Σε 14 μέρες φυλάκιση καταδικάστηκε η Felicity Huffman

felicity-huffman
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η χολιγουντιανή σταρ βρέθηκε ένοχη για την εμπλοκή της στο πολύκροτο σκάνδαλο εισαγωγής σε αμερικάνικα κολλέγια.

Η Felicity Huffman καταδικάστηκε σε 14 μέρες φυλάκιση, πρόστιμο 30.000 δολαρίων και 250 ώρες κοινωνικής εργασίας την περασμένη Παρασκευή για τον ρόλο της στο σκάνδαλο εισαγωγής υποψηφίων φοιτητών σε κολλέγια, σύμφωνα με το οποίο πολλοί ευκατάστατοι γονείς φέρονται να χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα για να μπουν τα παιδιά τους σε περιζήτητες σχολές.

Νωρίτερα μέσα στην χρονιά η ηθοποιός είχε δηλώσει ένοχη στην κατηγορία πως πλήρωσε 15.000 δολάρια σε έναν γιατρό για να αλλάξει την βαθμολογία της κόρης της στις εισαγωγικές εξετάσεις. «Ντρέπομαι για τον πόνο που προκάλεσα στην κόρη μου, την οικογένεια μου, τους φίλους, τους συναδέλφους μου και την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κόρη μου δεν ήξερε τίποτα απολύτως για τις ενέργειες μου και με έναν άστοχο και βαθύτατα λανθασμένο τρόπο, την πρόδωσα» σχολίασε η 50χρονη ηθοποιός για την εμπλοκή της το σκάνδαλο.

Η ποινή που επιβλήθηκε στην σταρ του «Νοικοκυρές σε απόγνωση» προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, καθώς θεωρήθηκε «μικρή». O John Legend, ο οποίος έχει δηλώσει υπέρ της μεταρρύθμισης του ποινικού δικαίου των ΗΠΑ, εξέφρασε μέσω Twitter την άποψη πως η αμερικάνικη κοινωνία έχει «απευαισθητοποιηθεί» σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα. «Καταλαβαίνω γιατί όλοι εκνευρίζονται όταν ο Χ πλούσιος λαμβάνει μια μικρή ποινή και ο Ψ φτωχός άνθρωπος έγχρωμος μια μεγαλύτερη. Η λύση δεν είναι να λάβει ο Χ μια μεγαλύτερη – είναι και οι δύο να λάβουν μικρότερη (ή και καθόλου)» δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Συνεχίζοντας ο Legend εξέφρασε την άποψη πως «οι Αμερικάνοι έχουν απευαισθητοποιηθεί στο πόσο φυλακίζουμε κόσμο. Οι φυλακές δεν είναι η λύση σε κάθε κακό πράγμα που διαπράττει κανείς, αλλά έχουν καταλήξει να τις χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε κοινωνικό πρόβλημα». Αφού στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένες άλλες δικαστικές υποθέσεις όπου οι ποινές θεωρήθηκαν υπέρμετρες και προκάλεσαν αντιδράσεις, ο τραγουδιστής τόνισε πως «κανένας στην χώρα μας δεν θα επωφεληθεί από την ποινή 14 ημερών που εκτίσει μια ηθοποιός επειδή έκλεψε στις εισαγωγικές εξετάσεις για το κολλέγιο».

Η Huffman είναι το πρώτο «μεγάλο όνομα» που βρέθηκε στο δικαστήριο για το σκάνδαλο, στο οποίο φέρονται να είχαν εμπλοκή μεταξύ άλλων ο σχεδιαστής Mossimo Giannulli και η σύζυγος του Lori Loughlin, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, οι Giannulli και Loughlin φέρονται να πλήρωσαν 500.000 δολάρια μέσω μιας ψεύτικης φιλανθρωπικής οργάνωσης ώστε οι κόρες τους να γίνουν μέλη της κωπηλατικής ομάδας του University of Southern California, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν κωπηλάτισσες.

EPA-EFE/Shutterstock / C.J. Gunther

Ο William H. Macy βρέθηκε πλάι στην σύζυγο του καθόλη την διάρκεια της δίκης.

Το ζευγάρι αρνήθηκε εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα επέφερε 15μηνη ποινή φυλάκισης, οπότε η υπόθεση τους έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Εφόσον βρεθούν ένοχοι, οι Giannulli και Loughlin αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 40 ετών για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πηγή των Los Angeles Times ανέφερε πως το ζευγάρι έπεσε θύμα των υποσχέσεων του Rick Singer – ο οποίος φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της σπείρας – και δεν είχαν ιδέα πως παράβαιναν τον νόμο.