Πώς ερμηνεύει ο Michael Caine το φινάλε του «Inception»;

inception
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ο Christopher Nolan ξεκαθάρισε στον «μπερδεμένο» Βρετανό ηθοποιό ποιες σκηνές είναι σε όνειρο και ποιες στον πραγματικό κόσμο.

Το «Inception» του Christopher Nolan είναι αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτότυπες ταινίες των τελευταίων ετών, τόσο από άποψη ερμηνειών, όσο και σεναρίου. Το διφορούμενο φινάλε της ταινίας συνεχίζει να προβληματίζει τους σινεφίλ, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για όνειρο ή πραγματικότητα.

Την απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα έδωσε (για άλλη μια φορά) ο Michael Caine στην εμφάνιση σε φεστιβάλ κινηματογράφου στο Σόμερσετ της Αγγλίας. «Όταν έλαβα το σενάριο του “Inception” ήμουν λίγο μπερδεμένος και είπα [στον Nolan] πως δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το όνειρο. Τον ρώτησα πότε είναι όνειρο και πότε πραγματικότητα. Αυτός είπε πως όταν βρίσκομαι σε μια σκηνή, τότε είναι πραγματικότητα» δήλωσε ο Βρετανός ηθοποιός.

Αυτό σημαίνει πως σε όποιες σκηνές εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Michael Caine τότε πρόκειται για πραγματικότητα και όχι ένα από τα πολυεπίπεδα όνειρα. Έτσι λοιπόν το δραματικό φινάλε της ταινίας, όπου ο χαρακτήρας του Leonardo DiCaprio πραγματοποιεί ένα πείραμα με μια σβούρα για να διαπιστώσει εάν πράγματι θα επανενωθεί με τα παιδιά και τον πατέρα του, λαμβάνει χώρα στον πραγματικό κόσμο και όχι σε κάποιο όνειρο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας έχει τονίσει επανειλημμένως πως η τελευταία σκηνή της ταινίας είναι σκοπίμως διφορούμενη, ώστε ο θεατής να αποφασίσει εάν πρόκειται για όνειρο ή πραγματικότητα. Παρά λοιπόν την «διευκρίνιση» που έδωσε στον Caine, το τέλος παραμένει ουσιαστικό ανοιχτό.