Εννέα ταινίες και σειρές που λογοκρίθηκαν στο Netflix

netflix-logotupo-grafeia-hq-logo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η πλατφόρμα streaming αναφέρθηκε στα κυβερνητικά αιτήματα που έχει δεχτεί για την απόσυρση συγκεκριμένων παραγωγών.

Το Netflix αποκάλυψε για πρώτη φορά τις ταινίες και σειρές που απέσυρε από την πλατφόρμα streaming μετά από κατ’ εντολή κυβερνήσεων. Η αποκάλυψη για τις εννέα «μοναδικές» περιπτώσεις λογοκρισίας έγινε στα πλαίσια μιας έκθεσης διαφάνειας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα επεισόδιο της σειράς «Patriot Act with Hasan Minhaj» που αποσύρθηκε από την Σαουδική Αραβία, καθώς θεωρήθηκε πως ασκούσε κριτική στις αρχές της χώρας. Τα «πρωτεία» πάντως κατέχουν οι αρχές της Σιγκαπούρης καθώς ευθύνονται για πέντε περιπτώσεις λογοκρισίας στο Netflix, κυρίως για εκπομπές με θρησκευτικό περιεχόμενο ή αναφορές σε ναρκωτικά.

Διαβάστε την ετήσια αναφορά διαφάνειας του Netflix

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Γερμανία έχει απαγορεύσει την κλασική ταινία τρόμου «Η νύχτα των ζωντανών νεκρών» του George Romero, ενώ οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ζήτησαν να αποσυρθεί το ντοκιμαντέρ «The Bridge» που αναφέρεται σε απόπειρες αυτοκτονίας στην γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο.

«Προσφέρουμε την δυνατότητα σε δημιουργούς να προσεγγίσουν κοινό σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε αναγκαστεί να αφαιρέσουμε συγκεκριμένους τίτλους ή επεισόδια τίτλων σε συγκεκριμένες χώρες λόγω κυβερνητικών αιτημάτων» αναφέρει το Netflix στην ετήσια έκθεση Environmental Social Governance, η οποία αφορά την διαφάνεια διαδικτυακών επιχειρήσεων.

Netflix / Cara Howe

Στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix Reed Hastings είχε αναφερθεί στην περίπτωση λογοκρισίας του συγκεκριμένου επεισοδίου της σειράς «Patriot Act» που εξέταζε την σχέση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman στην δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ξεκαθαρίζοντας η πλατφόρμα streaming έχει στόχο την ψυχαγωγία και όχι την ενημέρωση.

Οι εννέα περιπτώσεις λογοκρισίας του Netflix έχουν ως εξής:

  • 2020: «The Last Hangover» του Rodrigo Van Der Put (Σιγκαπούρη)
  • 2019: Επεισόδιο «Saudi Arabia» της σειράς «Patriot Act with Hasan Minhaj» (Σαουδική Αραβία)
  • 2019: «Ο τελευταίος πειρασμός» του Martin Scorsese (Σιγκαπούρη)
  • 2018: «Cooking High», «The Legend of 420» και «Disjointed» (Σιγκαπούρη)
  • 2017: «Full Metal Jacket» του Stanley Kubrick (Βιετνάμ)
  • 2017: «Η νύχτα των ζωντανών νεκρών» του George Romero (Γερμανία)
  • 2015: «The Bridge» του Eric Steel (Νέα Ζηλανδία)