Ταινίες της εβδομάδας (5/12/2019)

knives-out
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο Rian Johnson παρουσιάζει ένα all-star καστ σε μια ιδιόρρυθμη ταινία μυστηρίου με πολλές ανατροπές και καυστικές αναφορές στον σύγχρονο κόσμο.

«Στα μαχαίρια» (Knives Out)
Όταν ο φημισμένος συγγραφέας Harlan Thrombey βρίσκεται νεκρός στην έπαυλή του έπειτα από τον εορτασμό των 85ων γενεθλίων του, ο πάντα περίεργος αλλά και ευγενής Ντετέκτιβ Benoit Blanc προσλαμβάνεται μυστηριωδώς για να ερευνήσει το έγκλημα. Από την δυσλειτουργική οικογένεια, ως το αφοσιωμένο υπηρετικό προσωπικό ο Blanc βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστό από παραπλανητικά στοιχεία και ψέματα που τον εμποδίζουν να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατο του Harlan.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Rian Johnson, Ερμηνεύουν: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas και Jamie Lee Curtis.

«Το χρυσό γάντι» (Der Goldene Handschuh)
Αμβούργο, δεκαετία του ‘70. Με μια πρώτη ματιά, ο Φρις «Φίτε» Χόνκα είναι ένα αξιολύπητο, χαμένο κορμί όπως τόσοι άλλοι γύρω του. Ο άνδρας με το παραμορφωμένο πρόσωπο’ περνάει τις νύχτες του μεθώντας στο καταγώγιο «Το Χρυσό Γάντι» και κυνηγώντας μοναχικές γυναίκες για λίγη συντροφιά. Κανείς από τους θαμώνες δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι ο φαινομενικά άκακος Φίτε είναι στην πραγματικότητα ένα τέρας...
Σκηνοθεσία και σενάριο: Fatih Akin, Ερμηνεύουν: Jonas Dassler, Margarete Tiesel, Adam Bousdoukos και Katja Studt.

«Παίζοντας με τη Φωτιά» (Playing with Fire)
Όταν ο πυροσβέστης Τζέικ Κάρσον και η ελίτ ομάδα του ειδικών πυροσβεστών έρχονται να διασώσουν τρία αδέρφια από μια καταστροφική πυρκαγιά, αμέσως συνειδητοποιούν ότι καμιά εκπαίδευση ως τώρα δεν θα μπορούσε να τους προετοιμάσει για την πιο δύσκολη δουλειά τους – να γίνουν μπεϊμπισίτερ. Οι πυροσβέστες αδυνατούν να εντοπίσουν τους γονείς των παιδιών και ενώ τους συμβαίνουν τα πάνω-κάτω στη ζωή και στη δουλειά τους, γρήγορα μαθαίνουν ότι τα παιδιά - όπως οι πυρκαγιές - είναι άγρια και απρόβλεπτα.
Σκηνοθεσία: Andy Fickman, Σενάριο: Dan Ewen και Matt Lieberman, Ερμηνεύουν: John Cena, Keegan-Michael Key, John Leguizamo και Brianna Hildebrand.

«Λίλιαν» (Lillian)
Η Λίλιαν βρίσκεται στην Νέα Υόρκη με ληγμένη την βίζα της και δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει πίσω στην Ρωσία. Χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα αποφασίζει να διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να φτάσει στην Αλάσκα και από εκεί απέναντι, στην χώρα της.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Andreas Horvath, Ερμηνεύουν: Patrycja Planik.

«Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» (Buñuel en el laberinto de las tortugas)
Παρίσι, 1930. Ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουίς Μπουνιουέλ είναι ήδη οι κύριες μορφές του σουρεαλιστικού κινήματος. Απροσδόκητα, ο Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή». Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες. Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους.
Σκηνοθεσία: Salvador Simó, Σενάριο: Eligio R. Montero και Salvador Simó, Ερμηνεύουν: Jorge Usón, Fernando Romas, Luis Enrique de Tomás και Cyril Corral.

«Τα άγρια αγόρια» (Les garçons sauvages)
Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο μικρό νησί Reunion του Ινδικού ωκεανού, πέντε έφηβοι καλών οικογενειών γοητευμένοι από τον αποκρυφισμό, διαπράττουν ένα άγριο έγκλημα. Ένας Ολλανδός καπετάνιος αναλαμβάνει τη συμμόρφωσή τους και τους παίρνει ως πλήρωμα στο στοιχειωμένο σαπιοκάραβό του. Οι μέθοδοι σωφρονισμού του ναυτικού σοκάρουν τα πέντε αγόρια που ετοιμάζονται για ανταρσία. Προορισμός του ταξιδιού είναι ένα μαγικό νησί με οργιώδη βλάστηση.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Bertrand Mandico, Ερμηνεύουν: Pauline Lorillard, Vimala Pons, Diane Rouxel και Anaël Snoek.

«Η Βασίλισσα της Καρδιάς» (Dronningen)
Η Αν, μια πετυχημένη και αφοσιωμένη δικηγόρος, που ειδικεύεται στις υποθέσεις νεαρών και ανηλίκων παραβατών, ζει μια τέλεια ζωή με τον γιατρό σύζυγο της Πίτερ και τις δίδυμες κόρες τους. Όμως… κάτι λείπει από τη ζωή της. Όταν ο Γκουστάβ, ο παραστρατημένος γιος του άντρα της μετακομίζει ξαφνικά μαζί τους, οι φευγαλέες ματιές που ανταλλάσσουν εξελίσσονται, μοιραία, σε ένα απαγορευμένο ειδύλλιο.
Σκηνοθεσία: May el-Toukhy, Σενάριο: Maren Louise Käehne και May el-Toukhy, Ερμηνεύουν: Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper και Liv Esmår Dannemann.

«Δίκτυο κατασκόπων» (Spider in the Web)
Ένας κάποτε κορυφαίος μυστικός πράκτορας αρπάζει την ευκαιρία να δώσει πνοή στην καριέρα του αναλαμβάνοντας μία αποστολή που έχει να κάνει με πώληση χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Όμως η Μοσάντ έχει βάλει τον δικό της πράκτορα στο κατόπι του και ο στόχος της αποστολής είναι μία αινιγματική γυναίκα με θολές προθέσεις. Ο πρωταγωνιστής σύντομα καταλαβαίνει ότι από θηρευτής θα γίνει το θήραμα.
Σκηνοθεσία: Eran Riklis, Σενάριο: Gidon Maron και Emmanuel Naccache, Ερμηνεύουν: Ben Kingsley, Monica Bellucci, Itay Tiran και Itzik Cohen.

«Η αντιπροσωπεία» (Delegacioni)
Φθινόπωρο του 1990. Μια ομάδα διπλωματών από τη Δύση καταφθάνουν στην Αλβανία για να διερευνήσουν τυχόν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς, που βρίσκεται ακόμη στην εξουσία. Ο Λέο, ένας πολιτικός κρατούμενος που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 16 χρόνια, αναγκάζεται να βγει στα κρυφά από την απόμακρη, ορεινή φυλακή του για να συναντήσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον οποίο γνώρισε στα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του ’60. Υποτίθεται πως ο Λέο οδηγείται εκεί για να επιβεβαιώσει πως δεν γίνεται καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αλλά μόλις διαπιστώνει τα σχέδια των συνοδών του, αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους. Τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο.
Σκηνοθεσία: Bujar Alimani, Σενάριο: Artan Minarolli, Ερμηνεύουν: Viktor Zhusti, Xhevdet Ferri, Ndriçim Xhepa και Richard Sammel.

«21 γέφυρες» (21 Bridges)
Ένας ατιμασμένος ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έχει μια ευκαιρία για λύτρωση. Όταν «ρίχνεται» σε ένα ανθρωποκυνηγητό για να πιάσει ένα δολοφόνο, αρχίζει να ανακαλύπτει μια τεράστια συνομωσία που ενώνει τους συναδέλφους του με μια εγκληματική αυτοκρατορία. Πρέπει να αποφασίσει ποιον κυνηγάει και ποιος τον κυνηγάει. Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, το Μανχάταν είναι εντελώς αποκλεισμένο για πρώτη φορά, ακόμα και οι 21 γέφυρές του.
Σκηνοθεσία: Brian Kirk, Σενάριο: Adam Mervis και Matthew Michael Carnahan, Ερμηνεύουν: Chadwick Boseman, Sienna Miller, J.K. Simmons και Stephan James.

«Ο Βουλευτής της Βαλτικής» (Deputat Baltiki)
Μια ταινία βασισμένη στη ζωή του ρώσου επιστήμονα Klement Timiriazev, που δίδαξε στο Cambridge και την Οξφόρδη και ήταν ένας από τους λίγους εξαιρετικούς Ρώσους επιστήμονες που υποστήριζαν (δημοσίως) τους Σοβιετικούς στην επαναστατική εκστρατεία τους, ενώ αργότερα εξελέγη εκπρόσωπος του Σοβιέτ του Λένινγκραντ από τους ναυτικούς του στόλου της Βαλτικής.
Σκηνοθεσία:  Iosif Kheifits και Aleksandr Zarkhi, Σενάριο: Iosif Kheifits, Leonid Lyubashevsky, Leonid Rakhmanov και Aleksandr Zarkhi, Ερμηνεύουν: Nikolay Cherkasov, Mariya Domashyova, Boris Livanov και Oleg Zhakov.