Ταινίες της εβδομάδας (20/2/2020)

the-aeronauts
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Felicity Jones και Eddie Redmayne απογειώνονται και πρωταγωνιστούν στο επικό βιογραφικό δράμα του Tom Harper.

«Οι αεροναύτες» (The Aeronauts)
Λονδίνο, 1862. Ανυπόμονοι θεατές συγκεντρώνονται στον χώρο εκτόξευσης των αερόστατων, ενώ ο μετεωρολόγος James Glaisher περιμένει εναγωνίως την εντυπωσιακή είσοδο της πιλότου Amelia Wren. Ο νεαρός επιστήμονας είναι απελπισμένος να τον πάρουν επιτέλους στα σοβαρά και έχει ελάχιστη υπομονή για τους θεατρινισμούς της Wren. Όμως, εκείνη είναι σίγουρη ότι ένα καλό σόου θα προσελκύσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Η πτήση τους έχει διπλό σκοπό: να σπάσει το γαλλικό ρεκόρ υψομέτρου και να βοηθήσει τον Glaisher να συλλέξει δεδομένα για να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες θεωρίες για την πρόβλεψη του καιρού. Όσο το δίδυμο ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα, ο αέρας γίνεται πιο αραιός και ψυχρός. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν γίνονται όλο και πιο δύσκολες, αφού κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Σκηνοθεσία: Tom Harper, Σενάριο: Tom Harper και Jack Thorne, Ερμηνεύουν: Felicity Jones, Eddie Redmayne, Himesh Patel και Phoebe Fox.

«Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» (The Call Of The Wild)
Η ευτυχισμένη ζωή του Μπακ, ενός σκύλου με μεγάλη καρδιά, ανατρέπεται όταν ξαφνικά μεταφέρεται από το σπίτι του στην Καλιφόρνια, στην εξωτική και άγρια Αλάσκα κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξόρυξης χρυσού το 1890. Ως το νεότερο μέλος μιας ομάδας σκύλων για αποστολές αλληλογραφίας – αργότερα γίνεται ο αρχηγός τους – ο Μπακ θα βιώσει την εμπειρία της ζωής του, βρίσκοντας τελικά την αληθινή του θέση σε αυτό τον κόσμο και φροντίζοντας πια ο ίδιος τον εαυτό του.
Σκηνοθεσία: Chris Sanders, Σενάριο: Michael Green, Ερμηνεύουν: Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy και Karen Gillan.

«Sonic Η Ταινία» (Sonic the Hedgehog)
Βασισμένη στην παγκόσμια υπέρ-επιτυχημένη videogame σειρά της Sega, η πρώτη ταινία του Sonic διηγείται την ιστορία του γρηγορότερου σκαντζόχοιρου του κόσμου, καθώς απολαμβάνει το νέο του σπίτι στη Γη. Σε αυτή τη live-action περιπετειώδη κωμωδία, ο Sonic και ο νέος καλύτερος φίλος του Τομ συνεργάζονται από κοινού για να υπερασπιστούν τον πλανήτη από τον διαβολικό Δρ. Ρομπότνικ και τα σχέδια του για παγκόσμια κυριαρχία.
Σκηνοθεσία: Jeff Fowler, Σενάριο: Patrick Casey και Josh Miller, Ερμηνεύουν: Ben Schwartz, James Marsden, Jim Carrey και Tika Sumpter.

«Απόστρατος» (Defunct)
Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Ερμηνεύουν: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Μαυρόπουλος.

«Στο λαβύρινθο» (L'uomo del labirinto)
Ένα χειμωνιάτικό πρωινό, καθώς η Σαμάνθα πηγαίνει στο σχολείο πέφτει θύμα απαγωγής. Δεκαπέντε χρόνια μετά ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου με καμιά ανάμνηση του παρελθόντος. Δίπλα της κάθεται ο Δόκτωρ Γκριν, ένας ψυχίατρος που ισχυρίζεται ότι θα την βοηθήσει να επαναφέρει την μνήμη της και να συλληφθεί το τέρας. Όμως την προειδοποιεί ότι το κυνήγι αυτού του τέρατος δεν είναι έξω στον αληθινό κόσμο αλλά μέσα στο μυαλό της…
Σκηνοθεσία και σενάριο: Donato Carrisi, Ερμηνεύουν: Dustin Hoffman, Toni Servillo, Valentina Bellè και Vinicio Marchioni.

«Ema»
Μετά από ένα τραυματικό γεγονός που θα συγκλονίσει την οικογενειακή της ζωή, η Έμα, μια νεαρή γυναίκα που ζει μέσα από τον χορό, προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της, αναλαμβάνοντας κάθε ρίσκο για να το καταφέρει.
Σκηνοθεσία: Pablo Larraín, Σενάριο: Guillermo Calderón και Alejandro Moreno, Ερμηνεύουν: Santiago Cabrera, Mariana Di Girolamo, Josefina Fiebelkorn και Giannina Fruttero.

«Σπύρος Μελετζής: Ο Φωτογράφος της Αντίστασης και ο Εικαστικός Φωτογράφος»
Μπροστά στο φακό της βιντεοκάμερας του Σαράντου Σακελλάκου το 1990, Ο ιστορικός φωτογράφος περιγράφει της στιγμές της φωτογράφισης του Άρη στο βουνό, στη Βίνιανη,πώς και πού βρέθηκε το πρωινό του Δεκέμβρη, όταν αρχίζουν τα Δεκεμβριανά, και ακόμη πώς τράβηξε τις σπάνιες φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, περιγράφοντας με λεπτομέρειες και τα χαμένα ντοκουμέντα, φωτογραφίσεις κατά τη σύλληψή του και την εν συνεχεία εξορία του.
Σκηνοθεσία: Σαράντος Σακελλάκος.

«Στη γη του άγριου μελιού» (Honeyland)
Μια μελισσοκόμος στα κακοτράχαλα όρη της Βαλκανικής, Τουρκάλα σε μια περιοχή-χωνευτήρι εθνοτήτων, ζει σ’ ένα πλινθόκτιστο σπίτι με την ανήμπορη, μισότυφλη μάνα της, επιμελούμενη μ’ έναν τρόπο τις μέλισσες και τις κηρήθρες της. Το μέλι της το πουλάει στα Σκόπια για ένα τσαμπί μπανάνες, μια βεντάλια για τη μάνα της, μια βαφή μαλλιών. Ο ερχομός μιας πολυμελούς οικογένειας νομάδων όμως θα αναστατώσει την ερημιά και τις μέλισσές της.
Σκηνοθεσία: Tamara Kotevska και Ljubomir Stefanov.

«Αξιωματικοί» (Ofitsery)
Η ταινία περιγράφει την ιστορία δυο φίλων - του Αλεξέι Τρόφιμοφ και του Ιβάν Βαραβάβα - για μια περίοδο πολλών χρόνων. Στη δεκαετία του '20, υπηρετούν μαζί στα σύνορα. Εκεί είναι, ακόμα πολύ νέοι, και θα θυμούνται για μια ζωή την εντολή του διοικητη τους: «Δεν υπάρχει καλυτερο επάγγελμα, από το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου». Μετά στην Ισπανία στις διεθνείς ταξιαρχίες, τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και τις ήσυχες μέρες που ακολουθήσαν, οι παλιοί φίλοι συναντιούνται ξανά και έχουν γίνει στρατηγοί.
Σκηνοθεσία: Vladimir Rogovoy, Σενάριο: Kirill Rapoport και Boris Vasilev, Ερμηνεύουν: Georgiy Yumatov, Alina Pokrovskaya, Vasiliy Lanovoy και Andrei Anisimov.