«The Spy»: Ο κατάσκοπος Sacha Baron Cohen που ήρθε από το Ισραήλ

the-spy
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μέτρια αλλά τίμια μίνι-σειρά που ποντάρει στον πρωταγωνιστή της.

Τον πιο διάσημο κατάσκοπο του Ισραήλ φέρνει στις οθόνες μας το Netflix με τη νέα κατασκοπική μίνι- σειρά «The Spy» και τον Sacha Baron Cohen στον ρόλο του κατάσκοπου Eli Cohen ο οποίος διέπρεψε στο πεδίο της Συρίας.  

Μέσα σε έξι επεισόδια διάρκειας περίπου 50 λεπτών παρακολουθούμε τη ζωή του πράκτορα της Μοσάντ από τη στιγμή που αναλαμβάνει την αποστολή του μέχρι και τη σύλληψή του. Ξεκινώντας αντίστροφα, από το πρώτο επεισόδιο- και βασικά από τα πρώτα λεπτά- μαθαίνουμε- όσοι δεν γνωρίζουμε ήδη την ιστορία- την κατάληξη του πράκτορα. Έτσι η σειρά γυρίζει προς τα πίσω για να πει την ιστορία, σχεδόν γραμμικά πια.  

Η σειρά μας μεταφέρει σε μια εποχή έντασης μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960.  

Σε αυτήν την περίοδο βρίσκουμε τον Eli Cohen, ένα Ισραηλινό γεννημένο στην Αίγυπτο, ο οποίος εργάζεται σε πολυκατάστημα στο Τελ Αβίβ αλλά καίγεται να κάνει περισσότερα για την οικογένειά του και την πατρίδα του. Ο πατριωτισμός του τον κάνει υποψήφιο στα μάτια της Μοσάντ. Η φιλοδοξία του να αποδείξει ότι μπορεί τον κάνει αποδοτικό πράκτορα αλλά συχνά τον θέτει σε κίνδυνο. Και με αυτά τα «όπλα» ο Cohen γίνεται ο Kamel Amin Thaabet, ένα Σύριος πλούσιος επιχειρηματίας με φίλους και γνωστούς στον επιχειρηματικό, πολιτικό και στρατιωτικό κόσμο της Συρίας από τους οποίους εκμαιεύει απόρρητες πληροφορίες που δίνουν συνεχώς προβάδισμα στο Ισραήλ. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η έκβαση του Πολέμου των Έξι Ημερών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δράση του Cohen.  

«Ή είσαι αυτός ή είσαι νεκρός» 

Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία του Ισραηλινού πράκτορα, μεγάλο μέρος της οποίας σκιαγραφείται στο πρώτο επεισόδιο με αποτέλεσμα η σειρά, παρόλο που έχει μια συμπαθητική ιστορία, να καταλήξει γρήγορα προβλέψιμη. Προβλέψιμη όχι γιατί είναι ήδη γνωστή αλλά προβλέψιμη στον τρόπο που μας παρουσιάζεται. Λίγα πράγματα αφήνονται για αργότερα και όταν αυτά πια έρθουν δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν σασπένς, ένταση ή ζωντάνεια. Η σειρά επιπλέον δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί ούτε την πάντα ενδιαφέρουσα και έντονη ιστορία της Μέσης Ανατολής ούτε την διαφημισμένη απώλεια ταυτότητας που βιώνει ο ήρωας.  

  Με δυο λόγια, τη σειρά θα την απολαύσουν οι λάτρεις του είδους. Οι υπόλοιποι θα την δουν για τον Sacha Baron Cohen ο οποίος μακριά από τις περσόνες που συνήθως υποδύεται, αναλαμβάνει ένα εντελώς συμβατικό και δραματικό ρόλο που υπακούει σε σενάριο και περιορισμούς. Ίσως το μόνο γνώριμο για τον ίδιο στο χαρακτήρα του ρόλου του να είναι η φύση της υπόδυσης ενός άλλου ατόμου. Σε αυτό τον ρόλο ο Cohen, αν και ξενίζει αρκετά, στέκεται ικανός. Ικανός να μας κάνει να ξεχάσουμε τον Μπόρατ, ικανός να μας πείσει ότι ζορίζεται όταν τον προσκαλούν να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες, ικανός να μας μαγέψει με την άνεσή του ως πράκτορας όπως μαγεύει τον Ma'azi (Nassim Si Ahmed) που του εξομολογείται πως όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο όλοι θέλουν ένα κομμάτι του. Δεν είναι όμως, ακόμα, ικανός να πάρει πάνω του όλη τη σειρά.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]