Ταινίες της εβδομάδας (6/2/2020)

birds-of-prey
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η Margot Robbie επιστρέφει στον ρόλο της Harley Quinn για άλλη μια συναρπαστική περιπέτεια με νέους φίλους και εχθρούς.

«Αρπακτικά πτηνά και η φαντασμαγορική χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν» (Birds Of Prey and The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn)
Η έξαλλη ζωή της Χάρλεϊ Κουίν εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο μετά τον ιδιαίτερα εκρηκτικό χωρισμό της από τον Τζόκερ. Για πρώτη φορά, είναι απροστάτευτη, με τον κάθε αλήτη της Γκόθαμ να την καταδιώκει. Εντωμεταξύ, ο αρχιμαφιόζος Ρόμαν Σαϊόνις έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να βρει τη νεαρή πορτοφολού Κας, που έκλεψε το πολύτιμο διαμάντι του. Το μονοπάτι της Χάρλεϊ διασταυρώνεται με την Κυνηγό, την Μπλακ Κανάρι και τη Ρενέ Μοντόγια και το αλλόκοτο επιτελείο δεν έχει επιλογή από το να συνεργαστεί για να εξολοθρεύσει τον Ρόμαν μέσα σε μία θεότρελη, φονική μέρα.
Σκηνοθεσία: Cathy Yan, Σενάριο: Christina Hodson, Ερμηνεύουν: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead και Ewan McGregor.

«Μικρές Κυρίες» (Little Women)
Η Τζο, η Μεγκ, η Μπεθ και η Έιμι μεγαλώνουν με τη μητέρα τους, αφού ο πατέρας έχει φύγει να πολεμήσει στον αμερικανικό εμφύλιο. Οι περιστάσεις που έρχονται είναι όλες δύσκολες, αλλά οι στενοί δεσμοί ανάμεσα τους είναι αυτοί που θα τις κάνουν να τις ξεπεράσουν.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Greta Gerwig, Ερμηνεύουν: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh και Eliza Scanlen.

«Φως στο σκοτάδι» (Light of My Life)
Το ταξίδι ενός πατέρα και του παιδιού του στα περίχωρα της κοινωνίας ύστερα από πανδημία που εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό της Γης. Καθώς ο πατέρας παλεύει να προστατέψει το παιδί του, ο δεσμός τους – και η ίδια η ανθρωπότητα- δοκιμάζονται.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Casey Affleck, Ερμηνεύουν: Anna Pniowsky, Casey Affleck, Tom Bower και Elisabeth Moss.

«Οι Monos» (Monos)
Μια ομάδα εφήβων αγοριών και κοριτσιών ζουν σαν στρατιώτες σε ένα οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας και έχουν δύο αποστολές: Να προσέχουν την Αμερικανίδα όμηρό τους και να διατηρούν στην ζωή μια αγελάδα σημαντική για την επιβίωσή τους. Όμως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν πολύ στραβά...
Σκηνοθεσία: Alejandro Landes, Σενάριο: Alejandro Landes και Alexis Dos Santos, Ερμηνεύουν: Sofia Buenaventura, Julián Giraldo, Karen Quintero και Laura Castrillón.

«Η Αόρατη Ζωή της Ευριδίκης Γκουσμάο» (A Vida Invisível)
Δύο αχώριστες αδερφές, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50, αναγκάζονται να αποχωριστούν η μία την άλλη. Η Γκουίδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει ολομόναχη το εκτός γάμου παιδί της, ενώ η Ευρυδίκη εξωθείται σε έναν νερόβραστο γάμο, εγκαταλείποντας το πάθος της για το πιάνο. Μια έξυπνη αναφορά στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, μα πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στο γυναικείο σθένος. Ένας φόρος τιμής στις αμέτρητες γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να διαθέσουν το σώμα και το πνεύμα τους όπως οι ίδιες επιθυμούσαν, προκειμένου να στριμωχτούν σε ασφυκτικά πατριαρχικά καλούπια.
Σκηνοθεσία: Karim Aïnouz, Σενάριο: Murilo Hauser, Inés Bortagaray και Karim Aïnouz, Ερμηνεύουν: Julia Stockler, Carol Duarte, Flávia Gusmão και António Fonseca.

«Winona»
Μοιάζει με μία απλή εκδρομή σε μία έρημη, όμορφη παραλία. Τέσσερις γυναίκες γελούν, παίζουν στην άμμο, κολυμπούν, φαντασιώνονται και απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Η μέρα κυλάει με ανόητα παιχνίδια, τραγούδι και χορό. Σημεία στίξης στο γέλιο τους, τα δάκρυα. Τα δάκρυα τα σβήνουν οι φανταστικές τους διηγήσεις. Μέχρι που η μέρα σβήνει και πρέπει να αποχαιρετίσουν την παραλία τους. Υποβλητικά μυστηριώδης και βαθιά συγκινητική, η Winona μας αποκαλύπτεται, διατηρώντας το συγκλονιστικό της μυστικό μέχρι τέλους.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ερμηνεύουν: Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δάφνη Πατακιά, Ανθή Ευστρατιάδου και Σοφία Κόκκαλη.

«Εργαστήριο Ελλάδα»
Ένα ταξίδι στην Iστορία της Ελλάδας, από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ως τη διαδικασία της Eυρωπαϊκής Eνοποίησης και τη τωρινή χρηματοπιστωτική κρίση. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ διηγείται πολλές ιστορίες, με την καθημερινότητα στο επίκεντρο του εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού. Ο φασισμός, η Κατοχή, η Αντίσταση: μία χώρα που οφείλει την απελευθέρωσή της στο λαό της. Ο Ψυχρός Πόλεμος, η στρατιωτική Δικτατορία, η Τρόικα. Η ελπίδα και ο θυμός, η απόγνωση, ο πόνος, η κάθαρση ενός κουρασμένου αλλά μάχιμου λαού.
Σκηνοθεσία: Γιάκομπο Μπρότζι.

«Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού» (Double Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933)
Ένα ντοκιμαντέρ που καταφέρνει να μεταδώσει τέλεια την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Γερμανία του ’30, τη φτώχεια και την διάψευση των ψευδαισθήσεων, την κατάρρευση της παλιάς τάξης και την ύπουλη ανάπτυξη μιας νέας ηθικής που ζητούσε αποδιοπομπαίους τράγους. Παρουσιάζονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η νοοτροπία αυτής της περιόδου και οι πολιτικές διενέξεις στις οποίες στηρίχθηκε η προπαγάνδα του ναζιστικού κόμματος.
Σκηνοθεσία: Lutz Becker.