Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά τον Κώστα Γαβρά

adults1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Και για τη λήξη του επιλέγει την ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» που θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στα 25 χρόνια επιτυχούς παρουσίας του, τιμά αδιάλειπτα και αναδεικνύει με αγάπη το εγχώριο σινεμά και τους σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς. Η φετινή επετειακή διοργάνωση συνεχίζει τη μακρά αυτή παράδοση και με ιδιαίτερη χαρά επιλέγει ως ταινία λήξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας την πλέον πολυαναμενόμενη ελληνική ταινία της χρονιάς: το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» και αφηγείται τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Eurogroup) για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές του 2015 που αυτοχαρακτηρίζεται  ως «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή», όπου «πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία».

Θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου, μάλιστα ο Κώστας Γαβράς είναι τιμώμενο πρόσωπο καθώς θα του απονεμηθεί το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο. Η ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, με την ευγενική παραχώρηση της εταιρίας διανομής Odeon, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 μετά την τελετή λήξης και απονομής των διεθνών βραβείων του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας . Στην πρεμιέρα θα παραστεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης, κ. Κώστας Γαβράς, συνοδεία των συντελεστών της ταινίας.

Στη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας, ο παγκοσμίως διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης έχει υπογράψει περισσότερες από 20 ταινίες και έχει τιμηθεί με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Μοντάζ αλλά και Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες το 1969 για την ταινία «Ζ», Όσκαρ Σεναρίου και Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1982 με την ταινία του «Αγνοούμενος» («Missing») και Χρυσή Άρκτο, το 1990, στο Φεστιβάλ Βερολίνου για το «Μουσικό κουτί» («Music box»).

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 03 Οκτωβρίου από την εταιρία διανομής Odeon. Περισσότερες πληροφορίες για το 25ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.