Ο Leonardo DiCaprio απαντά στον Βραζιλιάνο πρόεδρο

leonardo-dicaprio
ΤΡΙΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Σύμφωνα με τον Jair Bolsonaro ο χολιγουντιανός αστέρας και οι ΜΚΟ ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Πριν από λίγους μήνες ξέσπασε μια καταστροφική πυρκαγιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η οποία προκάλεσε παγκόσμιες ανησυχίες, με πολλούς να επικρίνουν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro για τις αμφιλεγόμενες πολιτικές που έχει ακολουθήσει μετά την εκλογή του. Σε δηλώσεις του μέσω webcast, ο Bolsonaro έριξε τις ευθύνες της πυρκαγιάς σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και celebrities όπως τον Leonardo DiCaprio, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την προστασία του τροπικού δάσους.

«Οι άνθρωποι των ΜΚΟ, τι κάνουν; Τι είναι πιο εύκολο; Βάζουν φωτιά στα δέντρα. Βγάλε φωτογραφία, στείλε την σε μια ΜΚΟ, η ΜΚΟ την δημοσιοποιεί, ξεκινά μια εκστρατεία εναντίον της Βραζιλίας, έρχεται σε επαφή με τον Leonardo DiCaprio, ο Leonardo DiCaprio δωρίζει 500.000 δολάρια σε αυτή τη ΜΚΟ. Ένα κομμάτι πήγε στον κόσμο που έβαλε τις φωτιές, σωστά; Leonardo DiCaprio βοηθάς στην καταστροφή του Αμαζονίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Αφού επανέλαβε τους ισχυρισμούς του σε υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας την Παρασκευή, λέγοντας πως ο DiCaprio «δωρίζει λεφτά για να βάλει φωτιές στον Αμαζόνιο», ο Αμερικάνος ηθοποιός απάντησε μέσω μιας ανάρτησης στο Instagram.

«Σε αυτή την περίοδο κρίσης για τον Αμαζόνιο, στηρίζω τους ανθρώπους της Βραζιλίας που εργάζονται για να σώσουν την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά τους. Είναι ένα απίστευτο και συγκινητικό παράδειγμα της αφοσίωσης και του πάθους που απαιτείται για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μέλλον αυτών των αναντικατάστατων οικοσυστημάτων διακυβεύεται και είμαι περήφανος που στηρίζω τους οργανισμούς που τα προστατεύουν» εξηγεί ο DiCaprio στην ανάρτηση του.

«Αν και άξιοι στήριξης, δεν χρηματοδοτούμε τους στοχευμένους οργανισμούς. Παραμένω αφοσιωμένος στην στήριξη των αυτόχθονων βραζιλιάνικων κοινοτήτων, των τοπικών κυβερνήσεων, επιστημόνων, παιδαγωγών και των απλών ανθρώπων που δουλεύουν ακούραστα για να εξασφαλίσουν τον Αμαζόνιο για το μέλλον όλων των Βραζιλιάνων» κατέληξε ο DiCaprio, υπογράφοντας ως «ηθοποιός και περιβαλλοντολόγος».

Shutterstock

Οι Global Wildlife Conservation και IUCN Species Survival Commission – οι δύο μεγαλύτερες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον Αμαζόνιο, τις όμως οποίες δεν κατονόμασε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος – διέψευσαν με την σειρά τους στους ισχυρισμούς και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ανυπόστατες κατηγορίες του Bolsonaro, τονίζοντας παράλληλα την σημασία προστασίας του τροπικού δάσους.