Ταινίες της εβδομάδας (24/10/2019)

Judy
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

H Renée Zellweger δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία στην βιογραφική ταινία του Rupert Goold για την αιώνια Judy Garland.

«Τζούντι» (Judy)
Χειμώνας 1968: Ο θρύλος της Showbiz Τζούντι Γκάρλαντ φθάνει στο Λονδίνο για μία σειρά sold out εμφανίσεων . Έχουν περάσει 30 χρόνια από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ» που της χάρισε παγκόσμια καταξίωση, και ενώ η φωνή της έχει αποδυναμωθεί, το ερμηνευτικό της ταλέντο έχει ωριμάσει και εξελιχθεί. Καθώς ετοιμάζεται για την παράσταση, συνδιαλέγεται με την διεύθυνσή του κέντρου, κάνει πρόβες με τους μουσικούς, έρχεται σε επαφή με φίλους και θαυμαστές , το σπινθηροβόλο πνεύμα και η λάμψη της εκπέμπουν αβίαστα. Ακόμα και τα όνειρά της για έρωτα και συντροφικότητα παραμένουν ζωντανά καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γάμο με τον Μίκι Ντιν, τον πέμπτο σύζυγο της ζωής της. Κι όμως η Τζούντι είναι εύθραυστη. Δουλεύοντας 45 από τα 47 χρόνια της ζωής της νιώθει πια εξαντλημένη. Καταδιώκεται από τις παιδικές της αναμνήσεις στο Χόλιγουντ και θέλει απεγνωσμένα να γυρίσει πίσω σπίτι, στα παιδιά της. Έχει την δύναμη να προχωρήσει;
Σκηνοθεσία: Rupert Goold, Σενάριο: Tom Edge, Ερμηνεύουν: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock και Rufus Sewell.

«Οικογενειακή Ευτυχία ΑΕ» (Family Romance, LLC)
Η εταιρεία «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό ακριβώς που δηλώνει η επωνυμία της: η οικογενειακή ευτυχία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμπαρίστανται στους πελάτες αναλαμβάνοντας ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές. Είναι ένας κόσμος εικονικός, άλλες φορές κωμικός, συχνά τραγικός και ιδιαιτέρως παράξενος. Οι ανθρώπινοι δεσμοί μοιάζουν εύθραυστοι και προκατασκευασμένοι: Πόσους ρόλους υποδύονται στην πραγματικότητα οι άνθρωποι στις σχέσεις τους; Ποια είναι τα όρια της ευτυχίας και ποια αυτά της απεικόνισής της;
Σκηνοθεσία και σενάριο: Werner Herzog, Ερμηνεύουν: Mahiro Tanimoto και Ishii Yuichi.

«Η Μάχη της Επικράτησης» (The Current War)
1880. Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Νίκολα Τέσλα.
Σκηνοθεσία: Alfonso Gomez-Rejon, Σενάριο: Michael Mitnick, Ερμηνεύουν: Tom Holland, Matthew Macfadyen, Benedict Cumberbatch και Nicholas Hoult.

«Κρατικά Μυστικά» (Official Secrets)
2003. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης Κάθριν Γκαν διαρρέει ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών αρχών που ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο από τις χώρες αυτές για την εισβολή στο Ιράκ. Όταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση τον νόμο περί κρατικών μυστικών, η Γκαν και οι δικηγόροι της κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τις πράξεις της. Καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της απειλούνται, καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της.
Σκηνοθεσία: Gavin Hood, Σενάριο: Gregory Bernstein, Sara Bernstein και Gavin Hood, Ερμηνεύουν: Keira Knightley, Matthew Goode, Ralph Fiennes και Katherine Kelly.

«3 δευτερόλεπτα» (The Informer)
Ο Pete, πρώην παρασημοφορημένος πεζοναύτης των Ειδικών Δυνάμεων βλέπει τον κόσμο του να ανατρέπεται όταν φυλακίζεται ύστερα από ένα καβγά προκειμένου να προστατέψει την γυναίκα του. Του δίνεται η ευκαιρία να αποφυλακιστεί άμεσα αν εκτελέσει χρέη πληροφοριοδότη για το FBI και χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του για να αποκαλύψει τον πιο ισχυρό εγκληματία της Νέας Υόρκης. Αλλά όταν η επιχείρηση του FBI καταλήγει με ένα νεκρό μυστικό αστυνομικό, ο Pete αντί να αποφυλακιστεί, βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στα πυρά του FBI και της μαφίας.
Σκηνοθεσία: Andrea Di Stefano, Σενάριο: Rowan Joffe, Andrea Di Stefano και Matt Cook, Ερμηνεύουν: Ana de Armas, Rosamund Pike, Joel Kinnaman και Clive Owen.

«Γέτι, ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων» (Abominable)
Όταν η έφηβη Γι συναντάει ένα νεαρό Γέτι στην ταράτσα του διαμερίσματός της στην Σαγκάη, μια φιλία ξεκινάει και μαζί με τους ατίθασους και άτακτους φίλους της Τζιν και Πενγκ, του δίνουν το όνομα «Έβερεστ» και ξεκινάνε μαζί του ένα μαγευτικό ταξίδι σε αναζήτηση της οικογένειάς του, στο πιο ψηλό σημείο της Γης. Προκειμένου η ομάδα των τριών φίλων να καταφέρει να φτάσει στο σπίτι του Γέτι, πρέπει να καταφέρει να ξεφύγει από τον Μπέρνις, έναν εύπορο άντρα που θέλει να αιχμαλωτίσει το Γέτι, αλλά και από την επιστήμονα ζωολόγο Ζάρα.
Σκηνοθεσία: Jill Culton και Todd Wilderman, Σενάριο: Jill Culton, Ερμηνεύουν: Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Γιώργος Κωνσταντίνου και Δημήτρης Ουγγαρέζος.

«Αντίστροφη Μέτρηση» (Countdown)
Όταν μια νοσοκόμα κατεβάζει μια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι προβλέπει τη στιγμή που ένα άτομο θα πεθάνει, της λέει ότι έχει μόνο τρεις μέρες για να ζήσει. Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα και μια φιγούρα να την στοιχειώνει, πρέπει να βρει έναν τρόπο να σώσει τη ζωή της πριν τελειώσει ο χρόνος.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Justin Dec, Ερμηνεύουν: Elizabeth Lail, Jordan Calloway, Talitha Eliana Bateman και Peter Facinelli.

«Η εικόνα που έχασες» (The Image you Missed)
«Ένας Αμερικανός στο Παρίσι που κάνει ταινίες για την Ιρλανδία». Έτσι περιγράφει ο Donal Foreman τον πατέρα του, τον Arthur MacCaig, στην ταινία του– το συναρπαστικό κινηματογραφικό δοκίμιο του Foreman για τον πατέρα του με τον οποίο είχε ελάχιστη επαφή. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο ιρλανδο-αμερικανός MacCaig (1948-2008) έκανε ταινίες για τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία και άφησε πίσω του ένα οπτικό αρχείο τριάντα ετών. Τις εικόνες αυτές χρησιμοποιεί ο Foreman για να μάθει τι κοινό έχει με τον πατέρα του.
Σκηνοθεσία: Donal Foreman.

«¡Yallah! ¡Yallah!: Ποδόσφαιρο, Πάθος και Αντίσταση!»
Επτά άτομα και οι καθημερινές τους προσπάθειες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής στην σημερινή Παλαιστίνη. Οι λεπτομέρειες της καθημερινής τους ζωής, οι σχέσεις και η συνύπαρξή τους μας φέρνουν κοντά σε μια ιστορία ποδοσφαίρου, πάθους και αντίστασης.
Σκηνοθεσία: Cristian Pirovano και Fernando Romanazzo.

«Η νιότη του Μαξίμ» (Yunost Maksima)
Μια παρέα τριών φίλων, εργατών, ο Μαξίμ, ο Ντιόμα και ο Αντρέι, που μένουν στην προλεταριακή συνοικία του Πέτρογκραντ και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και την ταξική πάλη, σώζουν τυχαία από έναν ασφαλίτη μια κοπέλα που παλεύει στην πολιτική παρανομία, την Νατάσα. Την ίδια μέρα ο Αντρέι πεθαίνει στο εργοστάσιο. Ο Ντιόμα πνίγει τον πόνο του στο ποτό. Αλλά ο Μαξίμ ριζοσπαστικοποιείται και συνειδητά πλησιάζει με επαναστατική διάθεση την οργανωμένη πρωτοπορία της τάξης του.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Grigoriy Kozintsev και Leonid Trauberg, Ερμηνεύουν: Boris Chirkov, Valentina Kibardina, Mikhail Tarkhanov και Stepan Kayukov.