«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»: η ελληνική πρόταση για τα Oscar

otan-o-bagkner-sunantise-tis-ntomates-bagkner-sunantise-tis-ntomates
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το φεστιβαλικό ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου αποτελεί την ελληνική πρόταση για το Oscar Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Στο ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε από το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνουδύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ενός Θεσσαλικού χωριού αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα.

Σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

To δελτίο Τύπου του υπουργειου πολιτισμού αναφέρει:

Η ταινία τεκμηρίωσης «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», της σκηνοθέτιδος Μαριάννας Οικονόμου, θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 92ης διοργάνωσης των OSCAR, διεκδικώντας το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Η ταινία επιλέχτηκε από Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με την υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΠΤΚ/ΤΚΟΜ/297975/6645/1907/584/03.06.2019 Υπουργική Απόφαση, όπως η Απόφαση αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η συγκεκριμένη ταινία διακρίθηκε για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού χαρακτήρα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 92η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.