Ταινίες της εβδομάδας (27/2/2020)

Just-mercy
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο κινηματογραφικός Φεβρουάριος μας αποχαιρετά με τον Michael B. Jordan και τον Jamie Foxx να πρωταγωνιστούν σε ένα δικαστικό δράμα.

«Αγώνας για δικαιοσύνη» (Just Mercy)
Μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, ο Μπράιαν θα μπορούσε να είχε επιλέξει μία προσοδοφόρα επαγγελματική πορεία. Αντιθέτως, κατευθύνεται στην Αλαμπάμα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους καταδικάζονται άδικα. Αναλαμβάνει την υπόθεση του Γουόλτερ ΜακΜίλιαν, που το 1987, καταδικάζεται σε θάνατο χωρίς αποδείξεις για την περιβόητη δολοφονία ενός 18χρονου κοριτσιού. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Μπράιαν εμπλέκεται σε ένα λαβύρινθο νομικού και πολιτικού παρασκηνίου, απροκάλυπτου και αναίσχυντου ρατσισμού, καθώς παλεύει για τον Γουόλτερ και άλλους σαν αυτόν, με τις πιθανότητες - και το σύστημα - να είναι εναντίον τους.
Σκηνοθεσία: Destin Daniel Cretton, Σενάριο: Destin Daniel Cretton και Andrew Lanham, Ερμηνεύουν: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson και Tim Blake Nelson.

«Emma.»
Γοητευτική, έξυπνη και πλούσια, η Έμμα Γούντχαους είναι μια ανήσυχη «βασίλισσα των μελισσών» χωρίς ανταγωνισμό σε μια μικρή, σχεδόν βαρετή πόλη. Σε αυτήν την απαστράπτουσα σάτιρα των κοινωνικών τάξεων και της δύσκολης ενηλικίωσης, βλέπουμε την προσπάθεια της ηρωίδας να ωριμάσει, να γλιτώσει από τους δύσκολους έρωτες και τις ρομαντικές κακοτοπιές, μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη ήταν δίπλα της από την πρώτη στιγμή.
Σκηνοθεσία: Autumn de Wilde, Σενάριο: Eleanor Catton, Ερμηνεύουν: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy και Mia Goth.

«Ο Πίνκι και οι Πειρατές» (Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama)
Μαζί με τον τρομερό πειρατή Μαυροδόντη, θρύλο των επτά θαλασσών, ο μικρός Πίνκι μαζί με το κορίτσι του, την Ρέιβεν ξεκινούν μία συναρπαστική περιπέτεια προς το εξωτικό βασίλειο της Λάμα Ράμα όπου βρίσκεται κρυμμένος ο θρυλικός θησαυρός του Βασιλιά Ρούφους. Όμως ο Πίνκι έχει έναν τελείως διαφορετικό θησαυρό στο μυαλό του αφού αναζητά τον εξαφανισμένο πατέρα του.
Σκηνοθεσία: John Andreas Andersen και Lisa Marie Gamlem, Σενάριο: Lars Gudmestad, Ερμηνεύουν: Tuva Novotny, Jon Øigarden, Fridtjov Såheim και Anders Baasmo Christiansen.

«Brahms: The Boy II»
Μια νέα οικογένεια, δίχως να γνωρίζει την σκοτεινή ιστορία, μετακομίζει στην έπαυλη Χίλσαϊρ. Η ιστορία ακολουθεί τον νεότερο γιο να βρίσκει μια πορσελάνινη κούκλα και να γίνεται φίλος με τους Μπραμς.
Σκηνοθεσία: William Brent Bell, Σενάριο: Stacey Menear, Ερμηνεύουν: Katie Holmes, Owain Yeoman, Christopher Convery και Ralph Ineson.

«Εξαφανισμένος» (Madre)
Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση του 6χρονου γιου της Έλενα. Στην τελευταία επικοινωνία της μαζί του, ο μικρός τής τηλεφώνησε για να της πει ότι είχε χαθεί σε μια παραλία στη Γαλλία και ότι δεν μπορούσε να βρει τον πατέρα του. Σήμερα, η Έλενα ζει στην ίδια παραλία, και δουλεύει σ’ ένα εστιατόριο. Έχει επιτέλους αρχίσει να αφήνει πίσω της το τραγικό αυτό συμβάν, όταν γνωρίζει έναν γάλλο έφηβο που της θυμίζει έντονα τον χαμένο της γιο. Οι δυο τους θα αναπτύξουν μια σχέση που θα σπείρει χάος και καχυποψίες στους γύρω τους...
Σκηνοθεσία: Rodrigo Sorogoyen, Σενάριο: Isabel Peña και Rodrigo Sorogoyen, Ερμηνεύουν: Marta Nieto, Jules Porier, Alex Brendemühl και Anne Consigny.

«Οι Σφυρίχτρες» (La Gomera)
Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός έχει συναναστροφές με διακινητές ναρκωτικών οι οποίοι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για να βγάλει από την φυλακή έναν μαφιόζο. Για να πετύχει τον στόχο του είναι απαραίτητο ωστόσο να μάθει μια συνθηματική αρχαία γλώσσα με σφυρίγματα, μοναδική στον κόσμο, η οποία πλέον ομιλείται μόνο στις Καναρίους Νήσους.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Corneliu Porumboiu, Ερμηνεύουν: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar και Agustí Villaronga.

«Οι μητέρες μας» (Nuestras madres)
Γουατεμάλα, 2018. Όλη η χώρα παρακολουθεί τη δίκη των στρατιωτικών που ξεκίνησαν τον εμφύλιο που οδήγησε τη χώρα στο χάος και τη βία. Ο Ερνέστο είναι ένας νέος ανθρωπολόγος που εργάζεται στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για την ταυτοποίηση αγνοουμένων, ενώ  ταυτόχρονα αναζητά τα ίχνη του πατέρα του. Μια μέρα, ενώ καταγράφει τη μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, νομίζει ότι βρήκε ένα στοιχείο που μπορεί να τον οδηγήσει στον πατέρα του, ενός αντάρτη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ενάντια στη θέληση της μητέρας του, αφοσιώνεται σε αυτή την υπόθεση, ψάχνοντας για την αλήθεια.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Cesar Diaz, Ερμηνεύουν: Aurelia Caal, Emma Dib, Julio Serrano Echeverría και Armando Espitia.

«Το Αστέρι του Βορρά» (The North Star)
Τον Ιούνιο του 1941 σε γεωργικό συνεταιρισμό στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας οι χωρικοί ζουν ειρηνικά. Παρόλο που οι πολίτες του συνεταιρισμού ακούν για τις ωμότητες του πολέμου στα ραδιόφωνά τους, οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Τα πράγματα αλλάζουν όταν οι Ναζί εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση και το χωριό τους. Η πλήρης βαρβαρότητα των Ναζί αποκαλύπτεται όταν οι Γερμανοί στέλνουν τον Δρ. von Harden να χρησιμοποιήσει τα παιδιά του χωριού ως πηγή αίματος για μεταγγίσεις σε τραυματίες Γερμανούς στρατιώτες.
Σκηνοθεσία: Lewis Milestone, Σενάριο: Lillian Hellman, Ερμηνεύουν: Anne Baxter, Dana Andrews, Walter Huston και Walter Brennan.