Εκατό χρόνια Federico Fellini

fellini
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης.

Κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία βρίσκεται ο ιδιαίτερος κινηματογραφικός κόσμος που πήρε το όνομα φελινικός από το μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini ο οποίος ήρθε στη ζωή σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου.  

Γεννημένος στο Ρίμινι της Ιταλίας, ο Fellini ανήκει στον κύκλο των μεγάλων της Ιταλίας καθώς οι ταινίες του αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου. Πολλές ταινίες του όπως «La Dolce Vita», «La Strada» ή «8 1/2» θεωρούνται παγκοσμίως κλασικά αριστουργήματα ενώ ο ίδιος θεωρείται από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου του 20ού αιώνα.  

Τέσσερις φορές ταινίες του έχουν κερδίσει το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οι ταινίες αυτές είναι:  «La strada» (1957), «Οι νύχτες της Καμπίρια» (1958), «8½ »(1964) και «Άμαρκορντ» (1975). 

Το σινεμά του δομείται από το όνειρο και την ανάμνηση, τον ρεαλιστικό κόσμο και τον κόσμο των τσίρκο, τα έντονα χρώματα, τις γκροτέσκο προσωπικότητες, την κλασική αφήγηση και την αλληγορία, τη σιωπή και τη Ρώμη, τη φαντασμαγορία και την μουσική.   

Ρίμινι: «μια διάσταση της μνήμης» 

Για δύο πράγματα είναι γνωστό το Ρίμινι. Για τη θάλασσα που «βλέπει» Αδριατική και το πιο γνωστό της τέκνο, τον Federico Fellini. Ο δεύτερος το εγκατέλειψε σε ηλικία 19 χρονών για να εγκατασταθεί στη Ρώμη, ωστόσο, η γενέτειρά του, ο τρόπος που τη θυμάται ή που επιλέγει να την θυμάται εμφανίζονται συχνά στις ταινίες του- κυρίως στις ταινίες «Amarcord» και «Οι Βιτελόνοι» αλλά και σε σκηνές αρκετών άλλων.  

facebook/Mostra Fellini 100
facebook/Mostra Fellini 100
facebook/Mostra Fellini 100

Το Ρίμινι με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την γέννηση του διάσημου παιδιού του τόπου και θέλοντας να εκμεταλλευτεί την πολιτιστική του κληρονομιά, αποφάσισε να τιμήσει τον Fellini. Από τις 14 Δεκεμβρίου 2019 και μέχρι τον επόμενο Δεκέμβρη στην πόλη του Ρίμινι διοργανώνονται και θα διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες και πάρτι με αποκορύφωμα τα εγκαίνια του μουσείου αφιερωμένου στο σκηνοθέτη στο τέλος του χρόνου.

Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η έκθεση «Fellini100 - Genio immortale» ( Αθάνατη ιδιοφυΐα) η οποία θα παραμείνει στο Ρίμινι ως τον Μάρτιο κι έπειτα βάζει πλώρη για Ρώμη, Λος Άντζελες, Μόσχα και Βερολίνο και ο επίσημος εορτασμός των γενεθλίων στις 20 Ιανουαρίου με την Τούρτα των Ονείρων (Torte dei Sogni) και την προσφορά του αγαπημένου γλυκού του Fellini, το zuppa inglese- όχι, δεν πρόκειται για σούπα. 

Zuppa Ιnglese ονομάζεται ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά γλυκά. Περιέχει σαβουαγιάρ, κρέμα και ζελέ από φρούτα.  

Ο Fellini με τα λόγια του Fellini 

«Θέλω να ξυπνώ στο μέσο της νύχτας. Το εύχομαι πάντα προτού κοιμηθώ... Πριν μερικά χρόνια θα σας έλεγα ότι ίσως αυτό μου άρεσε γιατί υπήρχε ένας θαυμάσιος κινηματογράφος. Πήγαινα στο κρεβάτι ευτυχισμένος, γιατί είχα δει θαυμαστά πράγματα μέσα στο σκοτάδι του δωματίου μου... όντως, προτού κοιμηθώ, επισκεπτόμουνα τον <τοπικό> κινηματογράφο μου: Ήταν ένα θέαμα που δεν περιγράφεται. Κάτι το μοναδικό, γιατί το έβλεπα μέσα στο σκοτάδι και με κλειστά μάτια. Έβλεπα να γεννιέται μια κόκκινη κηλίδα που μεγάλωνε μέσα στη σιωπή και μέσα απ΄αυτήν να  ξεπροβάλλουν αναρίθμητοι μικροί πράσινοι κύκλοι που κινούνταν, μεγάλωναν... Κάτι πορφυρό τους σκέπαζε γλιστρώντας σαν φίδι’ τα πράσινα σημεία εξαφανίζονταν. Ύστερα, ξανάβλεπα θαυμαστά κι απίθανα χρώματα... κάποια στιγμή εμφανιζόταν μια γυάλινη σφαίρα. Άρχιζε να γυρνά σιγανά, ύστερα όλο και πιο γρήγορα, παρασέρνοντας γύρω της σε μια σιωπηλή δίνη, όλα τα χρώματα . Στο τέλος, μια μαύρη κηλίδα τα σκέπαζε».  

(Απόσπασμα από το διήγημα Νυχτερινό)