Ο George Clooney κατασκόπευε έναν Σουδανό δικτάτορα με τη βοήθεια των διαφημίσεών του

george-clooney Denis Makarenko
ΤΡΙΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

«Θέλω αυτός ο εγκληματίας πολέμου να λαμβάνει την ίδια δημοσιότητα με εμένα. Νομίζω είναι δίκαιο» είχε εξηγήσει ο χολιγουντιανός αστέρας το 2013.

Τα τελευταία χρόνια ο George Clooney πρωταγωνιστεί σε μια σειρά διαφημίσεων για την Nespresso, οι οποίες έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην μικρή οθόνη. Σε αντίθεση όμως με πολλούς συναδέλφους του που ενδεχομένως κάνουν διαφημίσεις για τις πλουσιοπάροχες αμοιβές, ο Clooney είχε στόχο να κατασκοπεύσει έναν Σουδανό δικτάτορα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα ο ηθοποιός είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξη του στον Guardian το 2013 πως «τα περισσότερα χρήματα» που έβγαλε από τις συγκεκριμένες διαφημίσεις χρηματοδότησαν την λειτουργία ενός προγράμματος με δορυφόρο που κατέγραφε τις κινήσεις του (πρώην) δικτάτορα Omar al-Bashir πάνω από τα σύνορα του Βόρειο και Νότιο Σουδάν.

Shutterstock / Denis Makarenko

«Ο al-Bashir τότε έβγαλε ανακοίνωση λέγοντας πως τον κατασκοπεύω και πως θα ένιωθα εάν μια κάμερα με ακολουθούσε όπου πήγαινα και απάντησα “καλωσόρισες στην ζωή μου, κύριε Εγκληματία Πολέμου”. Θέλω αυτός ο εγκληματίας πολέμου να λαμβάνει την ίδια δημοσιότητα με εμένα. Νομίζω πως είναι δίκαιο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Clooney.

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2012, ο Clooney είχε συλληφθεί έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον όπου διαδήλωνε κατά του al-Bashir και τις βίαιες στρατιωτικές επεμβάσεις.

Τα σχόλια του χολιγουντιανού αστέρα επανήλθαν στην επικαιρότητα όταν ένας χρήστης του Twitter τις μοιράστηκε, μαζί με ένα άλλο άρθρο που δείχνει πως ο Clooney χρηματοδότησε την λειτουργία του κατασκοπευτικού δορυφόρου.

Καθώς η ανάρτηση άρχισε να αποκτά δημοσιότητα, ο Benjamin Davies, ο οποίος ισχυρίζεται πως ήταν ο διαχειριστής του κατασκοπευτικού προγράμματος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ξεκαθάρισε ορισμένα πράγματα για την συνεργασία. Στο σχόλιο του εξήγησε πως οι όλες οι εικόνες του δορυφόρου ήρθαν από την DigitalGlobe, ενώ ο Clooney ενίσχυσε το πρότζεκτ συνολικά με 700.000 δολάρια.