Leonardo DiCaprio: «Οι πνεύμονες της Γης φλέγονται»

leonardo-dicaprio Etienne Laurent
ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Ο χολιγουντιανός αστέρας δημιούργησε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται περίπου τρεις εβδομάδες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκαλούν παγκόσμια ανησυχία και πολλοί αστέρες του θεάματος έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Leonardo DiCaprio, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω της οικολογικής οργάνωσης του Earth Alliance την δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες του ταμείου με πέντε εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την ανακοίνωση τα χρήματα θα ενισχύσουν «τοπικές κοινωνίες και τοπικούς συνεργάτες για να προστατευθεί η ζωτικής σημασίας βιοποικιλότητα του Αμαζονίου». Ο DiCaprio έχει αναπτύξει έντονη οικολογική δράση τα τελευταία χρόνια και ίδρυσε τον οργανισμό του με τους δισεκατομμυριούχους Laurene Powell Jobs και Brian Sheth.

«Οι πνεύμονες της Γης φλέγονται. Ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας – όπου κατοικούν ένα εκατομμύρια αυτόχθονες και τρία εκατομμύρια είδη ζώων – καίγεται για πάνω από δύο εβδομάδες. Έχουν υπάρξει 74.000 πυρκαγιές στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας από την αρχή τη χρονιάς – μια τρομακτική αύξηση 84% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς» έγραψε ο DiCaprio στο Instagram την περασμένη εβδομάδα.

Στην συνέχεια ο ηθοποιός επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της Βραζιλίας για την οικολογική καταστροφή, σχολιάζοντας πως «επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι αποδίδουν την επιταχυνόμενη αποψίλωση του δάσους στον πρόεδρο Jair Bolsonaro, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους υλοτόμους και αγρότες να καθαρίσουν τη γη, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου αποτελεί κομμάτι ζωτικής σημασίας στην επίλυση [του προβλήματος] της κλιματικής αλλαγής. Χωρίς τον Αμαζόνιο, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερή την θερμοκρασία της Γης. Ο Αμαζόνιος χρειάζεται περισσότερα από τις προσευχές μας».

Ο DiCaprio στην συνέχεια πρότεινε διάφορους τρόπους με τους οποίους όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του Αμαζονίου. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε πως οι καταναλωτές πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση στις επιλογές τους, αλλά και να ελαττώσουν ή να αφαιρέσουν εντελώς το βοδινό κρέας από την δίαιτα τους, καθώς η εκτροφή βοοειδών είναι ένας από τους βασικούς λόγους της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Παράλληλα ο ηθοποιός συνέστησε στους followers του να στηρίζουν πολιτικούς που αντιλαμβάνονται την επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες.