Ορφέας Περετζής: «Το θέατρο με συγκινεί και με απωθεί με την ίδια δύναμη»

orfeas-peretzis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει σε ειδική προβολή το ντοκιμαντέρ του, Στο Kέντρο του Κύκλου, που αφορά τη Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ, στις 19 Οκτωβρίου στο Τριανόν.

Έχει σκηνοθετήσει concept videos για την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο και το design  για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ έργα του έχουν προβληθεί και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το 2016, ολοκλήρωσε το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του με τίτλο “Στο Κέντρο του Κύκλου” που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τώρα, ο Ορφέας Περετζής μαζί με τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ και τη StudioBauhaus ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σε μια ειδική προβολή το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ που αφορά την Θεατρική Ομάδα Ρόδα (Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τον Δρ.Φιλοσοφίας Νίκο Ερηνάκη και τον Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή Γιώργο Σπυρούλη).

Ο σκηνοθέτης συστήνεται στο clickatlife και μιλά για το είδος του ντοκιμαντέρ που αποτελεί το DNA της δουλειάς του.

Γεννήθηκα στο Μαρούσι, μεγάλωσα στο Χαλάνδρι. Σήμερα, ζω στο κέντρο της Αθήνας. Από τη μία, μου αρέσει που η γειτονιά μου έχει ζωή τη νύχτα, από την άλλη δεν αντέχω τα τρυπάνια από το δίπλα διαμέρισμα που ανακαινίζεται.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω σχεδιαστής αυτοκινήτων. Τελικά σπούδασα ψυχολογία.

Υπήρξε μια στιγμή στο Λύκειο, έπειτα από μια ερωτική απογοήτευση και μια γενικότερη σύγχυση για το μέλλον που είπα πως θα ήθελα να μιλήσω για αυτά τα πράγματα μέσα από εικόνες. Όσο σπούδαζα Ψυχολογία τράβηξα με την κάμερα μου ένα φιλμάκι σαν φωτογράφος, σε σκηνοθεσία και σενάριο ενός συμφοιτητή μου και από τότε σκέφτηκα σοβαρά να ασχοληθώ εντατικά με τον κινηματογράφο.

Με συγκινούν πολύ οι ταινίες της Κλερ Ντενί, του Φελίνι και τη δυνατότητα που έχουν να δημιουργούν μέσα από το ρεαλισμό μια ονειρική υφή και ατμόσφαιρα, ταυτόχρονα οι ωμοί προβληματισμοί του συγγραφέα Ρέιμοντ Κάρβερ είναι επίσης ένα συναισθηματικό και θεματικό σημείο αναφοράς.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια πολύ προσωπική κινηματογραφική αφετηρία και όσο περνούν τα χρόνια όσο και να αλλάζει το ύφος και η θεματολογία των σεναρίων μου, το “Κέντρο του Κύκλου” θα είναι ένα σημείο αναφοράς στη δουλειά μου και στo DNA μου σαν κινηματογραφιστής.

Όταν η ΡΟΔΑ ξεκίνησε ήμουν 6 χρονών. Ιδρύθηκε από τη μητέρα μου οπότε πέρασα πολλά Σαββατοκύριακα με την ομάδα. Αποφάσισα πολύ αργότερα ότι ήθελα να καταγράψω για το αρχείο μας, ένα family video ντοκουμέντο, αυτά που συμβαίνουν μέσα στην ομάδα. Ένα βράδυ στα παρασκήνια μιας παράστασης αισθάνθηκα και είδα κάτι συγκλονιστικό και τότε κατάλαβα ότι γύρω από αυτή τη σκηνή θα μπορούσα να κάνω μια ταινία.

Λίγες ώρες πριν από μια παράσταση παρακολουθούμε στο ντοκιμαντέρ την καθημερινότητα τεσσάρων χαρακτήρων ηθοποιών στη ΡΟΔΑ. Οι προετοιμασίες εντατικοποιούνται και ξεκινάει η παράσταση. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η κάμερα καταγράφει τη ροή των ηθοποιών από το παρασκήνιο στη σκηνή ενώ διαβάζουμε στην οθόνη αποσπάσματα από τα προσωπικά τους ημερολόγια με τις εμπειρίες τους μέσα στην ομάδα.   

Τα καλοκαιρινά ανοικτά θέατρα στους Δήμους της Αθήνας σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα των παραστάσεων της ΡΟΔΑ και την εσωτερική αναζήτηση των μελών της δημιουργούν πολλαπλά νοηματικά επίπεδα. Η διαδικασία της κινηματογράφησης και του μοντάζ με έναν τρόπο τα ενώνει. Το αποτέλεσμα είναι το θέατρο, η μουσική και ο κινηματογράφος να υπάρχουν μαζί και ανεξάρτητα σε διάλογο μεταξύ τους με στόχο την αποκωδικοποίηση των φιλοσοφικών ιδεών που θίγονται. Είναι μια εγκεφαλική διαδικασία εκτελεσμένη με απλότητα και συναίσθημα. Είναι μεγάλο στοίχημα αν αυτή η προσέγγιση βρίσκει τελικά την ισορροπία της.

Το θέατρο με συγκινεί και με απωθεί με την ίδια δύναμη. Προς το παρόν, είμαι ένας θερμός θεατής.

Επόμενα σχέδια; Προετοιμάζομαι για την παραγωγή της πρώτης μου μεγάλου μήκους ταινίας με τίτλο «Ριβιέρα».

Info
Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ, Κοδριγκτώνος 21. Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 20:30 Εισιτήριο : 7  ευρώ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ