O Kobe Bryant ήταν ο πρώτος αθλητής που τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ

dear-basketball
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο θρυλικός αθλητής είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ το 2018 για την animated ταινία μικρού μήκους «Dear Basketball».

Ένας από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Kobe Bryant, πέθανε το βράδυ της Κυριακής, στην ηλικία των 41 ετών. Ο Bryant και άλλοι οχτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 13χρονη κόρη του, βρήκαν τραγικό τέλος μετά από πτώση ελικοπτέρου στην Καλιφόρνια.

Shutterstock / Matt Baron

Στην πλούσια καριέρα του ως αθλητής στο NBA ο «Βlack Mamba», όπως ήταν γνωστός, κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ, να πανηγυρίσει πέντε πρωταθλήματα με τους Los Angeles Lakers, αλλά και να καθιερωθεί ως ένας από τους αληθινούς διαδόχους του Michael Jordan.

Πέραν όμως του μπάσκετ, ο Bryant είχε αναπτύξει μεγάλη φιλανθρωπική δράση, ενώ το 2018 έγινε ο πρώτος αθλητής που τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ, για την animated ταινία μικρού μήκους «Dear Basketball». Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα ποίημα που έγραψε ο Bryant για την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 2015, όπου μιλά για την αγάπη του για το μπάσκετ που ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί.

Δείτε το «Dear Basketball»

Ο Bryant αφηγείται τα όνειρα που μπόρεσε να εκπληρώσει στην 20χρονη καριέρα του, αλλά και εξηγεί την απόφαση να σταματήσει αφού το κορμί του πλέον δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Σκηνοθέτης του «Dear Basketball» ήταν ο πολύπειρος animator της Disney Glen Keane, ενώ τη μουσική έγραψε ο εμβληματικός John Williams.

«Ο Kobe ήταν ο πιο παθιασμένος άνθρωπος που τον καθοδηγούσε η καρδιά και ο νους του. Ήταν ένας μεγάλος στοχαστής με ακόρεστη πείνα για μάθηση. Μόλις έκανε τα πρώτα βήματα του στο animation, άρχισε με ενθουσιασμό να απορροφά κάθε πτυχή του. Η συνεργασία μαζί του ήταν ένα όνειρο και ένα από τα highlights της καριέρας μου» δήλωσε ο Keane για τον Bryant.

Shutterstock / Featureflash Photo Agency

Ο Williams από την πλευρά του χαρακτήρισε τον θάνατο του Bryant «τρομερή και ανυπολόγιστη απώλεια», εξήγησε πως «κατά τη διάρκεια της φιλίας μου με τοn Kobe, πάντα προσπαθούσε να καθορίσει και να κατανοήσει την έμπνευση ενώ με μετριοφροσύνη και σχεδόν χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων», ενώ αναγνώρισε την «τεράστια συμβολή του στην ενότητα, αλληλοκατανόηση και κοινωνική δικαιοσύνη».

Το «Dear Basketball» ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα του Bryant στην έβδομη τέχνη και φιλοδοξούσε να στηρίξει Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες που συχνά βρίσκονται στο περιθώριο. Σε δηλώσεις του το 2017 ο ίδιος είχε τονίσει πως έβλεπε «τεράστιες δυνατότητες στην διαφορετικότητα του παραδοσιακού animation στο χέρι που επιτρέπει στους animators να εκφραστούν βαθύτατα».