Ανοίγει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας του Malcolm X λόγω ντοκιμαντέρ

malcolm-x Robert Haggins
ΤΡΙΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν θα επανεξετάσουν την περίπτωση του Muhammad Abdul Aziz που καταδικάστηκε το 1966.

Το ντοκιμαντέρ «Who Killed Malcolm X» του Abdur-Rahman Muhammad που προβάλλεται στο Netflix θέτει πολλά ερωτήματα σχετικά με την δολοφονία του Αμερικάνου ακτιβιστή στις 21 Φεβρουαρίου του 1965. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο του NPR, οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τον φάκελο.

Πιο συγκεκριμένα, θα επανεξεταστεί η εμπλοκή και καταδίκη του Muhammad Abdul Aziz, ο οποίος ήταν γνωστός ως Norman 3X Butler όταν δολοφονήθηκε ο Malcolm X. Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών σχολίασε μέσω email πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο «περαιτέρω ερευνών» στην υπόθεση.

«Όταν είδα εκείνες τις πληγές από τις σφαίρες αναρωτήθηκα γιατί δεν θέλει κανείς να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση. Οπότε άρχισα να κάνω ερωτήσεις, ποια είναι η πραγματική ιστορία;» αναφέρει ο σκηνοθέτης στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο της έρευνας του ο Muhammad εξέτασε δικαστικά έγγραφα, αρχεία ερευνών, ρεπορτάζ εφημερίδων και συνεντεύξεις με πρώην μέλη του Έθνους του Ισλάμ.

Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Malcolm X κατά τη διάρκεια διάλεξης στην Νέα Υόρκη, τα αμερικάνικα δικαστήρια καταδίκασαν τρεις ανθρώπους: τον Thomas Hagan (γνωστός και ως Talmadge Hayer και Mujahid Abdul Halim), τον Khalil Islam (γνωστό τότε ως Thomas 15X Johnson) και τον Aziz. Ο Hagan είχε ομολογήσει την ενοχή του, όμως ισχυρίστηκε πως οι Aziz και Islam δεν ήταν αναμειγμένοι.

AP

Παρά την ομολογία του όμως, αρνήθηκε να κατονομάσει τους συνεργούς του στην δολοφονία. Το 1978 έδωσε τα ονόματα τεσσάρων ανδρών που φέρονται να ήταν πραγματικοί συνεργοί του, όμως οι αρχές αρνήθηκαν να επανεξετάσουν την υπόθεση. Ο Hagan αποφυλακίστηκε το 2010 έχοντας εκτίσει ποινή άνω των 40 ετών στην φυλακή, ενώ ο Islam αποφυλακίστηκε το 1987 και πέθανε το 2009.

Ο Aziz αποφυλακίστηκε το 1985 και έκτοτε δίνει αγώνα για να αποδείξει την αθωότητα του. Στο ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται πως την ημέρα του φόνου βρισκόταν σπίτι του, καθώς είχε τραυματίσει το πόδι του. Σύμφωνα με πολλαπλούς αυτόπτες μάρτυρες, ο Aziz είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο του Μπρονξ με τραύμα στο πόδι λίγες ώρες πριν την δολοφονία, ενώ ο γιατρός που το περιέθαλψε κατέθεσε στο δικαστήριο.