Μαζικές παραιτήσεις στα César λόγω Roman Polanski

roman-polanski
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Το διοικητικό συμβούλιο των «γαλλικών Όσκαρ» παραιτήθηκε λόγω αντιδράσεων στην συμμετοχή του σκηνοθέτη στην φετινή διοργάνωση.

Η παρουσία του Roman Polanski και η συμμετοχή της νέας του ταινίας «Κατηγορώ…!» στα ετήσια βραβεία César έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από φεμινιστικές οργανώσεις όσο και από ισχυρούς παράγοντες του γαλλικού κινηματογράφου. Μέσω μιας ανακοίνωσης του, το διοικητικό συμβούλιο των «γαλλικών Όσκαρ» γνωστοποίησε την ομόφωνη παραίτηση του.

«Για να τιμήσουμε όσους γύρισαν ταινίες το 2019, για να ανακτήσουμε ηρεμία και να κάνουμε το φεστιβάλ κινηματογράφου μια γιορτή, ως διοικητικό συμβούλιο πήραμε την ομόφωνη απόφαση να παραιτηθούμε. Αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Shutterstock

Μετά την τελετή απονομής των βραβείων στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για να εκλεγεί ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ακαδημία κινηματογράφου, το οποίο θα αναλάβει να εκσυγχρονίσει τον οργανισμό.

Ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού Franck Riester σχολίασε πως η Ακαδημία κινηματογράφου οφείλει να λειτουργεί δημοκρατικά, στο πνεύμα «της ειλικρίνειας, της διαφάνειας, της ισοτιμίας και της πολυφωνίας»