Αποσύρθηκε διαφήμιση της Dior με τον Johnny Depp

Johnny-depp Andrea Raffin
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ιθαγενείς Αμερικάνοι ισχυρίζονται πως η διαφημιστική καμπάνια του γαλλικού οίκου μόδας για το άρωμα Sauvage ήταν προσβλητική.

Η Dior απέσυρε μια διαφημιστική καμπάνια όπου πρωταγωνιστούσε ο Johnny Depp μετά από έντονες διαμαρτυρίες Ιθαγενών Αμερικάνων για πολιτισμική ιδιοποίηση. Οι διαφημίσεις τους γαλλικού οίκου μόδας για το άρωμα Sauvage έδειχνε τον Depp να παίζει κιθάρα στην έρημο, καθώς ο συμπρωταγωνιστής του Canku One Star της φυλής Rosebud Sioux ερμήνευε παραδοσιακούς πολεμικούς χορούς.

Σύμφωνα όμως με τους ακτιβιστές, η διαφημιστική καμπάνια ήταν προσβλητική και εκμεταλλευόταν την κουλτούρα των Ιθαγενών Αμερικάνων. Η ηθοποιός Kawennahere Devery Jacobs της σειράς «American Gods», η οποία κατάγεται από την φυλή των Mohawk, σχολίασε με επικριτικό τρόπο την επιλογή της Dior να χρησιμοποιήσει την κουλτούρα των Ιθαγενών Αμερικάνων για να διαφημίσει ένα άρωμα του που ονομάζεται «Sauvage», δηλαδή «άγριος».

Dior

Ο οίκος μόδας από την πλευρά του είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει την διαφημιστικά καμπάνια, τονίζοντας πως ο Depp, ο σκηνοθέτης των διαφημιστικών Jean-Baptise Mondino και παραγωγή της Dior συνεργάστηκαν με εκπροσώπους οργανώσεων για τα δικαιώματα των Ιθαγενών Αμερικάνων ώστε να αποφύγουν τα κλισέ και τα στερεότυπα. Οι ισχυρισμοί του οίκου μόδας φαίνεται τελικά πως δεν έπεισαν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η διαφημιστική καμπάνια για το άρωμα.