«The Mandalorian»: Το γουέστερν ταξιδεύει σε έναν μακρινό γαλαξία

the-mandalorian
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ακολουθούν spoilers για τη νέα live-action σειρά της Disney που καταφέρνει να δώσει έναν σύγχρονο και επικό τόνο στον κόσμο του «Star Wars».

Η διαχείριση του franchise «Star Wars» από την Disney μπορεί να έχει αποδώσει τα μέγιστα στα box office, όμως τα παράπονα από μεγάλη μερίδα οπαδών της σειράς (σε συνδυασμό με τον τεράστιο ανταγωνισμό των ομόσταυλων ηρώων της Marvel) έχει αναγκάσει την Disney να αλλάξει τα σχέδια της. Η προγραμματισμένη ανθολογία αυτοτελών ταινιών κόπηκε στη μέση μετά την αποτυχία του «Solo» (και) στα box office, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες ταινίες για τον Boba Fett και τον Obi-Wan Kenobi.

Τελικά όμως, οι δύο αυτοί χαρακτήρες θα ζήσουν για να δουν «άλλη μια μέρα» μέσω της νεοσύστατης υπηρεσίας streaming Disney+, η οποία φιλοδοξεί να εκτοπίσει το Netflix από την ηγεμονική θέση της των τελευταίων ετών. Η πρώτη live-action σειρά που δημιουργήθηκε από τις στάχτες των αυτοτελών ταινιών, το «The Mandalorian», έχει κάνει την πρεμιέρα του και τα δύο πρώτα επεισόδια έχουν πετύχει, εν πολλοίς, την αποστολή τους.

Disney

Η ιστορία του ανώνυμου (για την ώρα) κυνηγού επικηρυγμένων ξεκινά πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας σε έναν ερημικό πλανήτη, όπως και η «Μια νέα ελπίδα». Με το soundtrack να αντλεί έμπνευση από την μουσική επένδυση κλασικών γουέστερν του Ennio Morricone, ο δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς Jon Favreau γρήγορα μας μεταφέρει σε ένα σαγηνευτικό, αλλά ολότελα εξωγήινο και επικίνδυνο σκηνικό στον υπόκοσμο του μακρινού γαλαξία.

Το πρώτο μέρος μας ρίχνει κατευθείαν στα βαθιά του αδίστακτου κόσμου της γαλαξιακής «άγριας δύσης», όπου ναι μεν η Αυτοκρατορία έχει πάψει να υφίσταται, όμως το κενό εξουσίας έχει επιτρέψει σε πολλούς «φιλόδοξους» διαδόχους να κάνουν την εμφάνιση τους. Οι κυνηγοί επικηρυγμένων – όπως ο Boba Fett – λειτουργούν μέσω μιας συντεχνίας και ο πρωταγωνιστής που ενσαρκώνει στωικά ο Pedro Pascal έχει την φήμη του καλύτερου στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι λοιπόν αναλαμβάνει μια αποστολή «κάτω από το τραπέζι» από έναν αινιγματικό πελάτη που υποδύεται ο Werner Herzog, αφού η αμοιβή είναι άκρως δελεαστική.

Disney

Κάπου εδώ οι σεναριογράφοι μας εισάγουν με μαεστρία στον κόσμο των Mandolorians – μιας αρχαίας φυλής πολεμιστών που ήταν ο φόβος και ο τρόμος του γαλαξία που να αντιμετώπισε στα ίσια τους Jedi. Μετά την πτώση τους όμως, πολλοί κατέληξαν ως μισθοφόροι και η φυλή τους έχασε την αίγλη του παρελθόντος. Παρά τον εκτοπισμό και την διάσπαση τους, διατηρούν τη φήμη ως ικανότατοι πολεμιστές, με μεγάλη πίστη στις παραδώσεις τους.

Η αμοιβή του ανώνυμου ήρωα είναι μια μεγάλη ποσότητα Beskar  – ενός σπάνιου μεταλλεύματος από τον πλανήτη τους που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πανοπλιών των Mandalorians και έχει τεράστια συμβολική αξία για τους ίδιους. Το πρώτο επεισόδιο μας αποκαλύπτει πως υπέρτατος στόχος του ήρωα είναι να δημιουργήσει την δική του παραδοσιακή πανοπλία και εν τέλει τον δικό του «οίκο». Παράλληλα μαθαίνουμε μέσω flash back πως ο ήρωας έμεινε ορφανός όταν ήταν παιδί και μεγάλωσε με τους Mandalorians – άρα δεν είναι «καθαρόαιμος» και οπότε η προσήλωση του στις πολεμικές παραδόσεις της φυλής που τον ανέθρεψε αποτελεί την μοναδική ταυτότητα που γνωρίζει.

Disney

Αφού ταξιδέψει σε άλλον ένα ερημικό πλανήτη, ο Mandalorian δυσκολεύεται μόνος και αφού δεχτεί βοήθεια από έναν Ugnaught, τον Kuiil (Nick Nolte), αλλά και ενός ρομπότ κυνηγού επικηρυγμένων, τον IG11 (Taika Waititi), καταφέρνει να βρει τον αινιγματικό στόχο του – ένα μωρό της φυλής του Yoda, του πανίσχυρου δάσκαλου των Obi-Wan Kenobi και Luke Skywalker. Αυτή είναι αναμφίβολα η πρώτη μεγάλη στιγμή της σειράς, προοιωνίζοντας σημαντικές εξελίξεις και εμπόδια που θα κληθεί να ξεπεράσει ο Mandalorian.

Το δεύτερο επεισόδιο δεν καθυστερεί καθόλου και ρίχνει ακόμα περισσότερο φως στον χαρακτήρα και τις ικανότητες του ανώνυμου Mandalorian. Παρά την φήμη που τον ακολουθεί, δεν είναι ανίκητος και καταφέρνει να «ταπεινωθεί» σχετικά εύκολα (και βασανιστικά) από μια μικρή ομάδα Jawas – την διαγαλαξιακή φυλή «παλιατζήδων» από τους οποίους ο Luke Skywalker αποκτά τους C3PO και R2D2. Τελικά όμως, με λίγη επιμονή και βοήθεια από εκεί που δεν το περίμενε (και δεν μπορεί να καταλάβει), καταφέρνει να επιστρέψει θριαμβευτής στο σκάφος του και από εκεί στον πελάτη του για να εισπράξει την αμοιβή του.

Disney

Το ταξίδι της επιστροφής του όμως μόνο εύκολο δεν θα είναι, αφού πέραν όμως των πολλών αντίπαλων κυνηγών επικηρυγμένων που θα βρεθούν απέναντι από τον Mandalorian, ο ήρωας ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρήσει την πίστη του στα ιδεώδη του και να σΣφυρηλατήσει μια νέα ταυτότητα στον ρευστό κόσμο που ζει. Σαν άλλος Οδυσσέας, ο πολυμήχανος Mandalorian αντιλαμβάνεται σταδιακά πως οι παραδοσιακοί μέθοδοι του δεν του προσφέρουν πάντοτε τις λύσεις που αναζητά και ότι σημασία ίσως δεν έχει ο τελικός προορισμός του (στην προκειμένη περίπτωση η δημιουργία μιας πανοπλίας), αλλά το ταξίδι καθαυτό.

Σε αντίθεση με το «Η Δύναμη Ξυπνά» και το «Rogue One» που βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην νοσταλγική αισθητική της original τριλογίας, το «The Mandalorian» αντλεί περισσότερα θεματικά στοιχεία από την συγκεκριμένη περίοδο – πιο σημαντικό για τους παραγωγούς είναι η ατμόσφαιρα της περιπέτειας στο άγνωστο, παρά η αφηγηματική διασύνδεση με το υπόλοιπο franchise και την επιφανειακή επίδειξη ειδικών εφέ. Το fan-service βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείπει και οι «μυημένοι» οπαδοί του «Star Wars» θα έχουν προσέξει πως η σειρά περιέχει πολλές αναφορές στην πλούσια ιστορία του. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παραπομπή είναι στο Holiday Special που έχει αποκηρύξει ο George Lucas (βλέπε Life Day και το όπλο του ήρωα).

Disney

Αυτό εν τέλει που ξεχωρίζει το «The Mandalorian» από τις πιο παιδικές animated σειρές, τα βιβλία, τα κόμικ και τα βιντεοπαιχνίδια που αποσκοπούν να συμπληρώσουν τα «κενά» ανάμεσα στις ταινίες, είναι η ίντριγκα και το μεταμοντέρνο γουέστερν ύφος, στα πρότυπα ταινιών όπως «Αληθινό θράσος» και «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους». Τα δύο πρώτα επεισόδια έχουν θέσει ένα ενδιαφέρον σκηνικό για μια πρωτότυπη ιστορία στα άδυτα του μακρινού γαλαξία με μια χορταστική ισορροπία περιπέτειας και εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ η συνέχεια προβλέπεται εξίσου συναρπαστική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ