Όταν το «Star Trek» εμπνέει την πραγματική ζωή

star-trek
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η νέα διαστημική στρατιωτική υπηρεσία των ΗΠΑ επηρεάστηκε «λίγο» από την εμβληματική σειρά επιστημονικής φαντασίας.

Η επιστημονική φαντασία αρκετές φορές πέφτει μέσα στις «προβλέψεις» της, ειδικά σε θέματα τεχνολογίας. Ο Ιούλιος Βερν, για παράδειγμα, περιέγραψε με μεγάλη (σχετική) ακρίβεια τι απαιτείται για ένα ταξίδι στο φεγγάρι, ενώ το «Star Trek» μας παρουσίασε έναν κόσμο με κινητά τηλέφωνα και οι ασύρματες επικοινωνίες. Όπως φαίνεται, η σειρά επιστημονικής φαντασίας που δημιούργησε ο Gene Roddenberry ενέπνευσε την πραγματική ζωή, αυτή την φορά όμως σε εικαστικό επίπεδο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Donald Trump ίδρυσε έναν νέο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την Space Force, η οποία θα αναλάβει στρατιωτικές υπηρεσίες και αποστολές στο διάστημα. Πέραν των σοβαρών πολιτικών ζητημάτων που εγείρονται με την δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης για το διάστημα, η είδηση είχε προκαλέσει αφορμή για πολλά καυστικά σχόλια στο διαδίκτυο με αναφορές σε γνωστά έργα επιστημονικής φαντασίας.

Οι δημιουργοί του λογότυπου της Space Force ενδέχεται να είναι οι ίδιοι οπαδοί της επιστημονικής φαντασίας και πιο συγκεκριμένα του «Star Trek». Το λογότυπο που παρουσιάστηκε από τον Donald Trump σε ανάρτηση στο Twitter θυμίζει αρκετά το σήμα του Starfleet, του αντίστοιχου οργανισμού στο «Star Trek» που αναλαμβάνει τις αποστολές στο διάστημα.

Οι ομοιότητες των δύο λογότυπων δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους χρήστες του διαδικτύο, με τον George Takei (ο οποίος ενσάρκωσε τον Sulu στην σειρά) μάλιστα να σχολιάζει με χιούμορ μέσω του Twitter πως «περιμένουμε πνευματικά δικαιώματα από αυτό».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το σήμα της Space Force είναι εμπνευσμένο από το σήμα μιας παλαιότερης διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.