Κριτική ταινίας:«Η συμμορία των μάγων»

kritiki-tainiasi-summoria-ton-magon

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μαγικές ικανότητες, τηλε-μεταφορά, ληστείες και καταδιώξεις συνθέτουν το κινηματογραφικό παζλ του Λουί Λετεριέ στη νέα του ταινία «Η συμμορία των μάγων».

«Η συμμορία των μάγων»

Μια ιστορία για τέσσερις μάγους-απατεώνες που προκαλούν το FBI με τα κατορθώματά τους, αφού προσφέρουν ένα συναρπαστικό και ανεξήγητο εκ πρώτης όψεως θέαμα το οποίο εξάπτει την περιέργεια παντός θεατή.

Ο γαλλικής καταγωγής Λουί Λετεριέ φαίνεται να έχει εγκατασταθεί για καλά στο Χόλλυγουντ, δημιουργώντας μια τρίτη ταινία δράσης, μετά τα γνωστά «Ο Απίθανος Hulk» και «Η Τιτανομαχία». Αυτή τη φορά επιστρατεύει τη γοητευτική δύναμη της μαγείας και της τέχνης δημιουργίας ψευδαισθήσεων για να καταστήσει πρωτότυπο και ξεχωριστό ένα θέμα κοινότυπο –και πολυϊδωμένο- στο σινεμά: αυτό του hold-up, της μεγάλης διάρρηξης.

Οι αυτοαποκαλούμενοι «μάγοι», οι οποίοι είναι εκπληκτικοί ταχυδακτυλουργοί, θα δώσουν την παράστασή τους σε μια τεράστια πίστα με άφθονα φώτα και βλέμματα να πέφτουν πάνω τους. Εκτός από τους θεατές fictifs (που αναπαρίστανται μέσα στη fiction) να προσθέσουμε και τους πραγματικούς θεατές, το κοινό που θα δει την ταινία. Όλοι, λοιπόν, «κρέμονται» από τα χέρια τους, αν όχι από τα χείλη τους, για να δουν πού θα καταλήξουν οι ενέργειές τους.

Και να που μία από τις συνηθισμένες φαντασιώσεις του μέσου πολίτη και θεατή γίνεται πραγματικότητα: χιλιάδες χαρτονομίσματα πέφτουν από τον ουρανό, σε στυλ κομφετί, «λούζοντας» τους «φτωχούς» θεατές που ζητωκραυγάζουν από ενθουσιασμό. Κάτω από αυτήν την οπτική γωνία, οι απατεώνες ενδύονται με το χιτώνα του καλού Σαμαρείτη, βοηθώντας και προσφέροντας μεγάλη ευχαρίστηση στα ανθρωπάκια, αφού αρπάξουν τα χρήματα από τους καρχαρίες.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, αυτή είναι η επιφάνεια. Πίσω από αυτές και άλλες παρόμοιες ενέργειες, κρύβεται ένα καλομελετημένο σχέδιο πραγματικής ληστείας που θα δραστηριοποιήσει το FBI και την Interpol και θα αρχίσουν να καταδιώκουν τους τέσσερις «καβαλάρηδες», όπως κάποια στιγμή ονομάζονται, για να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο επόμενο χτύπημα..

Πολλά αναποδογυρίσματα στην πλοκή ακολουθούν, θολώνοντας την ατμόσφαιρα και καθιστώντας υπόπτους ακόμη και κάποιους από τους αστυνομικούς. Το σχέδιο καταδίωξης των νέων Ρομπέν των Δασών έχουν αναλάβει ένας άνδρας από το FBI (Mark Ruffalo) και μια γυναίκα από την Interpol (Mélanie Laurent). Μια έλξη παρατηρείται μεταξύ τους –την οποία αντιλαμβάνεται αμέσως ο ένας από τους μάγους. Το δίδυμο γυναίκας και άνδρα αστυνομικών (οι οποίοι, επιπλέον, έρχονται σε ρήξη γιατί αρέσει ο ένας στον άλλο), είναι ένα γνωστό κινηματογραφικό κλισέ που παρατηρείται σε προχειροφτιαγμένες ταινίες δράσης και που προβάλλει συχνά η τηλεόραση.

Από την άλλη, τα θεαματικά τρικ των μάγων και τα παιχνίδια τους με τη νοημοσύνη του κοινού παραδίδονται με μία αισθητική τηλεοπτικών σόου ή παιχνιδιών από τα οποία οι παίκτες φεύγουν, συνήθως, κερδισμένοι. Γρήγορες και απότομες κινήσεις της κάμερας γύρω από τα κεντρικά πρόσωπα, πανοραμικές λήψεις και άφθονοι προβολείς δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθούμε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, όχι όμως στην τηλεόραση, αλλά στη μεγάλη οθόνη. Το ενδιαφέρον του κοινού προσελκύεται από τη διαδικασία λογικής εξήγησης των μαγικών. Μια διαδικασία μύησης στην τέχνη της ταχυδακτυλουργίας, όπου εμπλέκονται οι αστυνομικοί προκειμένου να συλλάβουν τους δράστες.

Θεαματικές καταδιώξεις και απρόβλεπτα περιστατικά συμπληρώνουν το υπόλοιπο της ταινίας που εξελίσσεται σε αστυνομικό φιλμ δράσης και περιπέτειας με ένα καταιγιστικό μοντάζ πολλαπλών εικόνων που διαδέχονται η μία την άλλη κρατώντας το τέμπο της ιστορίας.

Το team των ταραξιών-μάγων αποτελούν: ο Merritt McKinney (Woody Harrelson), ένας πνευματιστής άνευ προηγουμένου που αποσπά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου τα πιο ανομολόγητα μυστικά των θυμάτων του, ο άσος στα χαρτοπαικτικά τρικ J.Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), η Henley (Isla Fisher) που επιδίδεται σε εντυπωσιακά χορευτικά και ακροβατικά νούμερα παίζοντας άφοβα με τον κίνδυνο και ο Jack (Dave Franco), ένας νεαρός προικισμένος με μια ιδιαίτερη ικανότητα να ξαφρίζει τα πορτοφόλια των άλλων.

«Η Συμμορία των Μάγων» είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια που δεν φέρει, όμως, κανένα ίχνος από τη μαγεία του σινεμά.

Παίζουν: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Dave Franco, Mark Ruffalo, Mélanie Laurent, Morgan Freeman, Michael Caine, Elias Coteas. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ