Έφυγε η Anna Karina, η μούσα στου Jean-Luc Godard

anna-karina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η Δανογαλλίδα ηθοποιός υπήρξε μια από τις πρωτοπόρες μορφές του γαλλικού Νέου Κύματος της δεκαετίας του 1960.

Η Anna Karina, η οποία έγινε σύμβολο του γαλλικού Νέου Κύματος την δεκαετία του 1960 χάρη στις συχνές εμφανίσεις τις σε ταινίες του Jean-Luc Godard, πέθανε το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των γαλλικών αρχών και του εκπροσώπου της, η Δανογαλλίδα ηθοποιός πέθανε στην ηλικία των 79 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η Hanne Karin Bayer, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της, γεννήθηκε στην Δανία το 1940 και αρχικά εργαζόταν ως τραγουδίστρια σε καμπαρέ και ως μοντέλο σε διαφημίσεις. Η πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός έγινε στην ηλικία των 14 ετών σε μια δανέζικη ταινία μικρού μήκους του Ib Schmedes, η οποία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών.

Μετά από διαμάχη με την μητέρα της το 1958 αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι της και μετακόμισε στην Γαλλία. Η πρώτη εμφάνιση της Karina σε ταινία του Godard ήταν στο «Ο μικρός στρατιώτης» το 1960, το οποίο διαδραματιζόταν κατά την διάρκεια του γαλλοαλγερινού πολέμου. Η κυκλοφορία της ταινίας καθυστέρησε τρία χρόνια εξαιτίας της λογοκρισίας. 

Η Karina, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 1961 για την ερμηνεία της στο «Η γυναίκα είναι γυναίκα» του Godard, εμφανίστηκε επίσης στα «Ζούσε τη ζωή της», «Μια ξεχωριστή συμμορία», «Ο τρελός Πιερό», «Αλφαβίλ: Μια παράξενη περιπέτεια του Λέμμυ Κώσιον» και «Συνέβη στην Αμερική», μεταξύ άλλων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχε δύο μεγάλες επιτυχίες στο τραγούδι, με τα «Sous le soleil exactement» και «Roller Girl» του Serge Gainsbourg.

Η Karina παντρεύτηκε τον Godard το 1961 και χώρισαν περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ ακολούθησαν άλλοι τρεις γάμοι, με τους ηθοποιούς Pierre Fabre (1968-1974), Daniel Duval (1978-1981) και τον Αμερικάνο σκηνοθέτη Dennis Berry το 1982 έως τον θάνατο της.