Ταινίες της εβδομάδας (30/1/2020)

the-lighthouse
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο Ιανουάριος μας αποχαιρετά με συγκλονιστικές ερμηνείες των Robert Pattinson και Willem Dafoe στην νέα ταινία του Robert Eggers.

«Ο φάρος» (The Lighthouse)
Δύο άνδρες βλοσυροί και λιγομίλητοι επωμίζονται τη λειτουργία ενός απομονωμένου φάρου. Ο Τομ, βετεράνος ναυτικός με σκοτεινά μυστικά, φροντίζει το φως να εκπέμπει, ευθύνη που καθορίζει την ιεραρχία. Ο Έφραμ αναλαμβάνει τις ταπεινές δουλειές, νιώθοντας σταδιακά αποστροφή για τον σαρκασμό και την κυκλοθυμία του Τομ. Η απώλεια συντεταγμένων, η παράνοια και το ποτό θα πάρουν τα ηνία, καθώς το μοναχικό δίδυμο ακροβατεί ανάμεσα στο μίσος και στη συντροφικότητα. Ένας χορός παραισθήσεων και χειροπιαστού φόβου, που διαχέεται στο εκτυφλωτικό ασπρόμαυρο, αποκαλύπτοντας την πιο τρομακτική συνθήκη: την ίδια την πραγματικότητα. Μια δεσμίδα φωτός που τεμαχίζει το σκοτάδι θα αποδειχτεί πιο ανατριχιαστική και από το έρεβος.
Σκηνοθεσία: Robert Eggers, Σενάριο: Robert Eggers και Max Eggers, Ερμηνεύουν: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman και Logan Hawkes.

«The Gentlemen»
Ένας Αμερικανός έμπορος ναρκωτικών ονόματι Μίκι Πίρσον έχει χτίσει την άκρως επικερδή αυτοκρατορία του στο Λονδίνο και πλέον θέλει να παραδώσει τα ηνία και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια σειρά από συνομωσίες, σχέδια και απόπειρες από όλους εκείνους που επιβουλεύονταν την θέση του και που τώρα έχουν την ευκαιρία να αρπάξουν την περιουσία του.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Guy Ritchie, Ερμηνεύουν: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery και Colin Farrell.

«Cosmic Candy»
Η Άννα, μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας, αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, την Πέρσα, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του μπαμπά της. Κολλημένη πάνω από μια δεκαετία στο πολύχρωμο συνθετικό περιβάλλον του σουπερμάρκετ - που ίδρυσε ο πατέρας της πριν πεθάνει - η Άννα δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με την υπερκινητική και ενθουσιώδη Πέρσα, πόσο μάλλον να την βοηθήσει να βρει τον δικό της πατέρα.
Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη, Σενάριο: Ρηνιώ Δραγασάκη και Κατερίνα Κακλαμάνη, Ερμηνεύουν: Μαρία Κίτσου, Άννα Πιπερά, Κίμωνας Κουρής και Δημήτρης Λάλος.

«Πρόβατα εναντίον Λύκων 2» (Volki i ovtsy. Khod sviney)
Το ενωμένο χωριό των προβάτων και των λύκων ζει μια ήρεμη και ειρηνική ζωή όταν ξαφνικά καταφθάνουν δύο απρόσμενοι επισκέπτες - μια πολική αλεπού και μια μικρή προβατίνα. Κανείς δεν περίμενε ότι ένας κίνδυνος θα τους ακολουθήσει εκεί. Ο Γκρέι, ο νέος αρχηγός της ενωμένης φυλής, πρέπει τώρα να πείσει τα πρόβατα και τους λύκους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις - γιατί η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα.
Σκηνοθεσία: Vladimir Nikolaev, Σενάριο: Robert Lence, Vladimir Nikolaev, Anton Timofeev και Aleksey Tsitsilin, Ερμηνεύουν: Πάνος Αποστολόπουλος, Ντίνος Σούτης, Νίκος Παπαδόπουλος και Ιφιγένεια Στάικου.

«Το απίθανο ταξίδι ενός φακίρη» (L'extraordinaire voyage du fakir)
Ο Άτζα, ένας έξυπνος νεαρός φακίρης από τη Βομβάη, ξεκινάει ένα απίθανο ταξίδι, όταν πεθαίνει η μητέρα του, με στόχο να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ του. Ανακαλύπτει τον έρωτα σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στο Παρίσι, έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο και τους Σομαλούς μετανάστες στην Αγγλία, αποκτά τη φήμη δεινού χορευτή στη Ρώμη και ζει την περιπέτεια μέσα σε ένα αερόστατο που διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στο τέλος, συνειδητοποιεί πως βρήκε τους αληθινούς θησαυρούς της ζωής – και ποιος θέλει να γίνει στην πραγματικότητα.
Σκηνοθεσία: Ken Scott, Σενάριο: Romain Puértolas και Luc Bossi, Ερμηνεύουν: Dhanush, Bérénice Bejo, Erin Moriarty και Barkhad Abdi.

«Χαλβάη 5-0»
Ένας βιομήχανος χαλβά βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του. 5 ύποπτοι, 0 αποδεικτικά στοιχεία. Ίντριγκες, πάθη, μίση, δολοπλοκίες και κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που περιπλέκουν την υπόθεση. Θα καταφέρει ο αστυνόμος Μπέκρας να βρει τον δολοφόνο;
Σκηνοθεσία: Μάνος Καμπίτης, Σενάριο: Μάρκος Σεφερλής, Ερμηνεύουν: Μάρκος Σεφερλής, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Ζουγανέλης και Γιάννης Καπετάνιος.

«Η Μόσχα Επιστρέφει» (Razgrom nemetskikh voysk pod Moskvoy)
Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη μάχη της Μόσχας, αρχειακής αξίας και σημαντικού ενδιαφέροντος, που γύρισαν οι σπουδαίοι σοβιετικοί σκηνοθέτες Leonid Varlamov και Ilya Kopalin το οποίο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 1942. Για την επίτευξη του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 40 κινηματογραφιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, αναδεικνύοντας τον ηρωισμό των Ρώσων, αλλά και τις φρικαλεότητες των Γερμανών εισβολέων.
Σκηνοθεσία: Leonid Varlamov και Ilya Kopalin.