Η Natalie Portman προειδοποιεί πως τα διαστημικά ταξίδια μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία

natalie-portman Jim Smeal
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η βραβευμένη με Όσκαρ πρωταγωνίστρια του «Lucy In The Sky» μίλησε για τις εμπειρίες της με αστροναύτες της NASA.

Η Natalie Portman δεν μπορεί να πιστέψει πως καταφέρνουν οι αστροναύτες να διατηρούν ψυχική ισορροπία μετά τις διαστημικές αποστολές. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο «Lucy In The Sky» του Noah Hawley και συζήτησε με εξειδικευμένο προσωπικό της NASA και αστροναύτες που πέρασαν αρκετό καιρό στην διεθνή διαστημικό σταθμό, για να καταλάβει καλύτερα τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις ενός διαστημικού ταξιδιού.

Μιλώντας στο WENN, η Portman σχολίασε πως η προσαρμογή στην επίγεια ζωή ήταν ζόρικη, με πολλούς από αυτούς να λιώνουν τις σόλες των παπουτσιών τους και να σέρνουν τα πόδια τους στο βάδισμα, καθώς τα σώματα τους είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα ηθοποιός εξήγησε πως η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στις ψυχολογικές επιπτώσεις ενός ταξιδιού και της παρατεταμένης παραμονής στο διάστημα.

Η Natalie Portman συμπρωταγωνιστεί με τον Jon Hamm στο δράμα «Lucy In The Sky», το οποίο είναι βασισμένο εν μέρει στην πραγματική ιστορία της Lisa Nowak.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για την ψυχολογική ευεξία επειδή μπορεί να είναι μεγάλο σοκ να βρίσκεται κανείς [στο διάστημα] και να επιστρέφει. Υπάρχουν πάρα πολλές αξιολογήσεις που περνούν οι υποψήφιοι αστροναύτες για την κοινωνική και συναισθηματική ευεξία τους, καθώς μόνο το να βρίσκεται κανείς εκεί πάνω είναι πολύ δύσκολο, να βρίσκεσαι με μια μικρή ομάδα ανθρώπων σε έναν περιορισμένο χώρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ορισμένες φορές κάτω από αγχωτικές συνθήκες» δήλωσε η Portman.

REX/Shutterstock / Matt Baron

Όπως εξήγησε στην συνέχεια, οι υποψήφιοι αστροναύτες πρέπει να είναι «αρκετά ισορροπημένοι» για να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο διάστημα, αλλά και να προσαρμοστούν ξανά στην ζωή στην Γη, χωρίς να υποστούν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως ο χαρακτήρας που υποδύεται στην ταινία.