Ταινίες της εβδομάδας (19/12/2019)

star-wars-the-rise-of-skywalker
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο J.J. Abrams παρουσιάζει τον επίλογο σε ένα επικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια στον «μακρινό γαλαξία» που δημιούργησε ο George Lucas.

«Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» (Star Wars: The Rise of Skywalker)
Στο συγκλονιστικό φινάλε της επική ιστορίας των Skwalker στον μακρινό γαλαξία, τα εναπομείναντα μέλη της Αντίστασης θα δώσουν μια τελευταία μάχη ενάντια στο Πρώτο Τάγμα του Kylo Ren, ενώ μια σκοτεινή φυσιογνωμία από το παρελθόν παραμονεύει.
Σκηνοθεσία: J.J. Abrams, Σενάριο: Chris Terrio και J.J. Abrams, Ερμηνεύουν: Adam Driver, Daisy Ridley, Mark Hamill και Ian McDiarmid.

«Ευτυχία»
Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει, όπως θέλει. Και τη ζει! Γράφει ακατάπαυστα σε ό,τι πιάνει το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Καπνίζει, ερωτεύεται με πάθος, χαρτοπαίζει με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που γίνεται  ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάζεται με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.
Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής, Σενάριο: Κατερίνα Μπέη, Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και Θάνος Τοκάκης.

«Playmobil: Η ταινία» (Playmobil: The Movie)
Όταν ο μικρότερος αδελφός του Τσάρλι εξαφανίζεται απροσδόκητα στο μαγευτικό, κινούμενο σύμπαν του Playmobil, η Μάρλα καταβάλει όλες της τις προσπάθειες για να επιστρέψει σπίτι. Ενώ ξεκινάει το φανταστικό της ταξίδι στους εντυπωσιακούς νέους κόσμους, η Μάρλα συνεργάζεται με μερικούς απίθανους και ηρωικούς νέους φίλους: τον ομαλό οδηγό τροχόσπιτων Ντελ, τον αστείρευτο και χαρισματικό μυστικό πράκτορα Ρεξ Ντάσερ, ένα ολόψυχο ρομπότ, μία νεράιδα και πολλούς άλλους. Μέσα από τη ζωντανή τους περιπέτεια, η Μάρλα και ο Τσάρλι συνειδητοποιούν ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή, ο καθένας μπορεί να επιτύχει το οτιδήποτε όταν πιστεύει στον εαυτό του!
Σκηνοθεσία: Lino DiSalvo, Σενάριο: Blaise Hemingway, Greg Erb και Jason Oremland, Ερμηνεύουν: Χρήστος Θάνος, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Βασίλης Μήλιος και Πηνελόπη Σκαλκώτου.

«Τρεις Αδερφές» (Kiz Kardesler)
Τρεις αδερφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονται, για διαφορετικούς λόγους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους σε ένα φτωχό χωριό της ορεινής Ανατολίας. Στη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών, υπό το βλέμμα του αυταρχικού πατέρα, οι τρεις γυναίκες μοιάζει να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος, σε ένα ζοφερό υπνωτιστικό παραμύθι που συνδυάζει Τσέχοφ και αδερφούς Γκριμ. Με φόντο ένα μαγευτικό αλλόκοσμο τοπίο, που τη νύχτα μεταμορφώνεται σε τρομακτικό τόπο αθέατων κινδύνων, η ζωή αποτυπώνεται ως αέναη κυκλική πορεία – πολλές σκηνές μάλιστα φαίνεται να επαναλαμβάνονται – η οποία οδηγεί αναπόδραστα στην καταστροφή.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Emin Alper, Ερμηνεύουν: Cemre Ebuzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir και Müfit Kayacan.

«Μετά το Γάμο» (After the Wedding)
Στα περίχωρα της ερειπωμένης, αρχαίας πόλης της Καλκούτα βρίσκεται ένα ορφανοτροφείο. Η Ίζαμπελ έχει δουλέψει σκληρά για να φροντίζει τα παιδιά που ζουν εκεί. Όντας σε απελπιστική οικονομική ανάγκη για να κρατήσει το ορφανοτροφείο σε λειτουργία, έχει φαινομενικά βρει τον τέλειο ευεργέτη και πρέπει να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει την γυναίκα που προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει.
Σκηνοθεσία: Bart Freundlich, Σενάριο: Bart Freundlich, Susanne Bier Anders και Thomas Jensen, Ερμηνεύουν: Billy Crudup, Michelle Williams, Azhy Robertson και Julianne Moore.

«Το Εγχειρίδιο του Κακού» (The Field Guide To Evil)
Εννέα νέοι σκηνοθέτες από την Ευρώπη και την Αμερική, εραστές του είδους της ταινίας τρόμου, συνθέτουν σκηνές από τους δικούς τους τοπικούς θρύλους και παραμύθια που τους κράτησαν άγρυπνους τα βράδια.
Σκηνοθεσία: Ashim Ahluwalia, Can Evrenol, Severin Fiala, Veronika Franz, Katrin Gebbe, Calvin Reeder, Agnieszka Smoczynska, Peter Strickland και Γιάννης Βεσλεμές, Σενάριο: Robert Bolesto, Elif Domanic, Can Evrenol, Severin Fiala, Veronika Franz, Katrin Gebbe, Calvin Reeder, Peter Strickland, Γιάννης Βεσλεμές και Silvia Wolkan, Ερμηνεύουν: Marlene Hauser, Naz Sayiner, Andrzej Konopka και Βαγγέλης Μουρίκης.

«Μέχρι τη θάλασσα»
Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους... ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: ελπίδα ή αποδοχή;
Σκηνοθεσία: Marco Gastine.

«Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας»
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από την 4η Αυγούστου του 1936 έως την 4η Δεκεμβρίου του 1944. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα μοναδικό υλικό – αποσπάσματα από τα  επίκαιρα εκείνης της εποχής, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Για δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι-κομμάτι μάζεψε εικόνες και επεισόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογραφικά αρχεία εκείνων των χρόνων.
Σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας.

«Φάννυ και Αλέξανδρος» (Fanny and Alexander)
Μέσα από τα µάτια των αδερφών Φάννυ και Αλέξανδρου, γνωρίζουµε την ταραχώδη ζωή της οικογένειας τους αλλά και της έντονες µεταβολές της Σουηδικής κοινωνίας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα μέχρι το θάνατο του πατέρα τους και το γάμο της μητέρας τους μ' έναν αυταρχικό ιερωμένο. Η αυστηρή, πουριτανική διαπαιδαγώγησή του θα προκαλέσει την αντίδραση του Αλέξανδρου.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ingmar Bergman, Ερμηνεύουν: Bertil Guve, Pernilla Allwin, Kristina Adolphson και Börje Ahlstedt.