Πέθανε ο «ξέγνοιαστος καβαλάρης», Peter Fonda

easy-rider
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Ο θρυλικός Αμερικάνος ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 100 ταινίες στην καριέρα του.

Ο Peter Fonda, του οποίου η ερμηνεία στον «Ξέγνοιαστο καβαλάρη» το 1969 τον κατέστησε ως έναν από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς της εποχής, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στην ηλικία των 79 ετών. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1940 και ήταν το νεότερο μέλος της «δυναστείας» των Fonda στη μεγάλη οθόνη, μαζί με τον πατέρα του, Henry Fonda, και την κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του, Jane Fonda.

Τα πρώτα βήματά του στον χώρο του θεάματος ήταν σε ταινίες όπως στην ρομαντική κωμωδία «Πολύ γλυκό για φίλημα» τού Harry Keller και το δράμα «Ελεύθεροι έρωτες» του Samuel Goldwyn Jr., όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχε αναπτύξει τη φήμη του «αντισυμβατικού». Εκείνη την εποχή πειραματίστηκε με ναρκωτικά, ενώ ανέπτυξε φιλίες με τους Byrds και τους Beatles. Μια δήλβση του Fonda υπό την επήρεια LSD («ξέρω πως είναι να είσαι νεκρός») αποθανατίστηκε από τα «Σκαθάρια» στο τραγούδι «She Said She Said», το οποίο συμπεριλήφθηκε στο «Revolver» το 1966.

Η συνεργασία του ηθοποιού όμως τον θρυλικό σκηνοθέτη και παραγωγό Roger Corman υπήρξε καταλυτική για την πορεία του, καθώς εκεί μπόρεσε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του και να καθιερωθεί ως μια counter-culture μορφή στον κινηματογράφο. Οι δύο ταινίες που γύρισε με τον Corman – το «Οι άγγελοι της κόλασης» το 1966 και το «Αμαρτωλό Ταξίδι» το 1967 – υπήρξαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, ενώ τον έφεραν σε επαφή με τους  Bruce Dern, Jack Nicholson και Dennis Hopper.

Silver Screen Collection

Με τον Hopper γρήγορα έγιναν καλοί φίλοι και το 1968 αποφάσισαν να γυρίσουν μαζί το κλασικό «Ξέγνοιαστος καβαλάρης», με το οποίο έδωσαν στο ευρύ κοινό μια πρώτη ματιά στον νομαδικό και ρομαντικό τρόπο ζωής των μηχανόβιων. Με τον Hopper στην καρέκλα του σκηνοθέτη (κυρίως για λόγους οικονομίας) και συμπρωταγωνιστή τον Nicholson, η ταινία έγινε ανάρπαστη και τους καθιέρωσε στο Χόλυγουντ. Για το σενάριο του «Ξέγνοιαστου καβαλάρη» ο Fonda απέσπασε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Παρά την αναγνωρισιμότητά του, η καριέρα του Fonda πέρασε από πολλά κύματα, καθώς το τοπίο στο Χόλυγουντ και οι προτιμήσεις του κοινού άλλαζαν. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, «Πληρωμένος φονιάς», δεν κατάφερε να ενθουσιάσει κοινό ή κριτικούς και ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες δράσης, θρίλερ και περιπέτειες για σκηνοθέτες όπως τους Jack Starrett και Val Guest τη δεκαετία του 1970. Το 1973 σκηνοθέτησε το δυστοπικό δράμα επιστημονικής φαντασίας «Απόρρητο πρόγραμμα Άινταχο», ενώ το 1979 εμφανίστηκε για πρώτη και τελευταία φορά δίπλα στον πατέρα του, στο κωμικό western «Η κούκλα της Νεβάντα».

Orion/Kobal/Shutterstock / John Bramley

Αργότερα ακολούθησε η ερμηνεία του στο δράμα «Το χρυσάφι του Οδυσσέα», όπου ενσάρκωσε έναν στωικό μελισσοκόμο με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και τιμήθηκε με μια δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1997. Ο ηθοποιός ξεχώρισε επίσης με τους ρόλους του στο «Ο Εγγλέζος» του Steven Soderbergh και στο «Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα» του James Mangold.