«Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα» ξανά στις αίθουσες

i-dipli-zoi-tis-beronika-ksana-stis-aithouses

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα, βγαίνει ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες σε επανέκδοση.

«Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα» (1991)

Όταν «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα» προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες, το 1991, η αποδοχή της, τόσο από τους δημοσιογράφους, όσο και από τους θεατές που την παρακολούθησαν, ήταν εκστατική. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, η πικρή μελαγχολία και η μεταφυσική ευαισθησία της καλύτερης ίσως, ταινίας του Κριστόφ Κισλόφσκι, εξακολουθούν να γοητεύουν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια, αναδεικνύοντας, με την ίδια ακλόνητη ένταση, τη μαγεία της διαφοράς του ιδεατού από το πραγματικό.

Η Βερόνικα και η Βερονίκ έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, ασχολούνται και οι δυο με το τραγούδι, αλλά δεν γνωρίζονται. Η Βερόνικα ζει στην Πολωνία και επιμένει να ακολουθήσει καλλιτεχνική καριέρα ως τραγουδίστρια, αν και ξέρει ότι αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς της και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η Βερονίκ ζει στη Γαλλία και όταν ανακαλύπτει τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόλησή της με το τραγούδι, προτιμά να περιορίσει τις φιλοδοξίες της και να γίνει δασκάλα μουσικής. Μια μέρα θα ανακαλύψει τυχαία, σε κάποιες φωτογραφίες που είχε βγάλει σε ένα ταξίδι της στην Πολωνία, την ύπαρξη της «σωσία» της...

Λυρική, ποιητική, εικαστικά γοητευτική και πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, η «Διπλή Ζωή της Βερονίκα» είναι μια ταινία ορόσημο στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Χωρίς καμιά προσπάθεια εκλογίκευσης της παράξενης αυτής ιστορίας, αλλά εστιάζοντας στις καταστάσεις και στα συναισθήματα της «διπλής» ηρωίδας του, ο μεγάλος Πολωνός δημιουργός κατέκτησε μ’ αυτήν την ταινία, όχι μόνο τη διεθνή κριτική, αλλά και το παγκόσμιο πλατύ κοινό και ανέδειξε το ταλέντο της Ιρέν Ζακόμπ, η οποία ερμηνεύει ιδανικά τον διπλό ρόλο της Βερόνικα-Βερονίκ.

Γυρισμένη αμέσως μετά τον - θεολογικού προβληματισμού – «Δεκάλογο», η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» εμπνέεται επίσης, από μεγάλα ερωτήματα περί ψυχής και αθανασίας, τυχαίου και αναγκαιότητας και προαναγγέλλει κατά κάποιο τρόπο την Τριλογία («Μπλε», «Άσπρο», «Κόκκινο») που ακολούθησε αμέσως μετά.

Πρωταγωνιστούν: Ιρέν Ζακόμπ, Αλεξάντερ Μπαρντίνι, Φιλίπ Βολτέρ και Σαντρίν Ντιμάς. Η ταινία προβάλλεται από την Rosebud και την Odeon.