72ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο: φωτογραφικό αφιέρωμα

72o-kinimatografiko-festibal-tou-lokarno-kentriki-kentriki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Η ταινία του Πορτογάλου Pedro Costa, «Vitalina Varela» κέρδισε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη.

Η ταινία «Vitalina Varela» και το προσφυγικό δράμα ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι του 72ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο το οποίο για πρώτη χρονιά έφερε την υπογραφή της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας Lili Hinstin.  

Είναι η δεύτερη φορά που ταινία πορτογαλικής καταγωγής αποσπά τη Χρυσή Λεοπάρδαλη. Η πρώτη ήταν η ταινία « The Jester» του José Álvaro Morais (1987).  

Από τις 7 Αυγούστου και για δέκα μέρες το φεστιβάλ παρουσίασε το επίσημο διαγωνιστικό του αλλά και προβολές ταινιών σε παράλληλα τμήματα στα οποία φέτος είχαμε τρεις ελληνικές συμμετοχές. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους (Pardi di domani) συμμετείχαν οι ταινίες «Mom's Movie» της Στέλλας Κυριακοπούλου και το «All the Fires the Fire» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, ενώ εκτός συναγωνισμού έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ η νέα μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic».  

  Στο καστ του «Nimic» βρίσκουμε τον Matt Dillon και τη Δάφνη Πατακιά ενώ η ιστορία αφορά τη συνάντηση ενός επαγγελματία βιολοντσελίστα με έναν άγνωστο άντρα στο μετρό η οποία θα έχει απροσδόκητες και οριακές συνέπειες στη ζωή του. Σύμφωνα με την περιγραφή της ταινίας, ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, καλό, weird εαυτό του που «θυσίασε» λίγο στην τελευταία του ταινία, «Η Ευνοούμενη».  

Η κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της Catherine Breillat αποφάσισε να βραβεύσει με δύο μεγάλα βραβεία την ταινία «Vitalina Varela», χαρίζοντας έτσι στον Πορτογάλο σκηνοθέτη Pedro Costa τη Χρυσή Λεοπάρδαλη και στην Vitalina Varela, η οποία στο έργο υποδύεται τον εαυτό της, το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.  

Το φεστιβάλ του Λοκάρνο ήταν η πρώτη κινηματογραφική διοργάνωση στην οποία έλαβε μέρος ως σκηνοθέτης η για πολλούς αμφιλεγόμενη Catherine Breillat.  

Η Vitalina Varela είναι μια γυναίκα 55 ετών από το Πράσινο Ακρωτήρι η οποία περιμένοντας πάνω 25 χρόνια για να εξασφαλίσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Πορτογαλία, τα καταφέρνει 3 μέρες έπειτα από την κηδεία του άντρα της ο οποίος την είχε εγκαταλείψει από καιρό και ζούσε στη Λισαβόνα. 

«Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες. Παρατήρησα ότι οι άνδρες φεύγουν ενώ οι γυναίκες μένουν. Και με αυτό ασχολείται αυτή η ταινία. Σχετίζεται με την λύπη του να βλέπεις τους ανθρώπους να φεύγουν, να περνούν από το μυαλό. Αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στις μέρες μας», δήλωσε ο Pedro Costa. 

Είναι η δεύτερη φορά που ο Pedro Costa φεύγει από το Λοκάρνο με σημαντικό βραβείο. Το 2014 κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία « Horse Money». 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία, ο Park Jung-bum κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία «Height Of The Wave», ο Damien Manivel κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας με την ταινία «Les Enfants d’Isadora» και o Regis Myrupu κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για την ταινία «The Fever».  

Αναλυτικά τα βραβεία (Διεθνές διαγωνιστικό):  

Χρυσή Λεοπάρδαλη : Vitalina Varela (Pedro Costa)  
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: Pa-Go/Height Of The Wave (Park Jung-Bum) 
Λεοπάρδαλη για την Καλύτερη Σκηνοθεσία: Damien Manivel για την ταινία Les Enfants D’isadora,  
Λεοπάρδαλη για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία : Vitalina Varela για την ταινία Vitalina Varela  
Λεοπάρδαλη για την Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Regis Myrupu για την ταινία A Febre  
Ειδική Μνεία: Hiruk-Pikuk Si Al-Kisah (The Science Of Fictions) του Yosep Anggi Noen, και Maternal της Maura Delpero 

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα