«Τα πουλιά» του Χίτσκοκ σε νέες πτήσεις

ta-poulia-tou-xitskok-se-nees-ptiseis

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε ωθήσει την Τίπι Χέντρεν, την πρωταγωνίστριας της θρυλικής ταινίας του, μέχρι το σημείο της κατάρρευσης, στην περίφημη τρομακτική σκηνή με τα άγρια πουλιά (που της κόστισαν έναν τραυματισμό και έναν νευρικό κλονισμό).

«Τα πουλιά» (1963)

Ωστόσο το αποτέλεσμα, δικαίωσε τον μετρ του σασπένς, αφού αυτό το κλασικό πλέον θρίλερ του, βρίσκεται στην έβδομη θέση του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών. Οι φροϋδικές αναφορές και η γυναικεία σεξουαλικότητα καμουφλάρονται πίσω από τις τρομακτικές σκηνές που ενορχηστρώνει ο Χίτσκοκ-οπλισμένος με το σαρκαστικό μαύρο χιούμορ του- σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες της φιλμογραφίας του.

Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο διήγημα της Δάφνης Ντι Μωριέ.

Η περίληψη της ταινίας έχει ως εξής: Η Μέλανι Ντάνιελς, μια πλούσια δικηγόρος, συναντά το Μιτς Μπρένερ, ενώ εκείνος ψάχνει να αγοράσει δύο πουλιά, για την αδερφή του, Κάθυ. Αποφασίζει από παρόρμηση να του τα αγοράσει και να τα πάει στο σπίτι του. Την επόμενη ημέρα, δέχεται επίθεση από πάρα πολλά πουλιά σε ένα πάρτι γενεθλίων. Το ίδιο βράδυ, εκατοντάδες πουλιά, κατεβαίνουν από μια καμινάδα τρομοκρατώντας τους Μπρένερ. Πανικός επικρατεί στη μικρή πόλη, καθώς ορδές πουλιών επιτίθενται σε βενζινάδικα σχολεία και φάρμες. Πολλοί από τους κατοίκους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για το Σαν Φρανσίσκο. Κανένα σπίτι δεν είναι πια ασφαλές. Η Μέλανι κι ο Μιτς ετοιμάζονται κι εκείνοι να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, ενώ χιλιάδες πουλιά τους παρακολουθούν να αναχωρούν...

Πρωταγωνιστούν οι: Τίπι Χέντρεν, Σούζαν Πλέσετ, Ροντ Τέιλορ και Τζέσικα Τάντυ. Η ταινία προβάλλεται από τη Seven Films.