Animasyros 12: βιβλία, κόμικ, μιούζικαλ και παραμύθια έχουν την τιμητική τους

panique-a-bord-bord
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πέντε προτάσεις εμπνευσμένες από τη λογοτεχνία και τη μουσική για ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο φετινό διεθνές φεστιβάλ animation της Σύρου.

To 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros έκλεισε ραντεβού φέτος για τις 18 με 22 Σεπτεμβρίου και μας καλεί στο νησί της Σύρου για ένα ευφάνταστο ταξίδι στην τέχνη της εμψύχωσης (animation). Φέτος θα παρουσιαστούν πάνω από 200 ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων κινηματογραφιστών από τη Χιλή και το Περού μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία αλλά και από την Ελλάδα που καταπιάνονται με θέματα όπως την μετανάστευση, τα εγκλήματα πολέμου, την παιδική δουλεία.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος υπάρχουν τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα – Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, Μεγάλου Μήκους - Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό – και οι επιλογές είναι πολλές. Έτσι λοιπόν βρήκαμε και σας προτείνουμε πέντε ταινίες – τρεις από το διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους και δύο από το φοιτητικό – που αντλούν έμπνευση από βιβλία, κόμικ, μιούζικαλ και παραμύθια για να ξεκινήσετε το δικό σας animated ταξίδι στο φετινό φεστιβάλ.

«Άλλη μια μέρα ζωής» (Another Day Of Life) 85’
Βρισκόμαστε στην Πολωνία του 1975 και παρακολουθούμε την ιστορία του 43χρονου Κapuscinski, ενός λαμπρού βετεράνου και ιδεαλιστή δημοσιογράφου, ο οποίος πείθει το αφεντικό του να τον στείλει στην Αγκόλα, όπου έχει ξεσπάσει αιματηρός εμφύλιος, τις παραμονές της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας. Ο Κapuscinski ξεκινά ένα road trip στην καρδιά του εμφυλίου και γίνεται για μία ακόμη φορά μάρτυρας της φρίκης του πολέμου και των βρώμικων συναλλαγών… Η  Αγκόλα θα τον αλλάξει για πάντα: Έφυγε δημοσιογράφος από την Πολωνία και επέστρεψε συγγραφέας… Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο πολυβραβευμένος και υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας πολωνός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φωτογράφος και ποιητής Ryszard Κapuscinski «Another Day of Life» (1976) όπου περιγράφει μέρα με την μέρα την εμπειρία του στην Αγκόλα.
Η ταινία έχει βραβευτεί με βραβείο Goya καλύτερου animation.
Σκηνοθεσία:  Raúl de la Fuente και Damian Nenow
Σενάριο: Raúl de la Fuente, Amaia Remirez, Damian Nenow, David Weber και Niall Johnson
Trailer: https://vimeo.com/266690790

«Ικμπάλ, μια ιστορία ενός ατρόμητου παιδιού» (Iqbal, A Tale Of A Fearless Child) 90’
Ο Iqbal, ένας χαρούμενος πιτσιρικάς, ζει σε ένα φτωχό χωριό κάπου στον κόσμο, μαζί με τη μητέρα του Ashanta και τον αδελφό του Aziz και τη μητέρα του. Αληθινό πειραχτήρι, περνά ξέγνοιαστα, παίζοντας ποδόσφαιρο με τους φίλους του, ζωγραφίζοντας και φροντίζοντας την αγαπημένη του κατσίκα. Η μεγάλη του περιπέτεια ξεκινά όταν ο αδελφός του αρρωσταίνει και ο γιατρός συστήνει μια πανάκριβη θεραπεία. Ο Iqbal, που θέλει να βοηθήσει την οικογένειά του, αποφασίζει θαρραλέα να πάει στην κοντινότερη πόλη Mapour, για να πουλήσει την κατσικούλα του και να συγκεντρώσει χρήματα για τα φάρμακα. Δυστυχώς, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Καταλήγει σχεδόν σκλάβος και, όταν αντιληφθεί πως δεν πρόκειται να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος που έβαλε, θα σχεδιάσει τη διαφυγή του, προκειμένου να απελευθερωθεί αυτός και οι νέοι του φίλοι και να επιστρέψει σπίτι. Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του μικρού ήρωα από το Πακιστάν Iqbal Masih, αυτή η ταινία εστιάζει στα δικαιώματα των παιδιών. Ταινία βασίζεται και στην δημοφιλή παιδική σειρά βιβλίων που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.
Σκηνοθεσία: Michel Fuzellier και Babak Payami
Σενάριο: Michel Fuzellier, Babak Payami, Paolo Bonaldi και Lara Fremder
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5pa2oGDxjSw

«Το κορίτσι χωρίς χέρια» (La jeune fille sans mains / The Girl Without Hands) 76’
Ένας πάμφτωχος μυλωνάς αποφασίζει να πουλήσει την κόρη του στον διάβολο, με αντάλλαγμα ένα ποταμό χρυσάφι. Η κοπέλα, προστατευμένη από την αγνότητά της,  καταφέρνει να ξεφύγει, αλλά ξαφνικά είναι χωρίς χέρια. Περιπλανώμενη μακριά από το σπίτι και την οικογένειά της, συναντά τη θεά του νερού, έναν ευγενικό κηπουρό και έναν πρίγκιπα στο κάστρο του. Μόλις έχει αρχίσει ένα μακρύ ταξίδι προς το φως… Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ.
Σκηνοθεσία, σενάριο, animation: Sébastien Laudenbach
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=guqRCaZCl_Y

«Το βιολί» (Der Fidle / The Fiddle) 8’37”
Σε μια έρημη στέγη μια σκυθρωπή φιγούρα παίζει βιολί για τους κατοίκους της Anatevka. Όμως αυτός ο βιολιστής δεν ήταν πάντα πάνω στη στέγη. Τώρα που το σκέφτομαι, ούτε είχε πάντα βιολί να παίξει... Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα του Sholem Aleichem «Το Βιολί» και διηγείται την ιστορία του Sholom, του αγοριού που έμελλε να γίνει ο «Βιολιστής στη Στέγη».
Σκηνοθεσία και σενάριο: Asher Schwartz

«Τουτού» (Tutu) 3’22” 2018
Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, με πουέντ επί σκηνής, υπό τους ήχους του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
Σκηνοθεσία, σενάριο, animation: Gaspar Chabaud
Μουσική/Music: Piotr Ilitch Tchaïkovski