Έντονη κριτική κατά John Cusack λόγω αντισημιτικού tweet

John-cusack Jens Hartmann
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ο χολιγουντιανός αστέρας αναγνώρισε και απολογήθηκε, εν μέρει, για την αναδημοσίευσή του, την οποία απέδωσε σε παρανόηση του περιεχομένου.

Ο John Cusack απολογήθηκε για μια πρόσφατη ανάρτηση στου Twitter με αντισημιτικό περιεχόμενο, μετά την έντονη κατακραυγή και κριτική που του ασκήθηκε. Ο χολιγουντιανός αστέρας είχε αναδημοσιεύσει μια εικόνα με την φράση «για να μάθεις ποιος σε εξουσιάζει, απλά μάθε σε ποιον δεν επιτρέπεται να ασκείς κριτική», η οποία συνοδευόταν ένα αστέρι του Δαυίδ.

Η συγκεκριμένη φράση συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Βολτέρο, όμως στην πραγματικότητα είναι επινόηση του Αμερικάνου νεοναζιστή Kevin Alfred Strom και συναντάται συχνά από ακροδεξιούς κύκλους. Στην επίμαχη αναδημοσίευση, την οποία ο Cusack έχει πλέον σβήσει, ο Αμερικάνος ηθοποιός είχε προσθέσει την φράση «ακολούθα το χρήμα».

Αρχικά ο Cusack προσπάθησε να στηρίξει την αναδημοσίευση του, λέγοντας πως «το Ισραήλ διαπράττει φρικαλεότητες εναντίον των Παλαιστινίων», όμως αργότερα αναγνώρισε τον αντισημιτικό χαρακτήρα της εικόνας.

«Ακόμα και εάν δεν έχεις ένα αντισημιτικό κόκκαλο στο σώμα σου, παραμένει αντισημιτικό καρτούν. Η χρήση του αστεριού, ακόμα και εάν συμβολίζει το κράτος του Ισραήλ – το οποίο καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα – σε συνδυασμό με τα αντιεβραϊκά στερεότυπα για την εξουσία – είναι αντισημιτική και ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε κανέναν λογικό πολιτικό διάλογο» έγραψε ο Cusack.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αναγνώριση του σφάλματός του, ο 52χρονος ηθοποιός δεν αναφέρθηκε στο σχόλιο που είχε προσθέσει στην αναδημοσίευση του.