Χαμογελαστός έφυγε ο «Joker» από τη Βενετία

todd-phillips-Joaquin-phoenix PIROSCHKA VAN DE WOUW
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η ταινία του Todd Phillips κατέκτησε το Χρυσό Λέοντα.

Συνεχίζοντας την παράδοση που έχει χτίσει ανά το χρόνια, το 76o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έριξε αυλαία χαρίζοντας δίχως κόμπλεξ και προκαταλήψεις τον φετινό Χρυσό Λέοντα σε μια ταινία που αναλύει το προφίλ ενός ήρωα που προέρχεται από κόμικ. Ναι, ο «Joker» του Todd Phillips με τον Joaquin Phoenix στον κεντρικό ρόλο είναι ο μεγάλος νικητής της Βενετίας και οι δρόμοι προς τα Oscars φαίνεται πως θα περάσουν μέσα από το Γκόθαμ Σίτι.

«Is it just me or is it getting crazier out there?»

REUTERS / YARA NARDI

Joaquin Phoenix και Todd Phillips

Το φεστιβάλ της Βενετίας θεωρείται από πολλούς ο προάγγελος των βραβείων Oscar, καθώς είναι ένα από τα τρία φεστιβάλ- μαζί με τα φεστιβάλ του Τορόντο και της Νέα Υόρκης- που τροφοδοτούν τις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Σε μια ανάλυση μάλιστα του Screendaily των περσινών υποψηφιοτήτων, η Βενετία αναδεικνύεται πρώτη στους τίτλους ταινιών που σύστησε στο κοινό και οι οποίες βρέθηκαν αργότερα υποψήφιες στα βραβεία Oscar. 

Συνεχίζοντας τις τολμηρές βραβεύσεις η φετινή επιτροπή με την Lucrecia Martel στην προεδρεία βράβευσε τον Roman Polanski με τον Αργυρό Λέοντα - Μέγα βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του «J’accuse» για την πάντα ενδιαφέρουσα υπόθεση Ντρέιφους.

Η Lucrecia Martel ακολουθώντας τη γενικότερη φιλοσοφία που διακατέχει το φεστιβάλ είχε δηλώσει πως  δεν επρόκειτο να συγχαρεί τον Polanski, αν και θεωρεί δίκαιη την συμμετοχή του στο διαγωνιστικό.

EPA / CLAUDIO ONORATI

Lucrecia Martel 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία, ο Αργυρός Λέοντας - Βραβείο Σκηνοθεσίας πήγε σε ένα παλιό γνωστό και ασφαλή επιλογή. Ο Roy Andersson επέστρεψε δυναμικά με την υπαρξιακών αναζητήσεων ταινία «About Endlessness» μετά τον Χρυσό Λέοντα του 2014- για την ταινία «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του». 

Η γενική αίσθηση τέλος εξετάζοντας τα βραβεία και τους νικητές είναι ότι η επιτροπή αντιμετώπισε με τόλμη κρίσιμα διλήμματα, όπως blockbuster vs μικρές παραγωγές, ή το έργο ενός σκηνοθέτη vs o ίδιος ο σκηνοθέτης. Το αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη εκπλήξεις λίστα με νικητές που σίγουρα ξεκινάει με το «Joker» και τον Polanski, για να συνεχίσει με τον Joaquin Phoenix που έχασε το Βραβείο Kαλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας από τον Luca Marinelli (για την συμμετοχή του στην ταινία «Martin Eden»), την με γκρίνια βράβευση της Ariane Ascaride για την ερμεηνεία της στην ταινία «Gloria Mundi» και φυσικά την απούσα από τα βραβεία ταινία «Marriage Story» του Noah Baumbach. 

Αναλυτικά τα βραβεία

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI
Best Film:  “Atlantis, «Valentyn Vasyanovych»
Best Director: Théo Court, «White on White»
Special Jury Prize: “Verdict, «Raymund Ribas Gutierrez»
Best Actress: Marta Nieto, «Madre»
Best Actor: Sami Bouajila, «A Son»
Best Screenplay: «Back Home», Jessica Palud, Philippe Lioret and Diastème
Best Short Film: «Darling», Saim Sadiq

LION OF THE FUTURE
Luigi de Laurentiis Award for Best Debut Feature: «You Will Die at Twenty», Amjad Abu Alala

VENICE CLASSICS
Best Restored Film: «Ecstasy», Gustav Machatý
Best Documentary on Cinema: «Babenco – Alguém Tem Que Ouvir O Coração E Dizer: Parou», Bárbara Paz

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ VR
Best Virtual Reality: Céline Tricart, «The Key»
Best Virtual Reality Experience: «A Linha», Ricardo Laganaro
Best Virtual Reality Story: «Daughters of Chibok», Joel Kachi Benson