Αλλαγές στην γαλλική Ακαδημία κινηματογράφου και τα βραβεία César λόγω Roman Polanski

J-accuse
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η συμμετοχή της νέας ταινίας του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από καλλιτέχνες και φεμινιστικές οργανώσεις.

Η απόφαση της γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να δεχτεί την συμμετοχή της τελευταίας ταινίας του Roman Polanski στα ετήσια βραβεία César προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις. Περίπου 200 καλλιτέχνες δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή στην Le Monde για να καταγγείλουν την «ελιτιστική και κλειστή» Ακαδημία και να τονίσουν πως «δεν έχουν φωνή» στην λειτουργία του οργανισμού.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή είναι οι Jacques Audiard, Robin Campillo, Laurent Cantet, Bertrand Tavernier, Céline Sciamma, Claire Denis, Arnaud Desplechin, Mati Diop και Omar Sy. Μέσω αυτής ζητούν από την Ακαδημία να προχωρήσει σε «σαρωτικές αλλαγές» στους τρόπους διακυβέρνησης και λειτουργίας της Ακαδημίας.

Paris Match / Hans Lucas

Απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας, η γαλλική Ακαδημία τόνισε πως έλαβε υπόψη της τις «επικρίσεις, ερωτήσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση της» και και ανακοίνωσε πως θα λάβει μέτρα για να «εκμοντερνίσει» τα βραβεία César και για να ισορροπηθεί το σώμα ψηφοφόρων, όπου το 65% των μελών είναι άνδρες. Παράλληλα ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία ώστε η τελετή απονομής των βραβείων να μην διαταραχθεί.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ανακοινώθηκε πως το «Κατηγορώ...!» του Polanski είναι υποψήφιο για 12 βραβεία César. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης μένει μόνιμα στην Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες μετά την διαφυγή του από τις ΗΠΑ, όπου είχε συλληφθεί για παιδική κακοποίηση ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού.

EPA/REX/Shutterstock / Andrzej Grygiel

Η υπόθεση του Polanski έχει λάβει δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, τόσο στα πλαίσια του κινήματος #MeToo, όσο και νέων κατηγοριών εναντίον του σκηνοθέτη, τις οποίες ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.