Brad Pitt: προσκρούει στον τοίχο της κινεζικής λογοκρισίας

brad-pitt-proskrouei-ston-toixo-tis-kinezikis-logokrisias

Φωτογραφία: ΙΜDb: Ο Brad Pitt σε σκηνή από την ταινία «World War Z»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Προβλήματα με την κινεζική λογοκρισία αντιμετωπίζει η πολυδάπανη παραγωγή του Brad Pitt «World War Z».

H Κίνα αποτελεί υπολογίσιμη αγορά για τα στούντιο του Hollywood, μια αγορά όμως ιδιόμορφη και δύσκολη, εφόσον όχι μόνο υπάρχει όριο στις ξένες ταινίες που προβάλλονται ανά έτος, αλλά και αυστηρή λογοκρισία.

Κι αν την τελευταία διετία οι κανόνες σχετικά με την εισαγωγή ξένων ταινιών στη χώρα έχουν κάπως χαλαρώσει, δεν ισχύει το ίδιο για τη λογοκρισία που παραμένει άκαμπτη.

Το «Skyfall» αναγκάστηκε να αλλάξει κάποιες σκηνές για να προβληθεί στη Κίνα, το «Iron Man 3» έπρεπε να συμπεριλάβει σε ορισμένα πλάνα ένα δημοφιλή κινέζο ηθοποιό, οι «Άντρες με τα Μαύρα 3», υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν τις σκηνές που εξελίσσονταν στην Chinatown ενώ και το σπαγγέτι γουέστερν του Tarantino «Django ο τιμωρός» αντιμετώπισε προβλήματα στην πρεμιέρα του. Τελευταίο θύμα της λογοκρισίας στην Κίνα υπήρξε η πρόσφατη ταινία του Βrad Pitt, «World War Z».

Μολονότι η Universal, άλλαξε προληπτικά το σενάριο, η κινέζικη λογοκρισία δεν φαίνεται να δίνει τη συγκατάθεσή της για την κυκλοφορία του φουτουριστικού θρίλερ.

Πιο αναλυτικά, το βασισμένο στο μυθιστόρημα του Max Brooks φιλμ, περιγράφει μια πανδημία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Όμως ως αφετηρία της ασθένειας αναγνωρίζεται η Κίνα. Η επίμαχη κόπια της ταινίας που στάλθηκε στην Κίνα, προκειμένου να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις των λογοκριτών, τοποθετεί ως σημείο μηδέν της πανδημίας τη Μόσχα, και βάζει ένα γενναίο κινέζο φοιτητή να την ανακαλύπτει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Post.

Οι κινέζοι όμως δεν ικανοποιήθηκαν από αυτές τις αλλαγές και απέρριψαν την ταινία. Σύμφωνα με την Universal, δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση από τις κινεζικές αρχές για τη «μοίρα» του φιλμ. Η καθυστέρηση αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον υπέρογκο προϋπολογισμό της ταινίας. Τα πολυδάπανα γυρίσματα, σε συνδυασμό με την επιπόλαιη απόφαση του, πρωταγωνιστή και παραγωγού, Brad Pitt να προσλάβει το σεναριογράφο της τηλεοπτικής σειράς «Lost», Damon Lindelof, προκειμένου να ξαναγράψει ολόκληρη την τρίτη πράξη του φιλμ, εκτίναξαν το budget στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι το Hollywood στοχεύει ολοένα και περισσότερο στην αγορά της Κίνας, όπου κινηματογράφοι χτίζονται κάθε μήνα προκειμένου να επιτευχθούν όλο και μεγαλύτερα ποσά στο box office. Στην αρχή του χρόνου, η Κίνα πήρε τη θέση της Ιαπωνίας ως η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά και αναμένεται να εκθρονίσει και τις ΗΠΑ από τη λίστα μέχρι το 2020.

Η ταινία «World War Z», με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt, Mireille Enos, Bryan Cranston και Matthew Fox, σε σκηνοθεσία του Marc Foster, θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ελληνικές αίθουσες την αναμένουμε στις 27 Ιουνίου από την UIP και σε 3D εκδοχή.