Ο «ταπεινός» Joker κατακτά τα box office

Joker
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η ταινία του Todd Phillips είναι η πιο πετυχημένη ταινία βασισμένη σε κόμικ, με τα έσοδα να είναι περίπου 15 φορές περισσότερα από το μπάτζετ.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις θεματικές του «Joker» που σκηνοθέτησε ο Todd Phillips με τον Joaquin Phoenix στον ομώνυμο ρόλο, αυτό όμως που είναι αναμφίβολο είναι πως η Warner Brothers πέτυχε διάνα, αφού η ταινία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα έσοδα πλέον  υπολογίζονται στα 957 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα το «Joker» έχει κόψει πάνω από 815.000 εισιτήρια στις πέντε πρώτες εβδομάδες προβολής και συνεχίζει ακάθεκτο.

Αυτή η επίδοση μπορεί βεβαίως να μην συγκρίνεται με τις ταινίες με τους ήρωες της Marvel που συχνά σπάνε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου στα box office, όμως ο Joker είχε ένα πολύ χαμηλότερο μπάτζετ – 62,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ταινία της Warner Brothers είναι η πιο κερδοφόρα μεταφορά κόμικ όλων των εποχών, αφού τα έσοδα είναι 15,3 φορές περισσότερα από το συνολικό μπάτζετ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «Εκδικητές: Τελευταία πράξη» είχε ένα συνολικό μπάτζετ 356 εκατομμυρίων δολαρίων και συνολικά κέρδη 2,9 δισεκατομμύρια. Για να μπορέσει η ταινία των αδελφών Russo να ξεπεράσει το «Joker» του Phillips, θα έπρεπε να βγάλει τουλάχιστον 5,45 δισεκατομμύρια δολάρια στα box office, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Η δεύτερη πιο κερδοφόρα ταινία βασισμένη σε κόμικ είναι «Η μάσκα» με τον Jim Carrey και την Cameron Diaz, η οποία έβγαλε 351 εκατομμύρια δολάρια με ένα μπάτζετ 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται το «Batman» του Tim Burton, το «Deadpool» του Tim Miller και το «Teenage Mutant Ninja Turtles» του Steve Barron. Αντίστοιχα εντυπωσιακή με το «Joker» ήταν και η επίδοση του πρόσφατου «Venom» με τον Tom Hardy, το οποίο απέφερε 854 εκατομμύρια δολάρια με μπάτζετ «μόλις» 90 εκατομμυρίων δολαρίων.