωής του Φράνκο Τζεφιρέλι ο οποίος έφυγε το περασμένο Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Το όνομά του βρίσκεται πίσω από πολλές κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας. Υπηρέτησε την τέχνη από διάφορα πόστα, ως σκηνοθέτης, ως παραγωγός, ως σεναριογράφος και ως σκηνογράφος.  Στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε συνδέσει το όνομά του με το Πάσχα δεδομένου ότι η σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται ακόμα και σήμερα στα τηλεοπτικά δίκτυα τη Μεγάλη Εβδομάδα.

EPA / ALESSANDRO DI MEO

Γεννημένος έξω από την Φλωρεντία, ο Τζεφιρέλι ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος προτού τον προσλάβει ο Λουκίνο Βισκόντι ως ζωγράφο σκηνικών στην ταινία  «La Terra trema», πράγμα που σηματοδότησε την αρχή μιας ταραχώδους σχέσης που τον επηρέασε βαθιά και τον εξέλιξε επαγγελματικά.

Από τη δεκαετία του 1950 άρχισε να σκηνοθετεί έργα της όπερας. Έτσι γνώρισε τη Μαρία Κάλλας και ξεκίνησε η φιλία τους.

Ο μαέστρος, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν- μαζί με τον χαρακτηρισμό καθαρόαιμος Φιορεντίνος-, έζησε ανοιχτά ως ομοφυλόφιλος μια γεμάτη ζωή και μια πλούσια καριέρα, με αμφιλεγόμενες πολιτικές πεποιθήσεις, μερικά σκάνδαλα γύρω από το όνομά του και κάποια παράπονα από τους Ιταλούς καθώς για τον ίδιο η Ιταλία δεν τον αναγνωρίζει ως ένα από τους μεγάλους της σκηνοθέτες.

Ο Τζεφιρέλι στήριξε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι όταν ξεκίνησε με  την πολιτική, στις αρχές του 1990.

EPA / ALEXANDER NEMENOV

Σίλβιο Μπερλουκόνι, Βλαντιμίρ Πούτιν, Φράνκο Τζεφιρέλι

EPA / LUCHERINI-PIGNATELLI

Φράνκο Τζεφιρέλι, Φανί Αρντάν, Τζέρεμι Άιρονς

EPA / FILIPPO MONTEFORTE

Πλάθιντο Ντομίνγκο, Φράνκο Τζεφιρέλι, Ινιές Σαλαζάρ, Φρανσέσκο Ερμάνι, Λουτσιάνο Παβαρόττι

Στη φιλμογραφία του περιλαμβάνονται ταινίες όπως «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» (με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» , «Αδελφός ήλιος, αδελφή σελήνη», «Τζέιν Έιρ», «Τσάι με τον Μουσολίνι» και «Κάλλας για πάντα» (πρωταγωνίστρια τη Φανί Αρντάν).