Τι συνδέει τον Joker του Joaquin Phoenix με εκείνον του Jack Nicholson;

Jack-nicholson-Joaquin-phoenix-Joker
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ένας αετομάτης σινεφίλ ανακάλυψε μια «εικαστική» παραπομπή του «Joker» του Todd Phillips στο «Batman» του Tim Burton.

Το «Joker» με τον Joaquin Phoenix είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για διάκριση στα φετινά Όσκαρ, καθώς είναι υποψήφιο για 11 βραβεία – τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ταινία βασισμένη σε ήρωες των κόμικς.

Η ταινία του Todd Phillips μπορεί να είναι γεμάτη παραπομπές σε άλλους χαρακτήρες από το ευρύτερο σύμπαν της DC, όμως περιλαμβάνει και ορισμένες παραπομπές σε δύο άλλες ταινίες του «Σκοτεινού Ιππότη» από το παρελθόν – το «Batman» που σκηνοθέτησε ο Tim Burton το 1989 και το «Batman» του Leslie H. Martinson από το 1966.

Ένας χρήστης του Twitter παρατήρησε πως ένας πίνακας ζωγραφική στο διαμέρισμα της μητέρας του Arthur Fleck στο «Joker» είναι ο ίδιος πίνακας που πρόσεξε ο Joker του Jack Nicholson (και στην συνέχει βανδάλισε ένα μέλος της συμμορίας του) σε μια σκηνή της ταινίας του Burton. Ο πίνακας που εμφανίζεται και στις δύο ταινίες είναι ένα αντίγραφο του «The Blue Boy» που φιλοτέχνησε ο Βρετανός ζωγράφος Thomas Gainsborough το 1770.

Wikipedia

Το πρωτότυπο έργο του Thomas Gainsborough βρίσκεται στην βιβλιοθήκη Huntington στην Καλιφόρνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Phillips είχε αποκαλύψει πως με τον τρόπο του «έκλεισε το μάτι» στην τηλεοπτική σειρά «Batman» της δεκαετίας του 1960 με τον Adam West στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ABC

Πιο συγκεκριμένα σε μια σκηνή ο νεαρός Bruce Wayne παίζει σε ένα δεντρόσπιτο και χρησιμοποιεί μια κάθοδο πυροσβέστη για να κατέβει και να μιλήσει στον Arthur Fleck, παραπέμποντας στα batpoles που χρησιμοποιούσαν οι δύο μασκοφόροι ήρωες στην σειρά της δεκαετίας του 1960.